Byråd danner fælles front mod udskældt udligningsreform

Furesø Byråd opfordrer nu i fællesskab Folketinget til at finde en løsning i den aktuelle debat om justering af udligningssystemet.

Meget kan kommunalpolitikere været uenige om. Men i Furesø Kommune er byrådet helt enige om, at der regeringens forslag til en udligningsreform ikke vil gavne kommunens cirka 40.000 borgere. Tværtimod.

I en pressemeddelelse opfordrer byrådet nu i fællesskab Folketinget til at finde en løsning, så kommunen ikke skal hive flere millioner op af lommen, end den i forvejen gør.

quote Det virker helt urimeligt, hvis vi skal ud og sænke vores serviceniveau, samtidig med at nabokommuner kan øge deres. 

Furesø Byråd

Furesø betaler allerede 270 millioner kroner årligt i udligning til andre kommuner. Men med forslaget til en udligningsreform risikerer Furesø at skulle betale yderligere 35 millioner kroner årligt i udligning. Det svarer ifølge byrådet til udgifterne til cirka 90 social- og sundhedshjælpere eller driften af én af kommunens syv folkeskoler.

Hårdest ramt

Furesø vil dermed være én af de kommuner i landet, der bliver hårdest ramt af udligningsreformen og dermed være tvunget til at reducere i velfærd for borgerne, unge såvel som ældre.

Byrådets kritik går på, at forslaget til en udligningsreform hviler på et ugennemsigtigt og udokumenteret grundlag. Hertil kommer, at forslaget vil ramme Furesø meget hårdt i én tid, hvor Furesø i forvejen er presset af stigende velfærdsudgifter til flere børn og ældre samt udgifterne til den store gæld fra Farum-tiden. 

Virker helt urimeligt

Byrådet har udsendt en fælles opfordring, hvor de udtaler:

- En ændring af udligningssystemet må hvile på et gennemskueligt og forståeligt grundlagt, og det er bestemt ikke tilfældet med det nuværende udspil. Eksempelvis står vores nabokommuner Ballerup og Rudersdal til at modtage mellem 40 og 70 mio. kr. mere i udligning hvert år, samtidigt med at vi skal aflevere 35 mio. kr. yderligere. Der er ingen gennemskuelig forklaring på dette. Vores serviceniveau ligger ikke højere end nabokommunernes - tværtimod. 

- Vi har ad flere omgange bedt om at se de beregninger, der ligger til grund for de foreslåede justeringer af udligningen. Vi savner i den grad gennemsigtighed og forklaringer, og det får vi ikke. 

- Det virker helt urimeligt, hvis vi skal ud og sænke vores serviceniveau, samtidig med at nabokommuner kan øge deres, lyder det fra byrådet.

Ifølge byrådet står de sammen i sagen. Det oplyses endvidere, at byrådet har fået foretræde for Folketingets Social- Indenrigs- og Børneudvalg den 5. april 2018, hvor byrådet vil uddybe deres synspunkter om, at udligningsreformen bør udskydes, indtil beregningsforudsætningerne er fuldt belyst.

- Samtidig må der ske en kompensation af de kommuner, der bliver hårdest ramt, lyder det i pressemeddelelsen.

Fakta om Furesø og udligningen:

Fakta om Furesøs serviceniveau 

Om Furesøgælden og andre særlige udfordringer i Furesø

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Ulovlig hegn ved havn

playTrodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

Furesø

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere