På rundvisning i godsejernes kollektiv

Man kan få et smugkig i livet i kollektivet på Svanholm Gods, hvis man tager med på en rundvisning.

I programmet OPLEV er vi taget på rundvisning på Svanholm Gods i Skibby.

Godset har siden 1978 dannet rammerne om svanholmkollektivet, og tager man med på en rundvisning, kan man få fornemmelsen af, hvordan livet foregår i et storkollektiv.

- Den største interesse, for rigtig mange af vores gæster, er at forstå, hvordan man kan leve på den her måde i 2020, siger Jeanette Masasila, der er svanholmer og står for rundvisningerne på godset.

Der er rundvisninger hver søndag, hvor man blot kan dukke op, og ellers er det også muligt for større grupper at få en rundvisning på godset.

Man ser området, hvor beboernes lejligheder ligger, storkøkkenet, hvor de fælles måltider bliver lavet af køkkenholdet, hører om fællesmøderne i spejlsalen og godsets historie.

- Vi er 80 voksne og 50 børn, som ejer og driver godset i fællesskab. Vi har fællesøkonomi, vi har fællesspisning, og vi har fællesmøder som kollektiveets øverste besluttende myndighed, siger Jeanette Masasila.

På godset har de malkekøer og dyrker mange grøntsager både til eget forbrug og til salg. Jeg var en tur forbi grøntsagssalget, hvor man kan købe årstidens grøntsager og æg.
På godset har de malkekøer og dyrker mange grøntsager både til eget forbrug og til salg. Jeg var en tur forbi grøntsagssalget, hvor man kan købe årstidens grøntsager og æg.
Foto: TV 2 Kosmopol

Rundvisninger på Svanholm

Rundvisning hver søndag klokken 11.

 

Mødestedet er cafebutikken.

 

Prisen er 120 kroner inklusiv kaffe og is.

 

Stedet arrangerer også grupperundvisninger. Mere info på Svanholm.dk.

Fælles beslutninger

Rundvisningen lægger også vejen forbi spejlsalen i hovedbygningen, hvor beboerne i kollektivet holder fællesmøder. Alle de store beslutninger bliver truffet i fællesskab.

Det er ikke nok, at man har flertal for en beslutning, der skal findes en løsning, alle har det ok med.

- Vi har konsensus. Det betyder ikke, at vi alle sammen skal være for et beslutningsforslag, men det betyder, at vi alle sammen skal kunne leve med den beslutning, der bliver truffet.

- Så hvis man er meget kraftigt imod et beslutningsforslag, som der ellers er god stemning omkring, så forpligter man sig til at indgå i en lille gruppe sammen med beslutningsstiller, og lave et nyt beslutningsforslag, som vi alle kan leve med, forklarer Jeanette Masasila.

Beboerne er fælles om mange ting. Der bliver lavet fælles måltider i storkøkkenet, hvor man kan spise hver dag, undtagen om onsdagen. Men selvom man er fælles om mange ting, så bor familierne i kollektivet i egne lejligheder.

- Man får en bolig alt efter, hvor mange man er i husstanden. Hvis man er single, så får man en lille bolig, og hvis man er en stor familie, så præmieres man med rigtig mange værelser. Man kan altså ikke købe sig til kvadratmeter på Svanholm, siger Jeanette Masasila, der selv har boet i kollektivet siden 2005 og er vild med at bo der.

Og det hænder da også, at folk, der har været med på en rundvisning, ender med at flytte dertil.

- I gennemsnit sker det en gang om året, siger Jeanette Masasila.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik