Bofællesskab køber gammelt kontroltårn: Snart åbnes det for alle

Et gammelt kontroltårn til Værløse flyvestation står overfor en større renovering, der gør det åbent for alle.

03:02

Efter et årti i dvale er der nu for alvor ved at ske en masse på den nedlagte Flyvestation Værløse. En masse ildsjæle huserer i området. Nogle af dem har netop fået penge til at sætte det gamle kontroltårn i stand og åbne det for offentligheden. Video: TV 2 Lorry

Når bofællesskabet Mageløse rykker ind på grunden, hvor den gamle flyvestation i Værløse lå, bliver kontroltårnet gjort åbent for alle, der har lyst til at nyde den gode udsigt. Det kan nu lade sig gøre, fordi bofællesskabet nu har fået støtte fra Realdania.

Vi svømmer ikke i penge, men vi ville rigtig gerne det her, derfor er det virkelig fedt, at Realdania støtter projektet.

Jannie Rose Christensen, bestyrelsesformand i bofællesskabet Mageløse.

- Det er så fedt! Vi ville så gerne have det kontroltårn, så vi kunne invitere folk indenfor. Der er nogle sikkerhedsting, der lige skal styr på. Vi svømmer ikke i penge, men vi ville rigtig gerne det her, derfor er det virkelig fedt, at Realdania støtter projektet, siger Jannie Rose Christensen, bestyrelsesformand i bofællesskabet Mageløse.

Realdania skyder nemlig 750.000 kroner ind i det projekt, der skal gøre kontroltårnet så sikkert, at alle lige fra børnehaver til ornitologer kan besøge tårnet, når som helst.

  Foto: Mageløse

FLYVESTATION VÆRLØSE

Flyvestation Værløse blev oprettet i 1910 som en teltlejr for Hæren.
I 1934 flyttede Hærens Flyvertropper ind og anlagde en flyveplads på området syd for Værløselejren. Området blev derfor kendt som Sydlejren. 
Flyvestation Værløse blev en af områdets største arbejdspladser.
Den sidste flyvende enhed forlod stedet i marts 2004, og i 2008 var de sidste dele af Flyvevåbnet flyttet til andre lokaliteter. 

Kilder: koldkrig-online.dk og egedalleksikon.dk

Tårnet skal være åbent for alle

Tanken er, at tårnet skal være midtpunkt i et nyt bofællesskab på 29 familier med åbne hoveddøre og fællesspisning om aftenen. Her er tanken så, at tårnet skal være med til at give samspil til samfundet omkring dem:

- Der er en enorm interesse for tårnet. Flyvestationen var førhen spærret af med sådan noget NATO-pigtråd, så man har altid kunnet ste det, men aldrig kunnet komme ind. På den måde er det også mega fedt, at vi nu kan invitere alle op i tårnet, siger Jannie Rose Christensen. 

29 familier købte for to år siden grunden til den gamle flyvestation, og de første familier forventer allerede at flytte ind i slutningen af i år.

  Foto: Mageløse

Støtter flere projekter                                

Kontroltårnet er et ud af 34 projekter på landsplan, som Realdania har valgt at støtte med kampagnen ”Underværker”, der udvælger projekter som fortjener økonomisk støtte. Fælles for alle projekterne er, at de gør en positiv forskel for deres lokalsamfund, og at deres smittende energi inspirerer andre.  

De her projekter får støtte af Realdania i Lorryland: 

  • Fra posthus til folkehus, Gilleleje – 100.000 kroner
  • Orker i det grønne, Hareskoven – 600.000 kroner
  • Byens komposthave, København S – 165.000 kroner
  • Fælleshave i Nordvest, København NV – 50.000 kroner              
  • Fælles maritimt identitetsanker, Helsingør – 400.000 kroner
  • Kontroltårnet: Udsigt og fællesskab, Værløse – 750.000 kroner
  • Ryparkens børne- og ungehus, København Ø -  750.000 kroner
  • Stengade - musik og fællesskab, København N – 500.000 kroner
  • Vi drømmer grønt, København N – 500.000 kroner
  • Vi skaber fremtidens klubhus, København N – 630.000 kroner

Du kan læse meget mere om de andre projekter, der støttes af Realdania lige her. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?