Byggeformand raser mod skærpet krav om praktikpladser

Fremover skal alle offentlige kontrakter over fem millioner kroner oprette lærepladser, lyder politisk aftale. Det vækker harme hos Dansk Byggeri Nordsjælland.

- Det er noget af det mest vanvittige, som jeg endnu har været ude for.

Sådan lyder reaktionen fra formanden for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen, efter at et politisk flertal i Folketinget er blevet enige om at skærpe kravene om praktikpladser i det offentlige.

Aftalen, som er blevet indgået af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, indebærer, at der fremover vil blive stillet krav om at oprette praktikpladser ved statslige udbud til mere end fem millioner kroner. I dag er grænsen ti millioner kroner.

Men det kommer til at ramme de små virksomheder i Nordsjælland hårdt, mener Dansk Byggeri Nordsjælland, som i en pressemeddelelse skriver, at de er ”overrasket over politikernes uvidenhed”.

- Vi samarbejder med kommunerne om at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, virksomhederne åbner deres byggepladser for skoleelever og holder oplæg i folkeskolerne, og samtidig tager virksomhederne alle de lærlinge, som de kan få. Som tak for indsatsen har politikerne på Christiansborg så indført mere unødvendigt bureaukrati og ufleksible krav. Det er et tydeligt tegn på, at politikerne ikke har sat sig ind i, hvad der foregår, siger Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland.

Virksomhederne skal fremover både dokumentere, at de har lærlinge ansat, og at de har haft dem med ude på den konkrete opgave, som de udfører for kommunen.

- Her i Nordsjælland har vi rigtig mange mindre virksomheder, der i forvejen kæmper med alt det papirarbejde, der følger med, når de skal løse en opgave for en kommune. Det kommer der nu endnu mere af, når man nu vil kræve garantier i forbindelse med opgaver helt ned til fem millioner kroner. En størrelse, hvor de mindre virksomheder ellers også kan være med. Da de små virksomheder i forvejen er nogle af dem, der tager flest lærlinge, så er det et tåbeligt krav, som samlet næppe vil give flere lærepladser, siger Jørgen Simonsen.

Han påpeger, at antallet af lærlingeaftaler i bygge- og anlægsbranchen er steget med 12 procent i årets første ni måneder. Samlet set uddanner byggeriet 21 procent af samtlige elever på erhvervsuddannelserne, mens branchen kun udgør syv procent af beskæftigelsen ifølge erhvervsorganisationen.

- Det går den rigtige vej på alle fronter, og her i Nordsjælland er der jo virksomheder, der ligefrem står og mangler lærlinge, så derfor er det helt uforståeligt, at politikerne på Christiansborg beslutter at stille ufleksible krav til virksomhederne frem for at lade kommunerne og virksomhederne fortsætte det gode samarbejde, som vi allerede er godt i gang med, siger Jørgen Simonsen.

Socialdemokratiets ordfører, Mattias Tesfaye, kaldte i sidste uge den nye aftale får ”en fremragende aftale”, som han forventer vil resultere i hundredvis af nye praktikpladser.

- Vi har et ret velfungerende erhvervsuddannelsessystem, hvor langt de fleste får en praktikplads og gennemfører. Men der er stadigvæk et stort mindretal, der mangler.

- Det er helt naturligt, når vi køber ind for milliarder af kroner hvert år, at vi så favoriserer de virksomheder, der er med til at løfte et uddannelsesansvar, sagde Mattias Tesfaye til Ritzau


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik