Det gode liv leves i en lort

I hvert fald hvis du er møgbille eller fluelarve. Naturen Nu kigger i denne uge på det forunderlige og fede liv i lort.

De fleste af os vil nok helst gå udenom, men næste gang du er ude i naturen og kommer forbi en kokasse, så find en pind og rav lidt rundt i den. Den anderledes naturoplevelse vil formentlig være et hit blandt dine børn.

For der er meget at opleve i en vellavet lort. Det kan du se i denne uges afsnit af Naturen Nu, hvor naturformidler Philip Hahn-Petersen har inviteret biolog og specialist i møgbiller Maja Møholt med ud i naturen. Nærmere bestemt Præstesø-fredningen ved Flyvestation Værløse, hvor de to gallowaykøer Ann og Lissie sørger for, at lorteglade biller og larver kan leve det fede liv.

Ann og Lissie græsser på arealet hele året rundt og det er vigtigt for livet i kokasserne. Maja Møholt fortæller i Naturen Nu, som kan ses øverst i denne artikel, at for at skabe de bedste muligheder for møgbillerne, skal der være frisk lort hele året og de bedste betingelser er på varierede arealer, hvor der både er lys og skygge.

Hvis man selv vil ud og se nærmere på livet i lort, så gå efter kokasser med mange små huller. Kan du stadig ikke få øje på liv i lorten, så kommer Maja Møholt et godt trick.

- Man kan lægge lorten i lidt vand, sådan at billerne stadig kan komme op og så ellers bare vente. Biller kan ikke lide at drukne, så de begynder at kravle op til overfladen og de her små øer, det er så der hvor de samles, fortæller biologen i videodagbogen

Det er måske ikke det mest appetitlige at rave rundt i en lort, men det er bestemt en anderledes slags naturoplevelse, hvor man ved selvsyn kan se kredsløbet i vores natur. Biller, fluer og deres larver, samt svampe og bakterier lever det gode liv i de lorte, som store planteædere efterlader. De omsætter lorten til nærringstoffer, der så bliver tilgængelige for planterne. Velbekomme.

Naturen Nu er et samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry og har til formål at oplyse om naturens mangfoldighed og ikke mindst inspirere alle til flere ture ud i det grønne. Naturformidler Philip Hahn-Petersen tager sin smartphone med på opdagelse og laver en videodagbøger med viden og inspiration. Del gerne inspirationen med dem, du vil lokke med på tur.

Se og del alle videodagbøger her.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik