Valg i Frederikssund: Lykken er vendt – men er det nok for borgmesteren?

Efter en valgperiode med tre turbulente år har de seneste 12 måneder været gode for den siddende borgmester i Frederikssund Kommune, der ellers længe lignede en mand på vej ud af rådhuskontoret.

For et års tid siden var  John Schmidt Andersen (V) en borgmester under pres.

Politiske hovedbrud havde han nok af:

 • Et kuldsejlet byudviklingsprojekt med økonomiske nakkedrag og et gabende hul i kommunekassen til følge.
 • En nyåbnet broforbindelse tværs gennem kommunen over Roskilde Fjord med brugerbetaling og protester fra borgere.
 • En drøm om en motorvejsforbindelse, der mest af alt lignende netop en drøm.

Frederikssund-borgmesteren lignede dengang en mand med kurs mod at blive stemt ud af kontoret på rådhuset.

Men så vendte lykken. Der kom gang i byprojektet Vinge. Den økonomiske genopretningsplan slog igennem, og der var penge til investeringer frem for besparelser. Og med et trylleslag fra Christiansborg blev brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro afskaffet, mens motorvejen på tegnebrættet blev vedtaget.

Efter lang tids modvind blæser en blid medvind i borgmesterens ryg. Men er det nok til, at han og partiet kan holde fast i magten i nordsjællandske kommune?


Hvad er der på spil?

Socialdemokratiet har trods flere års samarbejde med John Schmidt Andersen (V) øjnene rettet mod borgmesterposten. 

Partiet blev faktisk større end Venstre ved det seneste valg i 2017, hvor blot et enkelt mandat skilte rød og blå blok. Kan Socialdemokratiet gå yderligere frem og nappe et af Venstres mandater, er det ikke utænkeligt, at rød blok kan tælle til de 12 byrådspladser, der giver flertal.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Når det så er sagt, er det fortsat den siddende borgmester, John Schmidt Andersen, fra Venstre, der er favorit til endnu en fireårig periode ved roret i Frederikssund Kommune.

 • Selv om den 62-årige tidligere politibetjent har haft en valgperiode med både op- og nedture, træder han ind i valgkampen med momentum. For nylig kunne han præsentere et budgetforlig med alle byrådets partier, som blandt andet indeholdt investeringer i velfærdsområdet og den grønne omstilling.
 • Samtidig kan borgmesteren glæde sig over, at der er kommet gang i byudviklingen i kommunen. Ikke bare i Vinge, der ellers længe lignede en dødssejler, men også i andre byggefelter, hvor villige investorer gerne vil opføre boliger.
 • På et personligt plan lader det også til, at borgmester Andersen har godt fat i vælgerne. Ved valget i november 2017 fik han flest personlige stemmer af alle i kommunen.
 • John Schmidt Andersens chancer boostes af et stærkt Venstre-hold, hvor især nummer to på kandidatlisten, det nuværende folketingsmedlem Hans Andersen, ventes at trække en del personlige stemmer til partiet. Ved valget i 2017 fik han tredje flest personlige stemmer.


Hvem er førsteudfordreren, og har hun en chance?

Spidskandidaten Tina Tving Stauning fra Socialdemokratiet er personen, der skal forsøge at fravriste borgmesterkæderne fra Venstre og generobre Frederikssund som en Socialdemokratisk bastion. Hun og partiet lader til at have vælgerbasen til at kunne gøre et mere end ihærdigt forsøg på dette.

 • Kommunen har tidligere været ledet af Socialdemokratiet, der mellem 2005 og 2013 sad på magten. I en fireårig periode (2005-2009) havde S endda absolut flertal.
 • Ved det seneste valg fik Socialdemokratiet flere stemmer end Venstre. Meningsmålinger på landsplan peger i retning af, at S står stærkere end i 2017, mens V står svagere.
 • Den nuværende 2. viceborgmester og udvalgsformand med det ærkesocialdemokratiske efternavn har masser af erfaring og lokal pondus. Hun har været i kommunalpolitik siden 2001 og fik ved første valg som partiets spidskandidat – i 2013 – flest personlige stemmer af alle. Ved valget i 2017 blev hun kun overgået af John Schmidt Andersen. 
 • Skulle det ske, at socialdemokraten har held med at overtage borgmesterposten, vil hun ikke blive den første af slagsen med det efternavn fra sit parti i hovedstadsområdets historie. Mellem 1919 og 1924 var Thorvald Stauning formand (datidens titel for overborgmester) i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation.

Fortæl mig mere om Vinge-skandalen

Kort fortalt handler det om, at Frederikssund Kommune med borgmester John Schmidt Andersen i spidsen for et flertal vil (og allerede er i gang med at) bygge en helt ny by kaldet Vinge. Her er det visionen, at byen inden for de kommende år skal rumme 20.000 indbyggere sydøst for Frederikssund.

Ambitionen var, at de første dele af byen skulle have været på plads allerede i 2018, men i november 2017 kollapsede projektet i en stribe af konkurser og brudte aftaler og efterlod et hul i kommunens budget på over 150 millioner koner.

Det hul blev siden lappet – blandt andet via sparebudget, skattestigning og ved at dykke ned i kommunekassen – så udviklingen af det kuldsejlede projekt blev genoptaget i slutningen af 2018.


Hvordan går det så med Vinge-projektet nu, og får det betydning for valget?

Bedre er det korte svar. 

Efter store problemer med at lokke investorer til, er det siden efteråret sidste år lykkedes for kommunen at få gang i salget af byggegrunde, så Vinge nu igen er på sporet. Der bygges nu almenboliger, ejerboliger og bofællesskaber. En togstation koblet til S-togsnettet har den nye by også fået, selv om den ikke helt blev, som kommunen havde lagt op til. Men der er fortsat lang vej til den sprudlende by med 20.000 indbyggere, som kommunen har visioner om.

Spørgsmålet er så, om Vinges ned- og siden optur får betydning for valget. Og her kan det gå begge veje.

 • For Vinge-sagens store kollaps og økonomiske bomsideslag blev offentligt kendt lige efter kommunalvalget i 2017. Nogle vælgere har svært ved at tro på, at politikerne ikke vidste noget om problemerne inden valget og dermed undlod at fortælle med dårlige nyheder lige op til et valg. Hvis vælgerne mener, at Vinge-sagen har skadet John Schmidt Andersens troværdighed, kan det påvirke Venstre negativt.
 • Omvendt kan det også påvirke Venstre og den siddende borgmester positivt, at der nu er kommet gang i byprojektet. Selv om et flertal af partier og byrådsmedlemmer står bag Vinge, kan projektets fremdrift især gavne borgmesteren, da han om nogen har været det kommunale ansigt udadtil, når medier har dækket Vinge-sagen.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet fik flest stemmer, men alligevel kunne Venstres John Schmidt Andersen i det sene nattetimer efter valget påkalde sig sejren, efter han havde samlet et flertal med Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale. Senere sluttede de resterende partier sig til konstitueringen, så alle byrådets syv partier bakkede op om John Schmidt Andersen (V).


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

Det føromtalte hul i budgettet fra Vinge-kollapset førte i efteråret 2018 til, at et bredt flertal med alle partier i byrådet på nær de to medlemmer fra Enhedslisten og Konservative vedtog et budget med besparelser, fyringer og ikke mindst en skattestigning på 0,5 procentpoint.

Siden fulgte to meget brede budgetforlig, der blandt andet indeholdt tilførsler af store millionsummer til kommunens voksende ældreområde, voksen-handicapområdet og sundhedsområdet.

For nyligt har et enigt byråd vedtaget et budget for de kommende år, som især havde fokus på velfærdsområdet – blandt andet ekstra hjemmehjælp og udbygning af botilbud – samt den grønne omstilling.


Hvem har indgået valgforbund?

Der er fire valgforbund i Frederikssund Kommune:

 • Socialdemokratiet og Anja Bisp Pedersen
 • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti
 • Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Venstre
 • SF, Enhedslisten

Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Får vi et nyt parti i byrådet?

Det er slet ikke utænkeligt, at vi får to nye partier repræsenteret i byrådet i Frederikssund efter valget den 16. november.

 • Ud af det tidligere Borgernes Liste er sprunget det nye lokalparti Fjordlandslisten, som med den tidligere socialdemokrat Kirsten Weiland i spidsen ser ud til at kunne indtage et eller måske to mandater i byrådet. Fjordlandslisten er til dels et protestparti, der blev til efter Vinge-skandalen, og som ønsker at gøre op med det nuværende byråds politiske linje og måde at styre kommunen på.
 • Og så kan vi også få Maibritt Møller Nielsen fra Nye Borgerlige at se i byrådet efter valget. Partiet har medvind på landsplan, og lige præcis i Frederikssund står NB stærkt. Det så vi ved folketingsvalget i 2019, hvor kandidaten Mette Thiesen høstede mange personlige stemmer. Den effekt kan smitte af på Maibritt Møller Nielsen.


Hvad med de andre partier?

 • Dansk Folkeparti har ’fyret’ partiets egen viceborgmester - og siden smidt ham ud af partiet for sprit- og vanvidskørsel - og stiller nu med Gert Løfgren som spidskandidat. Nummer to på listen hedder Inge Messerschmidt og er mor til en vis folketingspolitiker med fornavnet Morten. Messerschmidt lader til at have godt tag blandt vælgerne, og det synes sandsynligt, at hun opnår valg. Spørgsmålet er, om hun kommer til at sidde alene for DF i byrådet.
 • Hos SF er folkeskolelæreren Anna Poulsen ny spidskandidat, efter hun lidt overraskende vandt en urafstemning foran partiets nuværende (og eneste) byrådsmedlem, Ole Frimann Hansen.
 • Der er også ny spidskandidat hos Radikale Venstre. Her står Søren Weimann i spidsen for partiets indsats for at holde fast i det ene mandat i byrådet.
 • Minsandten om ikke også Enhedslisten stiller med en ny spidskandidat. Rasmus Petersen afløser byrådsmedlemmet Pelle Andersen-Harild, der ikke genopstiller. Andersen-Harild gjorde sig blandt andet bemærket i løbet af den seneste valgperiode ved at politianmelde borgmester John Schmidt Andersen (V) for dennes rolle i Vinge-sagen.
 • Niels Martin Viuff står i spidsen for Konservative. Han er noget så opsigtsvækkende som en Socialdemokrat, der skiftede til det borgerlige parti, efter han var blevet valgt ind. Han er lokalt kendt som en byggematador, men er blevet genstand for en møgsag, efter Sjællandske Nyheder har afsløret, at Viuffs køb af en kommunal grund ned til Roskilde Fjord foregik i det skjulte og i stedet skulle have været i offentligt udbud.


Forudsigelsen:

Pilen peger på endnu en valgperiode til John Schmidt Andersen fra Venstre, men borgmesteren sidder langt fra sikkert i sædet. Socialdemokratiet med Tina Tving Stauning i spidsen vil gøre alt, hvad de kan på valgnatten for at samle et flertal uden om Venstre. Med gode relationer og løfter om indflydelse til Konservative og Dansk Folkeparti vil Socialdemokratiet forsøge kuppe borgmesteren og overtage magten.

Sikkert er det dog, at valget i Frederikssund bliver en neglebider.
Sådan har vi gjort

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Frederikssund kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Frederikssund. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Frederikssund Kommune