Elever erstatter politikere og deler 100.000 kroner ud

Skolebyrådsdagen i Furesø var i år noget helt særligt, da eleverne skulle blive enige om at dele stor pose penge ud til aktuelle projekter i kommunen.

Byrådssalen i Furesø Rådhus var noget anderledes repræsenteret tirsdag end normalt.

De ældre byrådspolitikerne havde nemlig valgt at vige deres plads i salen til fordel for elever fra 8. klasse i kommunen.

Anledningen var den årlige skolebyrådsdag i Furesø, som i år er helt speciel sammenlignet med tidligere. Eleverne skulle nemlig fordele 100.000 kroner mellem seks aktuelle projekter.

Det eneste krav var, at de blev enige om fordelingen. Samtidig tog de aktuelle projekter allesammen udgangspunkt i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

- Det har været meget spændene at diskutere med nogle mennesker, man slet ikke har mødt før, og komme op med nogle ting, som vi så rent faktisk er blevet enige om, lyder det fra Filip Versterre, elev i 8.I på Stavnsholtskolen i Farum.

Elever fra 8. klasser i Furesø fik tirsdag lov til at fordele 100.000 kroner til bæredygtige tiltag på kommunens skoler.

Udvalgsformand imponeret

Eleverne kom på dagen ud i grupper, hvorefter de skulle argumentere frem og tilbage for, hvad der skulle prioriteres over andet. Imens gik de erfarne byrådspolitikere rundt og udfordrede eleverne med spørgsmål.

Henrik Poulsen, formand for Skole og Uddannelsesudvalget, var imponeret over elevernes engagement.
Henrik Poulsen, formand for Skole og Uddannelsesudvalget, var imponeret over elevernes engagement.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg er vildt imponeret. Jeg synes, de er gået til opgaven med voldsomt engagement og stor viden. Og vi er jo rigtige byrådspolitikere, som er gået rundt, og her er vi alle imponerede over den alvor, der har præget de unge mennesker, siger formand for Skole og Uddannelsesudvalget Henrik Poulsen fra Socialdemokratiet.

De seks projekter eleverne skulle vælge mellem var alle aftalt på forhånd, og det var institutionerne i kommunen, som havde sendt dem ind.

Derfor skulle eleverne således vælge mellem at give penge til familieoplevelser for socialt udsatte familier eller til skolelandbruget til installation af nye LED-lamper.

- Jeg er ret godt tilfreds. Min gruppe havde lavet et udgangspunkt, og udfaldet blev ret meget det, som vi havde tænkt. Så vi argumenteret de andre over på vores side, og det er jo meget godt at vi fik vores vilje. Det har været en ret god træning det her, siger Filip Versterre. 

Filip Versterre, der går i 8. klasse på Stavnsholtskolen i Farum, syntes, det var spændende at agere politiker for en dag.
Filip Versterre, der går i 8. klasse på Stavnsholtskolen i Farum, syntes, det var spændende at agere politiker for en dag.
Foto: TV 2 Kosmopol

Skal give indblik i demokratisk maskinrum

Furesø Kommunes formål med skolebyrådsdagen er give eleverne et indblik i den demokratiske proces, og samtidig gøre eleverne klogere på et byråds udfordringer med at prioritere økonomi til forskellige opgaver.

Det er dog ikke et krav, at eleverne nu drømmer om i fremtiden at blive politiker, fortæller Henrik Poulsen fra Socialdemokratiet.

- Man behøver ikke at blive byrådspolitiker efter denne her dag. Målet er, at man bliver interesseret i politik og samfundsproblematikker, som man drøfter i sådan et demokratisk forum, som vi har sat op i dag. Men jeg har da spottet et par stykker, jeg tror kunne blive nogle dygtige politikere.

Sådan valgte eleverne at fordele de 100.000 kroner:

  • 10.000 kr. til skolelandbruget  til installation af LED-lamper fremfor de lysstofrør de har nu.
  • 25.000 kr. til Gruppetilbud børn og unge, som har brug for at lære at håndtere deres vrede og udvikle deres sociale kompetencer.
  • 12.500 kr. til uddannelse af en ekstra lærer til Gruppetilbud.
  • 25.000 kr. undervisningsprojektet ”Rigtige penge klær’ dig og din hverdag” om økonomi.
  • 15.000 kr. til undervisningsmaterialer i alternative energiformer.
  • 12.500 til familieoplevelser  for socialt udsatte familier.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik