IS-tilhænger er leder af kommunalstøttet forening for unge

Furesø Kommune har støtte en forening for unge, selvom man vidste, at lederen skrev ekstreme ytringer på Facebook.

Foto: Scanpix

 Furesø Kommune har i flere år støttet foreningen Kilden, hvor lederen er Islamisk Stat-tilhænger og flere gange er blevet indberettet til Politiets Efterretningstjeneste, PET.

De her oplysninger, som jeg har fået i dag, er helt nye for mig.

Christine Brochdorf, kommunaldirektør i Furesø Kommune

Flere officielle kilder bekræfter over for DR, at både Nordsjællands Politi og PET i flere år har fået henvendelser om klubbens leder, som af politiet og PET er kendt som IS-støtte og under mistanke for at være radikaliseret og ekstrem.

I en indberetning fra 2015 beskrives foreningslederen TN som en farlig mand, der har kontakt til Islamisk Stat i Syrien. Det fremgår også, at han prædiker om terrororganisationen for de unge - helt ned til 14 år - som kommer i Kilden.

Alligevel har foreningen for få år siden fået økonomisk medlemsstøtte, og i dag får den stadig stillet lokaler til rådighed.

- De her oplysninger, som jeg har fået i dag, er helt nye for mig. Jeg har bedt om, at vi får de oplysninger efterfølgende, og vi kan videregive dem til politiet, så de kan efterforske det, siger kommunaldirektør i Furesø Kommune, Christine Brochdorf til DR. 

Læs også Søstre forsvundet i 37 dage: Frygter de er IS-krigere

Ingen demokrati - kun islam

Kilden slår sig op på at være en klub med fællesskab for kommunens unge og tilbyder blandt andet lektiehjælp og uddannelsesvejledning.

Dokumenter, som DR har fået aktindsigt i, viser, at klubben er oprettet som en demokratisk forening og har derfor fået knap 11.000 kroner i aktivitetsstøtte fra Furesø Kommunes folkeoplysningspulje i 2013 og 2014.

På Facebook har Kildens leders cover-billede et budskab om 'Ingen demokrati, kun islam'.

Og til et billede af Danmarks mest kendte militante islamister skriver TN 'mine nutidsforbilleder'. 

Læs også Malmø: Islamisk Stat tager skylden for brandattentat på moské

Det var et rygte

I 2013 henvender et byrådsmedlem sig til forvaltningen. Han har set, hvad TN skriver på Facebook, og synes det er meget ekstremt.

Det var et rygte, hvor der var blevet udtalt nogle ting, som ikke var i overensstemmelse med vedtægterne i den forening, så videregav vi det til politiet.

Christine Brochdorf, kommunaldirektør i Furesø Kommune

Kommunen går til Nordsjællands Politi med henvendelsen, men foretager ingen uanmeldte besøg i foreningen for at sikre, at det rent faktisk er folkeoplysende aktiviteter, der foregår.

- Det var et rygte, hvor der var blevet udtalt nogle ting, som ikke var i overensstemmelse med vedtægterne i den forening, så videregav vi det til politiet. Det er deres opgave at efterforske den her type sager, fortæller Christine Brochdorf.

Kommunen beder kun om en opdateret liste med foreningens aktiviteter i 2014, da foreningen igen får tildelt folkeoplysningsmidler.

Det viser dokumenter, som DR har fået aktindsigt i.

- Politiet bekræftede ikke dengang, at vi havde grund til at være bekymret. Så derfor har foreningen fået lov til at fungere på de samme præmisser som alle andre foreninger her i kommunen, siger kommunaldirektøren.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?