Nabohjælp sætter indbrudstyven skak

For mange husstande kan nabohjælp være afgørende for at holde indbrudstyvene væk i juleferien. En grundejerforening i Kolle Kolle i Furesø er med.

- Det er så lille en indsats der skal til og så har det altså en stor effekt - det ved vi fra politiet, siger Henning Rostung, næstformand i Grundejerforeningen Kollekolleparken.

Han er på tur rundt i området for at se efter naboernes huse, mens de er på julefeire. Som en ekstra indsats har Grundejerforeningen Kollekolleparken i Værløse også lavet en intern julekampagne:

- Hvor vi gør noget ud af, at fortælle vores medlemmer, hvad de kan gøre for at hjælpe deres naboer. Alle vil gerne hjælpe deres naboer, så vi har prøvet at gøre det nemt at hjælpe.

quote Det er så lille en indsats der skal til og så har det altså en stor effekt - det ved vi fra politiet

Henning Rostung, næstformand i Grundejerforeningen Kollekolleparken

Nabohjælp kan forhindre et ud af fem indbrud

Selvom juleferien er højsæson for indbrud, så er antallet af anmeldte indbrud i de seneste år generelt faldende.
Mellem d. 20 og 26 december blev der i 2013 anmeldt 1633 indbrud. I 2016 landede det tal på 759.

En af forklaringerne til det er ifølge det kriminalpræventive råd netop nabohjælp, som forskning viser kan forhindre et ud af fem indbrud. Nabohjælp rundede 250.000 tilmeldte kort før jul, og Henning Rostung vurder at en ca. tredjedel af Kollekolleparken er meldt til og kan bruge systemet

- Vi har en vej herovre, Skolekrogen. Den var tidligere på top ti med flest indbrud. Det er den ikke mere, siger Henning Rostung. For nabohjælpen har hjulpet. Kvarteret er ikke så plaget mere. 

Samarbejder med kommune og politi

Udover at gå små runder om hinandens huse dagligt og sørge for at postkasserne ikke løber over, samarbejder Grundejerforeningen også med kommunen og politiet.

De bliver informeret om indbrudstyvenes kendte metoder: som når de ligger ting ud omkring huset, for at se om de bliver fjernet:

 - Et eksempel, som vi har skrevet ud om i vores grundejerforening er paraplyen på dørtrinnet, siger Henning Rostung. Den kan være enbragt at en potentiel tyv, der vil vide om du er hjemme. Flytter du ikke paraplyen, så er der fri bane for tyven, siger Henning Rostung.

Nordsjællands politikreds er typisk det område, hvor der sker flest indbrud over julen. Så selv om nabohjælpen ikke kan sætte en definitiv stopper for indbrudstyvene, så gør det i hvert fald en forskel, siger han.

- Vi får aldrig maksimal tryghed, men det er med til at øge trygheden, når vi ved, at vi holder øje med hinandens ting, slutter Henning Rostung, næstformand i Grundejerforeningen Kollekolleparken. 

Se hvordan de kæmper mod indbrud i Greve

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Retten i Roskilde

Mand tiltalt for forsøg på voldtægt af børn via datingside

Roskilde havn

Ældre mand fundet død i Roskilde Havn

Men In Black, København den 27 februar 2021 demonstration mod nedlukning

Politi anholder otte til demonstration mod coronarestriktioner

20_percent

playÉn person anholdt ved demonstration i København

Furesø

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere