Vintervejr i Nordsjælland: Nu salter Vejdirektoratet vejene

For første gang i denne sæson måtte Vejdirektoratet rykke ud for at salte vejene i det nordsjællandske.

Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Klokken 03.37 natten til mandag begyndte vinteren i Nordsjælland.

Sådan lyder meldingen fra Vejdirektoratet tidligt mandag morgen.

På Fiskebækbroen syd for Farum måtte saltbilerne nemlig rykke ud for første gang i denne sæson for at sikre frostfrie veje til morgenbilisterne.

Læs også I nat var den koldeste i København på denne tid af året i 25 år

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Her oplyser tjenesten også, at den første salt-aktion natten til mandag falder hele 19 dage tidligere end sidste år, hvor saltbilerne først forhindrede frost på vejene den 26. oktober i Nordjylland.

Nattens saltning har dermed også skudt Vejdirektoratets Vintertjeneste i gang.

Tjenesten holder til i vintervagtcentralen i Aalborg, hvor uddannede vintervagter overvåger vej- og vejrsituationen på de danske statsveje.

Vinterfakta:

• På en normal vinter har Vejdirektoratet udkald til saltning gennemsnitligt 107 gange, og der bliver brugt 58.700 tons salt.

• Udkald til saltning betyder det antal udkald, der har været på Vejdirektoratets ruter landet over. Et udkald svarer til, at der har været kaldt ud på samtlige ruter én gang.

• Vinteren i Vejdirektoratet varer fra oktober til maj, hvor Vintercentralen overvåger vejenes temperaturer hele døgnet.

• Vejdirektoratet har cirka 250 saltspredere og cirka 600 sneplove, som kan gå i aktion.


Kilde: Vejdirektoratet

Hvis vintervagten vurderer, at glatføre er opstået – eller vil opstå – sørger vintervagten for, at der bliver saltet og ryddet sne.

Du kan følge Vejdirektoratets saltning af veje og se, hvor saltspredere og sneplove er i gang – og hvor de har været - på www.vintertrafik.dk.

Du kan også se de lokale og generelle vintermeldinger her, blandt andet vej- og lufttemperaturer, ligesom siden giver adgang til cirka 400 kameraer.

Læs også Kold lørdag – og nu kommer efterårets første frost

Varmefront på vej

Selvom saltbilerne nu er klar i beredskab, tegner alting til, at der kommer til at gå noget tid, før næste indsats banker på.

Nattefrosten får nemlig ikke held til at bide sig fast i Danmark i denne omgang.

Ifølge DMI bliver det nemlig op til 15 grader om dagen frem til weekenden, mens nattefrosten bliver fortrængt af en varmefront fra vest.

- Der er optræk til et skifte, og det skyldes, at en varmefront banker på vestfra senere mandag. I første omgang bringer den flere skyer med sig, og i aften begynder det at regne i Vestjylland. Regnen bevæger sig østover, og når frem til Sjælland tirsdag morgen, siger Anja Bodholdt fra Danmarks Meteorologiske institut (DMI).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik