Valg i Frederikssund: Lykken er vendt – men er det nok for borgmesteren?

Efter en valgperiode med tre turbulente år har de seneste 12 måneder været gode for den siddende borgmester i Frederikssund Kommune, der ellers længe lignede en mand på vej ud af rådhuskontoret.

For et års tid siden var  John Schmidt Andersen (V) en borgmester under pres.

Politiske hovedbrud havde han nok af:

  • Et kuldsejlet byudviklingsprojekt med økonomiske nakkedrag og et gabende hul i kommunekassen til følge.
  • En nyåbnet broforbindelse tværs gennem kommunen over Roskilde Fjord med brugerbetaling og protester fra borgere.
  • En drøm om en motorvejsforbindelse, der mest af alt lignende netop en drøm.

Frederikssund-borgmesteren lignede dengang en mand med kurs mod at blive stemt ud af kontoret på rådhuset.

Men så vendte lykken. Der kom gang i byprojektet Vinge. Den økonomiske genopretningsplan slog igennem, og der var penge til investeringer frem for besparelser. Og med et trylleslag fra Christiansborg blev brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro afskaffet, mens motorvejen på tegnebrættet blev vedtaget.

Efter lang tids modvind blæser en blid medvind i borgmesterens ryg. Men er det nok til, at han og partiet kan holde fast i magten i nordsjællandske kommune?


Hvad er der på spil?

Socialdemokratiet har trods flere års samarbejde med John Schmidt Andersen (V) øjnene rettet mod borgmesterposten. 

Partiet blev faktisk større end Venstre ved det seneste valg i 2017, hvor blot et enkelt mandat skilte rød og blå blok. Kan Socialdemokratiet gå yderligere frem og nappe et af Venstres mandater, er det ikke utænkeligt, at rød blok kan tælle til de 12 byrådspladser, der giver flertal.

Borgmester:

John Schmidt Andersen (V)

1. viceborgmester:

Lars Thelander Brostrøm (Løsgænger)

2. viceborgmester:

Tina Tving Stauning (S)

* Socialdemokratiet fik valgt 8 medlemmer, men Nils Martin Viuff er siden skiftet til Konservative.
** Lars Thelander Brostrøm blev valgt for DF, men blev siden ekskluderet og er derfor løsgænger.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Når det så er sagt, er det fortsat den siddende borgmester, John Schmidt Andersen, fra Venstre, der er favorit til endnu en fireårig periode ved roret i Frederikssund Kommune.

  • Selv om den 62-årige tidligere politibetjent har haft en valgperiode med både op- og nedture, træder han ind i valgkampen med momentum. For nylig kunne han præsentere et budgetforlig med alle byrådets partier, som blandt andet indeholdt investeringer i velfærdsområdet og den grønne omstilling.
  • Samtidig kan borgmesteren glæde sig over, at der er kommet gang i byudviklingen i kommunen. Ikke bare i Vinge, der ellers længe lignede en dødssejler, men også i andre byggefelter, hvor villige investorer gerne vil opføre boliger.
  • På et personligt plan lader det også til, at borgmester Andersen har godt fat i vælgerne. Ved valget i november 2017 fik han flest personlige stemmer af alle i kommunen.
  • John Schmidt Andersens chancer boostes af et stærkt Venstre-hold, hvor især nummer to på kandidatlisten, det nuværende folketingsmedlem Hans Andersen, ventes at trække en del personlige stemmer til partiet. Ved valget i 2017 fik han tredje flest personlige stemmer.


Hvem er førsteudfordreren, og har hun en chance?

Spidskandidaten Tina Tving Stauning fra Socialdemokratiet er personen, der skal forsøge at fravriste borgmesterkæderne fra Venstre og generobre Frederikssund som en Socialdemokratisk bastion. Hun og partiet lader til at have vælgerbasen til at kunne gøre et mere end ihærdigt forsøg på dette.

  • Kommunen har tidligere været ledet af Socialdemokratiet, der mellem 2005 og 2013 sad på magten. I en fireårig periode (2005-2009) havde S endda absolut flertal.
  • Ved det seneste valg fik Socialdemokratiet flere stemmer end Venstre. Meningsmålinger på landsplan peger i retning af, at S står stærkere end i 2017, mens V står svagere.
  • Den nuværende 2. viceborgmester og udvalgsformand med det ærkesocialdemokratiske efternavn har masser af erfaring og lokal pondus. Hun har været i kommunalpolitik siden 2001 og fik ved første valg som partiets spidskandidat – i 2013 – flest personlige stemmer af alle. Ved valget i 2017 blev hun kun overgået af John Schmidt Andersen. 
  • Skulle det ske, at socialdemokraten har held med at overtage borgmesterposten, vil hun ikke blive den første af slagsen med det efternavn fra sit parti i hovedstadsområdets historie. Mellem 1919 og 1924 var Thorvald Stauning formand (datidens titel for overborgmester) i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

Især spørgsmål om velfærd og byudvikling.

  • Skoler og daginstitutioner

    På børneområdet er rød og blå blok er uenige om, hvorvidt Frederikssund Kommune rent faktisk har minimumsnormeringer eller papirnormeringer. De røde partier vil øge budgettet på området, så graden af uddannede pædagoger øges.

    I efteråret 2020 skabte det heftig debat, da en mulig sammenlægning af skoler i Hornsherred blev foreslået. Sammenlægningen skulle frigive økonomisk råderum, så skoleområdet i kommunen kunne få et tiltrængt løft. Det blev dog ikke til noget, men muligheden for skolelukninger i fremtiden er fortsat et værktøj i politikernes værktøjskasse. Hvilke partier ønsker at gå linen ud og frede de små skoler i Hornsherred fra en fremtidig sammenlægning?

  • Ældreplejen

    Skal der privatiseres yderligere? I 2019 blev Danmarks første friplejehjem åbnet i Frederikssund Kommune. Drevet af det private firma Attendo har friplejehjemmet tilbudt en anden pleje end den kommunale af slagsen. Trods en overskridelse af budgettet det første år på små 20 millioner kroner mener blandt andet Venstre, at friplejehjemmet er en succes, og de vil gerne etablere endnu et. Den vision er rød blok og Dansk Folkeparti store modstandere af.

  • Byudvikling

    Der er gang i spaderne og gravemaskinerne i Frederikssund Kommune, der lige nu oplever en stor velvillighed fra investorer i at bygge boliger. Men der er uenighed om, hvordan der skal bygges. For eksempel mener Socialdemokratiet, at det borgerlige flertal er for hurtige til at give dispensation fra lokal- og kommuneplaner, så der kan bygges i højden. Andre partier mener, at kommunens projekt Idrætsbyen i udkanten af Frederikssund med svømmehal og idrætsanlæg er blevet alt for dyrt og frygter, at kommunen vil tvinge foreningslivet til at flytte ind i de nye rammer. Og så kan vi dårligt nævne ordene byudvikling og Frederikssund i samme afsnit uden at skulle ind på Vinge-skandalen.

Fortæl mig mere om Vinge-skandalen

Kort fortalt handler det om, at Frederikssund Kommune med borgmester John Schmidt Andersen i spidsen for et flertal vil (og allerede er i gang med at) bygge en helt ny by kaldet Vinge. Her er det visionen, at byen inden for de kommende år skal rumme 20.000 indbyggere sydøst for Frederikssund.

Ambitionen var, at de første dele af byen skulle have været på plads allerede i 2018, men i november 2017 kollapsede projektet i en stribe af konkurser og brudte aftaler og efterlod et hul i kommunens budget på over 150 millioner koner.

Det hul blev siden lappet – blandt andet via sparebudget, skattestigning og ved at dykke ned i kommunekassen – så udviklingen af det kuldsejlede projekt blev genoptaget i slutningen af 2018.


Hvordan går det så med Vinge-projektet nu, og får det betydning for valget?

Bedre er det korte svar. 

Efter store problemer med at lokke investorer til, er det siden efteråret sidste år lykkedes for kommunen at få gang i salget af byggegrunde, så Vinge nu igen er på sporet. Der bygges nu almenboliger, ejerboliger og bofællesskaber. En togstation koblet til S-togsnettet har den nye by også fået, selv om den ikke helt blev, som kommunen havde lagt op til. Men der er fortsat lang vej til den sprudlende by med 20.000 indbyggere, som kommunen har visioner om.

Spørgsmålet er så, om Vinges ned- og siden optur får betydning for valget. Og her kan det gå begge veje.

  • For Vinge-sagens store kollaps og økonomiske bomsideslag blev offentligt kendt lige efter kommunalvalget i 2017. Nogle vælgere har svært ved at tro på, at politikerne ikke vidste noget om problemerne inden valget og dermed undlod at fortælle med dårlige nyheder lige op til et valg. Hvis vælgerne mener, at Vinge-sagen har skadet John Schmidt Andersens troværdighed, kan det påvirke Venstre negativt.
  • Omvendt kan det også påvirke Venstre og den siddende borgmester positivt, at der nu er kommet gang i byprojektet. Selv om et flertal af partier og byrådsmedlemmer står bag Vinge, kan projektets fremdrift især gavne borgmesteren, da han om nogen har været det kommunale ansigt udadtil, når medier har dækket Vinge-sagen.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet fik flest stemmer, men alligevel kunne Venstres John Schmidt Andersen i det sene nattetimer efter valget påkalde sig sejren, efter han havde samlet et flertal med Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale. Senere sluttede de resterende partier sig til konstitueringen, så alle byrådets syv partier bakkede op om John Schmidt Andersen (V).

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. John Schmidt Andersen (V) 12,6% af alle afgivne stemmer 3.184
2. Tina Tving Stauning (S) 2.268
3. Hans Andersen (V) 1.012
4. Inge Messerschmidt (DF) 622
5. Poul Erik Skov Christensen (S) 615


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

Det føromtalte hul i budgettet fra Vinge-kollapset førte i efteråret 2018 til, at et bredt flertal med alle partier i byrådet på nær de to medlemmer fra Enhedslisten og Konservative vedtog et budget med besparelser, fyringer og ikke mindst en skattestigning på 0,5 procentpoint.

Siden fulgte to meget brede budgetforlig, der blandt andet indeholdt tilførsler af store millionsummer til kommunens voksende ældreområde, voksen-handicapområdet og sundhedsområdet.

For nyligt har et enigt byråd vedtaget et budget for de kommende år, som især havde fokus på velfærdsområdet – blandt andet ekstra hjemmehjælp og udbygning af botilbud – samt den grønne omstilling.


Hvem har indgået valgforbund?

Der er fire valgforbund i Frederikssund Kommune:

  • Socialdemokratiet og Anja Bisp Pedersen
  • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti
  • Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Venstre
  • SF, Enhedslisten

Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Får vi et nyt parti i byrådet?

Det er slet ikke utænkeligt, at vi får to nye partier repræsenteret i byrådet i Frederikssund efter valget den 16. november.

  • Ud af det tidligere Borgernes Liste er sprunget det nye lokalparti Fjordlandslisten, som med den tidligere socialdemokrat Kirsten Weiland i spidsen ser ud til at kunne indtage et eller måske to mandater i byrådet. Fjordlandslisten er til dels et protestparti, der blev til efter Vinge-skandalen, og som ønsker at gøre op med det nuværende byråds politiske linje og måde at styre kommunen på.
  • Og så kan vi også få Maibritt Møller Nielsen fra Nye Borgerlige at se i byrådet efter valget. Partiet har medvind på landsplan, og lige præcis i Frederikssund står NB stærkt. Det så vi ved folketingsvalget i 2019, hvor kandidaten Mette Thiesen høstede mange personlige stemmer. Den effekt kan smitte af på Maibritt Møller Nielsen.


Hvad med de andre partier?

  • Dansk Folkeparti har ’fyret’ partiets egen viceborgmester - og siden smidt ham ud af partiet for sprit- og vanvidskørsel - og stiller nu med Gert Løfgren som spidskandidat. Nummer to på listen hedder Inge Messerschmidt og er mor til en vis folketingspolitiker med fornavnet Morten. Messerschmidt lader til at have godt tag blandt vælgerne, og det synes sandsynligt, at hun opnår valg. Spørgsmålet er, om hun kommer til at sidde alene for DF i byrådet.
  • Hos SF er folkeskolelæreren Anna Poulsen ny spidskandidat, efter hun lidt overraskende vandt en urafstemning foran partiets nuværende (og eneste) byrådsmedlem, Ole Frimann Hansen.
  • Der er også ny spidskandidat hos Radikale Venstre. Her står Søren Weimann i spidsen for partiets indsats for at holde fast i det ene mandat i byrådet.
  • Minsandten om ikke også Enhedslisten stiller med en ny spidskandidat. Rasmus Petersen afløser byrådsmedlemmet Pelle Andersen-Harild, der ikke genopstiller. Andersen-Harild gjorde sig blandt andet bemærket i løbet af den seneste valgperiode ved at politianmelde borgmester John Schmidt Andersen (V) for dennes rolle i Vinge-sagen.
  • Niels Martin Viuff står i spidsen for Konservative. Han er noget så opsigtsvækkende som en Socialdemokrat, der skiftede til det borgerlige parti, efter han var blevet valgt ind. Han er lokalt kendt som en byggematador, men er blevet genstand for en møgsag, efter Sjællandske Nyheder har afsløret, at Viuffs køb af en kommunal grund ned til Roskilde Fjord foregik i det skjulte og i stedet skulle have været i offentligt udbud.


Forudsigelsen:

Pilen peger på endnu en valgperiode til John Schmidt Andersen fra Venstre, men borgmesteren sidder langt fra sikkert i sædet. Socialdemokratiet med Tina Tving Stauning i spidsen vil gøre alt, hvad de kan på valgnatten for at samle et flertal uden om Venstre. Med gode relationer og løfter om indflydelse til Konservative og Dansk Folkeparti vil Socialdemokratiet forsøge kuppe borgmesteren og overtage magten.

Sikkert er det dog, at valget i Frederikssund bliver en neglebider.




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Frederikssund kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Frederikssund. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Frederikssund Kommune


Valgforbund:

  • Socialdemokratiet og Anja Bisp Pedersen
  • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti
  • Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Venstre
  • SF, Enhedslisten


Liste A - Socialdemokratiet

Tina Tving Stauning

Jesper Wittenburg

Poul Erik Skov Christensen

Susanne Bettina Jørgensen

Anne-Lise Kuhre

Lars Jepsen

Kenneth Jensen

Özgür Bardakci

Carsten Cederholm

Jesper Henriksen

Anne-Mette Olsen

Kim Egelund

Lars Eitmann

Martin Kirchgässner

Jimmy Sarvad

Julia Revling

Sophia Sanne Johansen


Liste B - Radikale Venstre

1. Søren Weimann, Hornsherred

2. Asbjørn Laurberg, Frederikssund

3. Sükran Gezen, Frederikssund

4. Kjartan Lind, Frederikssund

5. Mark Barnkob, Frederikssund

6. John Witt, Græse Bakkeby

7. Kim Bromberg, Jægerspris

8. Carsten Nielsen, Frederikssund


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Niels Martin Viuff, Frederikssund

Therese Hejnfelt, Skibby

Nicolai Pandorff, Onsved

Henrik Godiksen, Slangerup

Kenneth Johansen, St. Rørbæk

Jonas Brandt, Kyndby Huse

Henrik Biehl, Skuldelev


Liste D - Nye Borgerlige

Maibritt Møller Nielsen

Karl Andersen

Lars Goth

Ole Engell Clausen

Tobias Daniel Isaksson


Liste F - SF

1. Anna Poulsen

2. Ole Frimann Hansen

3. Lone Terp

4. Anders Madsen

5. Marianne Stannum

6. Michael Grønbech


Liste H - Forenet Frederikssund

Niki Hou Bagge


Liste N - Fjordlandslisten

1. Kirsten Weiland

2. Ole Peltola

3. Jørgen Olsen

4. Lennie Hansen

5. Morten Villadsen

6. Camilla Cordius

7. Jan Lykke

8. John Ziegler

9. Susanne Bartholin


Liste O - Dansk Folkeparti

Gert Løfgren, Slangerup

Inge Messerschmidt, Frederikssund

Tobias Weische, Frederikssund

Heidi Jørgensen, Jægerspris

Jess Lykke Christensen, Skibby

Andreas Brøsen, Slangerup

Berit Stehr, Jægerspris

Trúgvi Gudmundarson, Frederikssund

Arne Dølling, Frederikssund

Jannie Bøgh, Skibby


Liste P - Anja Bisp Pedersen

Anja Bisp Pedersen


Liste V - Venstre

John Schmidt Andersen

Hans Andersen

Anne Sofie Uhrskov

Jørgen Bech

Michael Tøgersen

Jens Jørgensen

Morten Skovgaard

Charlotte Drue Aagaard

Lisbet Jensen

Tom Lysgaard

Neslihan Güzel

Signe Sysse Grünfeld-Bierre

Mikkel Johansen

Lisbeth Dupont-Rosenvold

Martin Elmegaard

Søren Find Andersen

Christoffer Christensen


Liste Ø - Enhedslisten

1. Rasmus Petersen, Jægerspris

2. Ulrik Goos Iversen, Jægerspris

3. Erik Andersen, Skibby

4. Kirsten Folke, Jægerspris

_

_