Kommu-hvad-valg?

En undersøgelse viser, at særligt unge ikke ved, at der er kommunalvalg til november. Vi spurgte to unge politikere, hvorfor unge ikke gider lokalpolitik.

En ny undersøgelse fra kommunernes Landsforening viser, at to tredjedele af de unge mellem 17 og 24 år ikke ved, hvad det er for et valg, vi har til november.  Vi har talt med to unge politisk aktive fra Hørsholm og Furesø om hvorfor, de unge ikke gider kommunalpolitik.

Mohammed Bektas bor hjemme hos sine forældre i Værløse og stiller op til byrådet for Socialdemokratiet i Furesø kommune. Helt modsat de fleste unge tænker han stort set ikke på andet end efterårets kommunalvalg.

- Selvom der er seks måneder til, så fylder det rigtig meget. Om natten inden man skal sove, så tænker man på: Hvad skal jeg imorgen? Hvem skal jeg snakke med? Hvad skal jeg gøre, siger den 21 årige byrådskandidat til TV 2 Lorry. 

I dag er alle medlemmer af Furesø byråd over 30 år. Men den 21 årige økonomisturende er nummer ni på socialdemokraternes liste og har en god chance for at blive valgt ind.  Han siger, at mange af hans jævnaldrene ikke har forstået, hvor meget kommunerne egentlig bestemmer over alt fra skoler til ældrepleje.

- Jeg tror, at man i højere grad skal få lavet nogle projekter, hvor man inddrager de unge. Så man kan høre de unge, så de også føler sig inddraget og lære at der bliver truffet vigtige beslutninger i lokalpolitik, siger Muhammed Bektas.

Hans mor Aysel Bektas, hjælper ham i valgkampen. Blandt andet ved at, at tale med naboer, venner og i det hele taget alle, hun kommer i kontakt med.

- Jeg er meget stolt over ham. Han hjælper andre i hele samfundet og i kommunen. Jeg er meget stolt, siger hun til TV 2 Lorry.

Alexander Jonsbak blev valgt ind i Hørsholm kommunalbestyrelse for Venstre ved sidste valg. Dengang var han lige fyldt 18.

- Jeg kendte ikke meget til systemet, altså hvordan sådan en kommune kører. Så der er meget, du skal sætte sig ind i i starten. Men når du først har gjort det, så synes jeg egentlig det kørte meget glidende, siger han til TV 2 Lorry. 

Undersøgelsen fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum viser altså, at de unge ikke ved, at der er kommunalvalg til november. Faktisk er det så langt væk fra lystavlen, at næsten fire ud ti af stadig svarer forkert, når de får seks valgmuligheder. 14 procent tror for eksempel, der er EU valg til efteråret.

Ifølge Alexander Jonsbak kunne partierne gøre meget mere, få fat i de unge:

- For eksempel kunne de lade være med at tale så meget imod hinanden offentligt og fremme mere debatten, der har essens, istedet for debat der bare handler om, hvem der har gjort hvad, siger han til TV 2 Lorry.

Mohammed Bektas satser, på netop at tiltrække de unge vælgere.

- Defor går jeg til valg, med en mærkesag om at tilbyde gratis psykologhjælp til alle unge under 25. Det synes jeg, er den rette vej at gå. Der er nemlig mange unge, der oplever psykiske problemer, siger han.

Alexander Jonsbak har især lagt kræfter i skole kultur og fritidspolitikken. Til gengæld kan udfordringerne ved en stringent kommunal plejehjemsstrategi være en udfordring, når man er 18.

- Der er det heldig, at jeg har været i et parti, hvor vi har haft flere mandater. Hvor jeg har kunnet trække på de mere rutinerede kræfter i vores parti, i forhold til, hvad vi skal synes i de sager, siger han.

Mange eksperter mener, at næste valg bliver afgjort på de sociale medier - en stor fordel for de unge kandidater. 

- De unger er jo meget mere naturligt inde over de sociale medier. Derfor er det også mere naturligt, at man markedsfører sig selv de, siger Alexander Jonsbak

Muhammed Bektas er fuld gang med sin valgkamp både på nettet og på gaden.

- Jeg har altid fået at vide, at jeg er en fantastisk person og at jeg bare skal være mig selv. Så det tror jeg at jeg vil gøre siger den 21-årige byrådskandidat.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik