Meget kan kommunalpolitikere været uenige om. Men i Furesø Kommune er byrådet helt enige om, at der regeringens forslag til en udligningsreform ikke vil gavne kommunens cirka 40.000 borgere. Tværtimod.
I en pressemeddelelse opfordrer byrådet nu i fællesskab Folketinget til at finde en løsning, så kommunen ikke skal hive flere millioner op af lommen, end den i forvejen gør.
Det virker helt urimeligt, hvis vi skal ud og sænke vores serviceniveau, samtidig med at nabokommuner kan øge deres.
Furesø betaler allerede 270 millioner kroner årligt i udligning til andre kommuner. Men med forslaget til en udligningsreform risikerer Furesø at skulle betale yderligere 35 millioner kroner årligt i udligning. Det svarer ifølge byrådet til udgifterne til cirka 90 social- og sundhedshjælpere eller driften af én af kommunens syv folkeskoler.
Hårdest ramt
Furesø vil dermed være én af de kommuner i landet, der bliver hårdest ramt af udligningsreformen og dermed være tvunget til at reducere i velfærd for borgerne, unge såvel som ældre.
Byrådets kritik går på, at forslaget til en udligningsreform hviler på et ugennemsigtigt og udokumenteret grundlag. Hertil kommer, at forslaget vil ramme Furesø meget hårdt i én tid, hvor Furesø i forvejen er presset af stigende velfærdsudgifter til flere børn og ældre samt udgifterne til den store gæld fra Farum-tiden.
Virker helt urimeligt
Byrådet har udsendt en fælles opfordring, hvor de udtaler:
- En ændring af udligningssystemet må hvile på et gennemskueligt og forståeligt grundlagt, og det er bestemt ikke tilfældet med det nuværende udspil. Eksempelvis står vores nabokommuner Ballerup og Rudersdal til at modtage mellem 40 og 70 mio. kr. mere i udligning hvert år, samtidigt med at vi skal aflevere 35 mio. kr. yderligere. Der er ingen gennemskuelig forklaring på dette. Vores serviceniveau ligger ikke højere end nabokommunernes - tværtimod.
- Vi har ad flere omgange bedt om at se de beregninger, der ligger til grund for de foreslåede justeringer af udligningen. Vi savner i den grad gennemsigtighed og forklaringer, og det får vi ikke.
- Det virker helt urimeligt, hvis vi skal ud og sænke vores serviceniveau, samtidig med at nabokommuner kan øge deres, lyder det fra byrådet.
Ifølge byrådet står de sammen i sagen. Det oplyses endvidere, at byrådet har fået foretræde for Folketingets Social- Indenrigs- og Børneudvalg den 5. april 2018, hvor byrådet vil uddybe deres synspunkter om, at udligningsreformen bør udskydes, indtil beregningsforudsætningerne er fuldt belyst.
- Samtidig må der ske en kompensation af de kommuner, der bliver hårdest ramt, lyder det i pressemeddelelsen.
Fakta om Furesø og udligningen:
Fakta om Furesøs serviceniveau
Om Furesøgælden og andre særlige udfordringer i Furesø