Ssshh... offentligt stilleområde på vej

Furesø Kommune vil formentlig udpege stilleområder i den kommende kommuneplan. Det betyder, at støjende aktiviteter må vige for lærkens sang.

Foto: Steffen Ortmann / Scanpix

Stilhed er blevet en mangelvare i det moderne samfund. Det mener Heidi Storck i hvert fald. Hun er løsgænger i byrådet i Furesø og har netop taget initiativ til, at kommunen udpeger deciderede stilleområder i den kommende kommuneplan. 

- Det skal være et område, hvor der kun er naturens egne lyde. Hvor man kan sænke skuldrene og for eksempel lytte til sanglærken, siger Heidi Storck til TV 2 Lorry. 

En kommune kan udpege et stilleområde, hvis man ønsker at bevare et område som stille eller at forbedre stilheden. Det har flere kommuner valgt at gøre - heriblandt Frederiksberg og Glostrup.

Furesø ser nu ud til at følge trop. Social-og Sundhedsudvalget har anbefalet i en indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet, at der i den næste kommuneplan udpeges arealer til stilleområder i Furesø. 

Ifølge Heidi Storck er det nødvendigt, fordi der så meget gang i udviklingen i kommunen:

- Udvikling er jo positivt, men det er også vigtigt at kunne koble af et sted, hvor der er helt stille.

Et stilleområde kan både være i byen og på landet. Fælles for begge er, at der ikke må være støjende aktiviteter. 

Arealerne til stilleområderne i Furesø er endnu ikke udpeget, men Heidi Storck mener, at blandt andet den østlige ende af Flyvestation Værløse er oplagt.

Fakta om stilleområder

Et stilleområde er et offentligt tilgængeligt område, hvor støjen er lav, og hvor kommunen har et ønske om at bevare området som stille eller at forbedre stilheden.

Man skelner mellem to typer stilleområder:

- Stilleområder i det åbne land, som er præget af naturlig stilhed, og hvor naturens egne lyde dominerer indtrykket.

- Stilleområder i byer, fx parker, hvor der er forholdsvis stille, og som er let tilgængelige.

Når kommunen har valgt at udpege og afgrænse stilleområder, optages de i kommuneplanens redegørelsesdel, og på den måde kan det sikres at fremtidige anlæg ikke forstyrrer stilheden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik