Vinge: Ufærdig bydel får guldmedalje i bæredygtighed

Deltakvarteret i byen Vinge,ved Frederikssund, er stadig under opbygning, alligevel har kvarteret fået en guldmedalje i bæredygtighed.

Samlingspunktet i Vinge bliver det grønne hjerte, - en attraktiv og levende byfælled, som forbinder Vinges forskellige kvarterer. S-togsstationen kommer til at ligge midt i centrum, som også kommer til at rumme butikker, kontorer, institutioner, plads til sport og leg og andre offentlige faciliteter. Foto: Frederikssund Kommune og Henning Larsen Architects

Deltakvarteret skal både have villaer, rækkehuse, lejligheder og bofællesskaber. I Deltakvarteret er der plads til at være sammen med naboerne og vennerne, og der vil være ro til at være alene med familien. Foto: Archiserice ApS

1 af 2

Som den første bydel i Danmark har det endnu ufærdige deltakvarter i byen Vinge fået en guldmedalje for bæredygtighed.

Det er et kæmpe stort skulderklap til alle, der har været involveret i tilblivelsen af byen Vinge.

Søren Smidt-Jensen, chef for By og Landskab i Frederikssund, 

Medaljen gives af Green Building Council Denmark, og bydelen er vurderet på både miljø, økonomi og sociale og tekniske forhold.

Vinge er et enormt projekt. Når byen står færdig vil den være større end Ørestad, og man regner med at der vil bo 20.000 mennesker og være 4.000 arbejdspladser. 

Vinge centrum. Foto: Frederikssund Kommune og Henning Larsen Architects

Arkitekt og projektchef i COWI, Thomas Leerberg, der har foretaget vurderingen kalder Deltakvarteret for et pionérområde.

- Byområdet skaber attraktive rammer for godt liv blandt andet ved at vende udfordringen med regnvandshåndtering til en fordel og skabe et stort rekreativt deltaområde midt i byen, siger Thomas Leerberg.

Det bæredygtige Vinge 

Vinge ligger i Frederikssund Kommune 40 minutter uden for København.
Byen er færdigbygget i 2035, og der vil være plads til godt 20.000 beboere og godt 4.000 arbejdspladser.
Deltakvarteret er den første bydel, der bygges i byen, og den ligger på et højdedrag tæt op af Tvinsmosen og den gamle Hagerup Sø, som begge er fredede naturområder.
I hjertet af Vinge vil der være en S-togsstation. 
Deltaet og øvrige bassiner i byen vil opsamle regnvandet og være et rekreativt område for mennesker og dyr.

Et kæmpe skulderklap

Guldmedaljen gør Frederikssunds borgmester meget tilfreds: 

- Bæredygtighed er et hovedfokus i skabelsen af Vinge, og med certifikatet i hånden kan vi nu underbygge disse intentioner med konkrete vurderinger af en lang række forhold. Vel at mærke vurderinger foretaget af eksterne eksperter, siger Frederikssund Kommunes borgmester, John Schmidt Andersen, Venstre i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Her kan du få et overblik over, hvordan Vinge skal se ud en dag. Foto: Archiserice ApS

Det samme mener chefen for By og Landskab i Frederikssund, Søren Smidt-Jensen: 

- Det er et kæmpe stort skulderklap til alle, der har været involveret i tilblivelsen af byen Vinge. Vi kan konstatere, at Deltakvarterets kvaliteter inden for blandt andet energi, regnvandshåndtering og hensyntagen til områdets natur og dyreliv er blevet vægtet meget højt i bæredygtighedsvurderingen. 

Guldmedaljen giver Deltakvarteret en DGNB-certificeringen. Bydelen opfyldte 72 procent af kravene, og det gav dem en guldmedalje. Det var også muligt at få en endnu flottere medalje - nemlig en platinmedalje. Så skulle kvarteret have levet op til over 80 procent af kravene.

Her kan du se Frederikssunds borgmester vise rundt i Deltakvarteret i Vinge:

01:39 Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik