Jernalderkvinde genopstår fra de døde som bronzeskulptur

Ud fra Alugodkvindens 1800 år gamle kranie har forskere genskabt hendes ansigtstræk, og nu bliver hun udstillet som en bronzeskulptur.

En af Furesøs ældste og mest kendte borgere genopstår efter næsten 1800 år i graven.

Alugod er hendes navn, måske er hun bedre kendt som Alugodkvinden. Indtil nu har det kun været muligt at studere hendes kranie på det lokale museum, men den 3. maj genopstår hun som en bronzestatue.

Med hjælp fra retsmedicinere på Københavns Universitet har en amatørarkæolog fra området nemlig fået genskabt ansigtstrækkene hos Alugodkvinden.

- Alugod har været ude på en meget lang rejse til i dag, hvor hun formentlig sætter ny danmarksrekord som den person, vi faktisk ved mest om og kan føre længst tilbage i historien. Hendes historie har holdt mig fanget i alle årene, siger amatørarkæologen Niels Bødker Thomsen.

Via folkeaktier fra lokale Furesø-borgere er det lykkedes ham at samle nok penge ind til at få lavet en bronzeskulptur af den gamle dame, som hun så ud dengang i Jernalderen.

Gibsafstøbninger af Alugodkvindens ansigtstræk blev lavet, inden busten i bronze kunne støbes.
Gibsafstøbninger af Alugodkvindens ansigtstræk blev lavet, inden busten i bronze kunne støbes.
Foto: Niels B. Thomsen

Støbt i bronze af italienske billedkunstnere

Og hvor tager man hen i verden for at få lavet en skulptur, der skal portrættere en forhistorisk person?

Til Firenze i Italien, naturligvis, der med typer som Leonardo Da Vinci og Michelangelo har en stolt tradition inden for billedkunsten.

Her er bronzebusten af den gamle fyrstedatter blevet til på et støberi på baggrund af retsmedicinernes rekonstruktion af Alugodkvindens ansigtstræk.

Alugodkvinden blev begravet i år 230 efter vor tidsregning der, hvor Flyvestation Værløse i dag ligger. Kvinden, der formodes at være fyrstedatter, blev udgravet i 1944. 

Hendes fibula – hvilket er et dragtsmykke - blev dengang skjult for den tyske besættermagt og har siden været udstillet på Nationalmuseet i København.

Afsløringen af Alugodkvindens bronzeskulptur finder sted den 3. maj på Furesø Rådhus klokken 14.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik