Ærgrede sig over kedelig plæne: Nu har han fået kommunen med på vild omvæltning

Otte hektar kedeligt grønt græs skal nu være centrum for en forbedring af biodiversiteten i Ryget Skovby i Værløse.

En gruppe borgere i Ryget Skovby ved Værløse ærger sig over deres udsigt fra deres huse.

De ser ud på en kortklippet græsplæne. 

Derfor har borgerne valgt at fremlægge en ny plan for græsplænen. 

Og planen er faldet i så god jord, at Udvalget for natur, miljø og grøn omstilling i Furesø Kommune har godkendt en ny plejeplan på området - Bygrønningen i Ryget Skovby i Værløse.

Plejeplanen skal give mulighed for mere natur og samtidig også nye og inspirerende muligheder til at nyde området for borgerne.

Det oplyser Furesø Kommune i en pressemeddelelse.

Lokalgruppen peger især på, at græsplænerne i området er kortklippede, og naturen slet ikke får plads til at udfolde sig, som den skal.

Bag det nye forslag til Furesø Kommune står Rasmus Kinnerup, der er borger og drivkraft bag initiativet, og han mener i den grad, at naturens muligheder og kreativitet bliver ødelagt af græsslåmaskinen.

- Den primære kraft bag det her forslag er at give naturen mere plads. Naturen er presset, og det gælder på verdens plan, men sågar også på lokalplan. Vi i grundejerforeningen har otte hektars areal, som vi ikke bruger til noget, så vi kunne ligeså godt lade naturen råde lidt og lade den få plads til at udfolde sig, siger han til TV 2 Lorry.

Plejeplanen skal sikre at den kedelige græsplæne kommer til at se ud på billedet, hvor græsplænen kommer til at indeholde blomster, træer og planter.
Plejeplanen skal sikre at den kedelige græsplæne kommer til at se ud på billedet, hvor græsplænen kommer til at indeholde blomster, træer og planter.
Foto: Bendicte Isabella Dyekjær

Plejeplanen er resultatet af et tæt samarbejde mellem den lokale borgergruppe, den fælles grundejerforening for Ryget Skovby og Furesø Kommune.

Furesø Kommune gik med i samarbejdet som sparringspartner og støttede initiativet ved at udarbejde den nye plejeplan for området. Så nu er vejen banet for, at arealerne kan drives anderledes. Det kan blandt andet få betydning for, hvornår og hvordan græsset skal slås. 

Lene Munch-Petersen (S), der er formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling, er glad for samarbejdet mellem den lokale borgergruppe og kommunen.

- Jeg vil gerne takke alle for deres engagement. Borgernes initiativer fører til mere biodiversitet i området. Det understøtter netop byrådets 2030-mål om at fremme biodiversiteten, siger hun.

Den vilde omvæltning

Ønsket om at ændre på driften af arealerne går helt tilbage til 2018. Sammen med den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening i Furesø dannede de lokale borgere en projektgruppe, der skulle arbejde hen mod ønsket. 

Området skal ikke længere klippes til jorden, men i stedet vil der blive lagt mere fokus på at passe på naturen, så der kommer forskellige blomstrende arter og insektlivet.

For Rasmus Kinnerup er ambitionerne tydelige.

- Jeg håber, at der er en masse nyt liv. I dag er området jo i biodiversitetsforstand en ørken, der er kun græs derude, siger han til TV 2 Lorry.

Samtidig lægger plejeplanen også op til, at lokale borgere kan etablere en skovhave, hvor man kan plante frugttræer og buske.

På området vil man kunne opleve naturen helt tæt på, da der bliver lavet stier i det høje græs.

Til september vil grundejerforeningen sammen med beboerne omkring græsplænerne stemme om, hvorvidt planerne om ændringen af plænerne kan fastsættes.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik