Satte næsen op efter lyntest - ny udvikling skuffer borgmestre

Oprindeligt var borgere i Frederikssund stillet et lyntestcenter i udsigt, men nu må de tage til Roskilde eller Frederiksværk for at blive lyntestet. I Gribskov mister borgere det faste lyntestcenter. Borgmestre er ærgerlige.

Frederikssund-borgere kunne inden weekenden sætte næsen op efter at blive lyntestet på et helt nyt center i byen, men mandag står det klart, at den mulighed er gået deres næse forbi.

De skal nu i stedet køre til Frederiksværk eller Roskilde, hvis de vil lyntestes med en pind i næsen, og det ærgrer borgmester, John Schmidt Andersen (V).

- Det er vi ikke tilfredse med. Der er jo sindssygt lang for vores borgere til Roskilde eller Frederiksværk, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

Der er åbnet 11 nye lyntestcentre i TV 2 Lorrys sendeområde mandag morgen. Det sker efter, at de danske regioner har sendt opgaven om at foretage lyntest i udbud.

quote Det er vi ikke tilfredse med. Der er jo sindssygt lang for vores borgere til Roskilde eller Frederiksværk

Frederikssunds borgmester, John Schmidt Andersen (V)

Det vandt SOS International, og de har - på foranledning af Region Hovedstaden og Region Sjælland - placeret de 11 centre i København, Frederiksberg, Charlottenlund, Holte, Helsingør, Frederiksværk, Ishøj, Brøndby, Roskilde og Køge.

Du kan se de præcise placeringer på kortet herunder.

Frederikssund-borgerne skal altså nu i stedet køre de godt 20 kilometer til Frederiksværk eller 27 kilometer til Roskilde for at blive lyntestet.

Oprindeligt oplyste SOS International, at der ville komme lyntestcentre i en vestegnskommune, i København, Helsingør og Frederikssund i Region Hovedstaden.

Mandag bekræfter SOS International, at testcentret i Frederikssund er blevet flyttet til Frederiksværk, og understreger, at det er Region Hovedstaden, der afgør antallet og placeringerne af lyntestcentrene.

Der blev fundet mange positive

Dyb beklagelse i Gribskov

Også i Gribskov må borgerne spejde langt efter et lokalt lyntestceter fremover. Her har man ellers indtil søndag kunne lade sig teste på et fast lyntestcenter, som Falck har drevet, men det har Region Hovedstaden altså valgt at lukke. Det vækker opstandelse på rådhuset.

quote Beslutningen om at fravælge Gribskov (virker) ikke gennemtænkt,

Anders Gerner Frost

- Det er med dyb beklagelse, at jeg har konstateret, at Region Hovedstaden ikke har valgt at bibeholde et hurtig testcenter i Gribskov Kommune, skriver borgmester, Anders Gerner Frost (NG) i en pressemeddelelse. 

Han mener, at Falcks lyntestcenter har været en succes.

- Med Gribskovs beliggenhed, kommunens geografiske størrelse og ikke mindst det faktum, at Gribskov er en af Nordsjællands største sommerhuskommuner med rigtig mange ekstra ”borgere” hver evig eneste weekend, forekommer beslutningen om at fravælge Gribskov ikke gennemtænkt, lyder opsangen fra borgmesteren. 

Han appellerer nu til, at Region Hovedstaden genovervejer sin strategi for lyntestcentre. 

I Frederikssund sidder borgmester, John Schmidt Andersen, tilbage på borgmesterkontoret med mange spørgsmål.

- Vi undrer os jo. Vi havde fået en forespørgsel på, om centret kunne ligge hos os, så vi har taget det for givet, at vi ville få et lyntestcenter, siger John Schmidt Andersen.

Folk kan fravælge lyntest

Han medgiver, at kommunens borgere generelt er godt stillet i forhold til test, da der fortsat ligger et af de faste PCR-testcentre i Frederikssund.

Men derfor vil det alligevel kunne mærkes - og få betydning - at man nu skal køre langt for at få en lyntest, mener John Schmidt Andersen.

- Med en lyntest kan du køre direkte hjem i isolation, hvis du er smittet. Med en PCR-test kan der gå op til 24 timer, og så kan du nå at smitte andre. Det, der sker, når vi ikke har et lyntestcenter, er, at borgere måske så ikke vil tage til Roskilde eller Frederiksværk, og så kan de jo være positive og smitte, siger John Schmidt Andersen.

Borgmesteren glæder sig dog over, at der eksempelvis bliver lavet adskillige lyntest i daginstitutioner og på plejehjem med mobile testcentre.

Det flugter med, at SOS International har fået til opgave at foretage 60 procent af lyntestene i mobile centre, mens 40 procent bliver lavet i faste centre, som er vist på kortet i denne artikel. 

Hos Region Hovedstadens Akutberedskab, som bestemmer placeringen af testfaciliteterne, mener man, at borgerne er sikret bedst muligt med den nye aftale.

- Vi har placeret de faste testlokaliteterne, så regionens borgere har bedst mulig adgang til covid-19 test. Den endelig placering faldt på plads lørdag i et samarbejde mellem kommunerne, SOS og Region Hovedstaden. I Frederikssund har vi et fast covid-19 teststed, hvor man kan blive testet med en PCR-test, og derfor valgte vi at placeret hurtigteststedet i Frederiksværk, så flest mulig borgere har bedst mulig adgang, lyder det i et skriftligt svar fra Kirstine Vestergård Nielsen, der er vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab.

I forhold til Gribskov Kommunes kritik lyder det i et skriftligt svar til TV 2 Lorry:

"Aftalen om hurtigtest-stederne er lavet således, at 40% af testkapaciteten skal bruges på de faste teststeder, og 60% af testkapaciteten skal være mobile teststeder, der fordeles afhængig af behov og smittetryk. Det betyder at Gribskov Kommune i lighed med de andre kommuner har fået deres andel i de 60%, som de selv skal fordele til egne borgere."

"Hurtigtestene er et supplement til PCR-testene, som regionen udbyder, og de mobile teststeder kommer rundt i hele regionen. Der er fx mobilt teststed den 4., 5., 6., 8. og 9. februar i Gribskov Hallen. Vi planlægger løbende de mobile teststeder i samarbejde med kommunerne. De mobile teststeder har været i Gribskov tidligere og kommer igen."

"Der er teststeder i de omkringliggende kommuner: Hillerød, Frederikssund og Helsingør, så sammenholdt med de mobile teststeder og kommunens andel i de mobile hurtigtest, så har borgerne i Gribskov mulighed for at blive testet."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik