Henrik bor klos op ad støjende motorvej, der skal forlænges

Udsigten til en forlængelse af Hillerødmotorvejen falder i dårlig jord hos borgere og politikere i Furesø Kommune.

- Vi får en lang række ulemper. Vi får mere støj og cirka halvtreds flere biler gennem byen, siger Henrik Lynghus om den kommende motorvejsforlængelse. Foto: TV 2 Lorry

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for en forlængelse af Hillerødmotorvejen.

Det gælder eksempelvis Henrik Lynghus, der bor på Dorthesvej i Farum. Han lever i forvejen med en konstant summen fra motorvejen i hans baghave.

Støjen var der også 22 år siden, da han købte sit hus. Men udsigten til mere end 16.000 flere biler på Hillerødmotorvejen bekymrer ham.

- Altså vi bor her med en støjskærm, og vi har denne her støj nu. Prøv at forestil dig, hvis får halvtreds procent flere biler igennem. Vi vil ikke kunne være i vores have og i vores hus, siger Henrik Lynghus til TV 2 Lorry.

Næsten hver femte borger i Furesø Kommune oplever støjgener fra motorvejen. Det gælder eksempelvis Henrik Lynghus, der bor på Dorthesvej. Selvom han har en støjskærm i baghaven, så summer det alligevel konstant. Foto: TV 2 Lorry

Forlængelsen af Hillerødmotorvejen skal løbe mellem Allerød og Hillerød. Den vil give borgerne en seks minutters tidsbesparelse på transporttiden i forhold til i dag.

Motorvejsprojektet har i mange år stået højt på ønskelisten blandt de Nordsjællandske kommuner. Men Gladsaxe og Furesø har motorvej i forvejen. Så her bliver oplevelsen bare endnu flere biler og støj.

Et enigt Furesø byråd har i et høringssvar til Vejdirektoratet udtrykt bekymring for de permanente støjgener, som en udvidelse af motorvejen vil medføre.

- Der kommer næsten fordobling i antallet af biler, og det giver støjgener, medmindre vi tænker støjdæmpning ind i projektet. Det er det, vi taler for, siger Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (Soc.dem) til TV 2 Lorry.

Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen er skeptisk  Foto: TV 2 Lorry

Hvis kommunen ikke kun skal mærke de negative konsekvenser af projektet, skal der investeres massivt i støjdæmpning, mener borgmesteren. 

- Det må man altså tænke ind i projektet, og vi vil også følge op det med kontakt ind til Folketinget. Det er vigtigt, at man tænker støj ind i de her projekter, siger han.

Det er staten, der skal finansiere en forlængelse af Hillerødmotorvejen. Indtil videre er der dog ikke sat penge af til støjdæmpning på de eksisterende strækninger.

- Jeg er glad for den (forlængelsen, red.). Både fordi den løser trængselsproblemerne og trafiksikkerheden, sagde Dansk Folkepartis transport- og bygningsordfører Kim Christiansen til TV 2 Lorry tilbage i november.

- Så kan man så sige, at der er nogen, der lige skal finde håret i suppen. Det må vi så se, om vi kan løse. Men vi skal have en forlængelse af Hillerødmotorvejen. Det ligger helt fast, lød det fra Kim Christiansen.

Henrik Lynghus håber på en større forståelse fra politikerne på Christiansborg. Foto: TV 2 Lorry

På Dorthesvej i Farum håber Henrik Lynghus på en større forståelse fra politikerne på Christiansborg, så det ikke blot er forlængelsen af motorvejen, der er i fokus, men også de afledte konsekvenser for alle dem, der bor op ad den eksisterende motorvej.

- Der er en ulempe og en mereffekt ved at få en motorvej oppe nordpå, og det bliver man nødt til at afværge sydpå, siger Henrik Lynghus.

Finansieringen af Hillerød-motorvejs-projektet er dog endnu ikke på plads. Så der kan godt gå flere år,  før der bliver taget det første spadestik.

02:35

Kommunen vil gerne se penge på bordet, der er øremærket til støjdæmpende foranstaltninger i forbindelse med forlængelsen af Hillerødmotorvejen. Foto: TV 2 Lorry

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik