Pesticidrest fundet i drikkevand, der forsyner 20.000 borgere

Der er fundet mængder af pesticid-stoffet DMS i drikkevand fra Marbæk Vandværk, der ligger langt over Miljøstyrelsens grænseværdier.

I drikkevandet fra et vandværk i Frederikssund Kommune er der fundet for store mængder af stoffet DMS, der er et nedbrydningsprodukt fra et pesticid.

Undersøgelser viste, at der på Marbæk Vandværk er et indhold af DMS på 0,26 µg/l.

Miljøstyrelsens højst tilladte værdi er på 0,10 µg/l.

Er det farligt?

Det oplyser Frederikssund Kommune.

For høje mængder af stoffet blev fundet i flere af de boringer, der forsyner Marbæk Vandværk.

Marbæk Vandværk forsyner omkring 20.000 forbrugere i byområdet i Frederikssund. 

Derfor oplyser kommunen og dets vandselskab Novafos, at man nu har ændret indvindingen for at sikre, at drikkevandet overholder Miljøstyrelsens krav. 

- Vi ved ikke, hvor længe stoffet har været i drikkevandet, men jeg er glad for, at vi så hurtigt fik sat en undersøgelse i gang, og allerede nu har lukket de boringer, der har et forhøjet indhold af DMS, siger direktør for Novafos, Carsten Nystrup.

Kort over det berørte område. Græse- og Åbjerg Vandværk er private vandværker, men er i perioder blevet forsynet med vand fra Marbæk Vandværk.
Kort over det berørte område. Græse- og Åbjerg Vandværk er private vandværker, men er i perioder blevet forsynet med vand fra Marbæk Vandværk.
Foto: Novafos

Kommunens vandselskab Novafos gik i juni måned i gang med at undersøge for forekomst af DMS i drikkevandet på alle deres vandværker.

Det skete efter vandværker i Hvidovre og Dragør måtte lukke på grund af for høje mængder af samme stof i drikkevandet.

Først fra 1. juli 2018 har vandværkerne været pålagt at kontrollere for DMS ifølge Miljøstyrelsens krav til kontrol af vandkvaliteten.

Hvor farligt stoffet helt præcist er, er endnu uklart. Styrelsen for Patientsikkerhed er blevet bedt om at udarbejde en sundhedsfaglig vurdering af stoffet, mens eksperter peger på, at man endnu ikke kender følgerne af langtidspåvirkning.

- Det er et stort planlægnings- og analysearbejde, der er sat i gang, og vi vil fortsat være meget opmærksomme på, om der findes ”nye” stoffer i drikkevandet. Og vi er selvfølgelig klar til at håndtere sådan en situation, siger Carsten Nystrup.

Kilden til forurening af vandet på Marbæk Vandværk er fortsat ukendt.

Novafos leverer vand til dele af borgerne i Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal Kommuner.

Selskabet oplyser, at vandet på de øvrige 16 vandværker i Novafos forsyningsområde lever op til myndighedernes krav til indholdet af DMS. 

HVAD ER DMS?

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

bus busrute

Samarbejde mellem regioner sikrer den første regionale elbusrute

80_percent

playGladsaxe firdobler antallet af ladestandere til elbiler

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere