Fund af fugleinfluenza på Christiania: Nu rammes kysterne

Der er fundet den stærkt smitsomme fugleinfluenza H5N8 i en and på Christiania, oplyser Fødevarestyrelsen. Nu rammes kystlinjer langs Østersøen.

En troldand sender lige nu chokbølger gennem Fødevarestyrelsen i Glostrup og DTU Veterinærinstituttet på Frederiksberg.

Virakken skyldes en død troldand, som har fugleinfluenza.

Fuglen blev fundet i den københavnske fristad Christiania, hvorefter den blev sendt til analyse på DTU. Og her fandt man altså fugleinfluenza i kræet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Fødevarestyrelsen understreger samtidig, at det ikke kan udelukkes, at sygdommen findes hos vilde fugle andre steder.

Den alvorlige fugleinfluenza, som går under navnet H5N8 breder sig i øjeblikket op gennem Europa. Og nu har den nået Danmark.

quote Det er jo altid noget af en nyhed, når sydgom breder sig over Europa på så kort tid

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen

- Det er jo altid noget af en nyhed, når sydgom breder sig over Europa på så kort tid, siger Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsen.

Han fortæller videre, at styrelsen først tirsdag aften modtog nyheden om, at den stærkt smitsomme fugleinfluenza var kommet til Nordtyskland.

Influenzaen er ikke farlig for mennesker, men for fugle og fjerkræ er dødeligheden meget stor.

- Den her virus er meget alvorlig for fjerkræ, og kommer den ind i en hønsebestand, så vil op til 90 procent dø meget hurtigt, siger Stig Mellergaard.

quote Den her virus er meget alvorlig for fjerkræ, og kommer den ind i en hønsebestand, så vil op til 90 procent dø meget hurtigt.

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen

Mange syge dyr langs kyststrækninger mod Østersøen

Nu, da fugleinfluenzaen har gjort sit første indtog i Danmark, frygter Fødevarestyrelsen, at der om kort tid vil være langt flere smittede dyr langs kysten.

- Sygdommen bringes rundt med levende dyr. Når det så er med fugletræk, som her, er det svært at gøre noget ved - det hjælper jo ikke så meget at indføre flyveforbud, siger souschefen og fortsætter: 

- Vi må sige det sådan, at der ved alle vores kystområder langs Østersøen og ved fjordområder som Roskilde Fjord, er stor risiko for infektion. Det kommer de steder indenfor de kommende dage.

Hold fugle indendørs

quote Derfor: Hold dem i hønsegården, så de ikke får kontakt til vildfugle. Luk dem ind i hønsehuset indtil risikoen driver over

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen

Derfor udstikker styrelsen i samarbejde med DTU Veterinærinstituttet nu en række anbefalinger til dem, der har hobbyfjerkræ eller er besætningsejere.

- Fra vores synspunkt er det afsindigt vigtigt, at dem der holder fjerkræ, ikke får deres besætninger smittet, lyder det fra Stig Mellergaard, som fortsætter:

- Derfor: Hold dem i hønsegården, så de ikke får kontakt til vildfugle. Luk dem ind i hønsehuset indtil risikoen driver over.

Hvis fugle får fugleinfluenza, vil de svulme op og blive røde i hovedet, hvorefter de vil dø i meget store mængder.

Fugleinfluenzaen H5N8 kan ikke smitte mennesker. Derfor er der altså heller ingen grund til at frygte for andestegen på Mortens Aften i aften.