Ny svømmehal åbner til sommer efter kæmpe forsinkelse og milliondyrt forlig

Byggeriet af Frederikssunds nye svømmehal har været ramt af store problemer. Men nu har kommunen fastsat en endelig dato for svømmehallens åbning.

Her ses en visualisering af svømmehallen. Foto: GPP Arkitekter & Bar Arch

Mens et skandaleramt byggeri i Frederikssund længe har været på dybt vand, har byens borgere været spejdet langt efter den nye svømmehal ved det naturskønne område Sillebro Ådal syd for Frederiksund by.

Første spadestik blev taget lige før kommunevalget i november 2017, og svømmehallen skulle have stået klar til brug i sommeren 2019.

Men på grund af forsinkelser i opstarten af byggeriet og et efterfølgende juridisk slagsmål mellem kommunen og entreprenøren blev åbningen udskudt et helt år frem til sommeren i 2020.

Læs også Svømmehal midlertidigt lukket efter fund af bakterier

Og ulig tidligere prognoser, ser denne efter alt at dømme nu ud til at holde vand.

I hvert fald kan Frederikssund Kommune nu meddele, at lørdag den 15. august 2020 bliver dagen, hvor dørene slås op til den nye svømmehal.

Svømmehallens varmtvandsbassin og den næsten færdige rutsjebane. Foto: Frederikssund Kommune

- Jeg ser meget frem til at indvie den nye svømmehal. Det er en utrolig flot bygning i fantastiske omgivelser, og det glæder mig at borgerne i Frederikssund Kommune snart kan opleve de mange spændende faciliteter svømmehallen byder på, siger borgmester John Schmidt Andersen (V) i en pressemeddelelse. 

Kommunen modtager svømmehallen allerede den 30. juni fra GVL Entreprise, der har stået for byggeriet. 

Forholdet mellem kommunen og entreprenørfirmaet har ellers ikke været en dans på roser. 

Byggeriet af den nye svømmehal er i fuld sving. Foto: Frederikssund Kommune

Tværtimod opstod der sidste år uenighed imellem parterne omkring, hvem der bar ansvaret for de økonomiske konsekvenser af forsinkelsen, som skyldtes en sen byggetilladelse og en række andre praktiske forhold.

Det førte til, at GVL Entreprise anlagde sag mod mod kommunen ved Voldgiftsnævnet for byggeri og anlæg.

Læs også Skandaleramt svømmehal bliver dobbelt så dyr som ventet – og først klar i 2021

Forlig koster dyrt

Sagen endte ud i et forlig, som byrådet godkendte tilbage i januar, og som er endt med at koste Frederikssund Kommune 13 millioner kroner.

Dertil kommer to millioner kroner, som byrådet besluttede at sætte af til uforudsete udgifter i byggeriet.

Det skrev Frederikssund Amts Avis tilbage i februar på baggrund af oplysninger fra Enhedslistens byrådsmedlem Pelle-Andersen-Harild, som kritiserede kommunen for ikke at fremlægge de økonomiske konsekvenser for borgerne og pressen.

Luftfoto af svømmehalsbyggeriet fra medio september 2019. Foto: Frederikssund Kommune

Kort forinden havde kommunen selv meldt ud i en pressemeddelelse, at parterne var nået til enighed - dog uden at sætte tal på den samlede forligssum.

- Vi er tilfredse med, at vi nu har fundet en løsning, som betyder at svømmehallen kan åbne til sommer, lød det fra formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Jesper Wittenburg (S), i pressemeddelelsen.

Læs også Forsinket og for dyrt svømmehalsbyggeri irriterer borgere

Også GVL Entreprise var citeret i pressemeddelelsen, hvor firmaet udtrykte tilfredshed med forliget. 

- Sammen med Frederikssund Kommune er det lykkedes at finde en løsning gennem en mæglingsproces, så en dyr og langvarig voldgiftssag undgås, og vi er glade for nu fuldt ud at kunne fokusere på at færdiggøre svømmehallen, lød det fra entreprenørfirmaet.

Ifølge Frederiksborg Amts Avis skal de 15 millioner kroner lægges oveni de 76 millioner kroner, som byrådet har afsat til byggeriet. 

Lokale- og Anlægsfonden bidrager med 8,3 millioner kroner til svømmehallen og en aktivitetsplads ude foran.

Læs også Svømmehal på dybt vand: Kommune kaster redningskrans

Første etape af kommende idrætsby

Indvielsen af svømmehallen er det første store skridt i en helhedsplan for den såkaldte Idrætsbyen, der skal fremtidssikre idrætsfaciliteterne i kommunen.

Foruden svømmehallen tæller Idrætsbyen også et stort udendørs træningsområde.

- Jeg er meget glad for, at vi snart kan åbne dørene til den nye svømmehal. Det vil betyde, at svømmeforeningerne får forhold af højeste kvalitet, ligesom skolebørn, motionssvømmere og de mange andre brugere vil mærke en markant forbedring i forhold til tidligere, siger fritids- og kulturudvalgsformand, Jesper Wittenburg, i kommunens seneste pressemeddelelse.

Læs også Genåbning af svømmehal udskudt: "Vi har prøvet alt," undskylder chef

Her oplyses det yderligere, at medarbejdere fra Frederikssund Idrætsanlæg vil påbegynde arbejdet med at klargøre svømmehallen til publikum, så snart kommunen får den overdraget af GVL Entreprise.

Blandt andet skal det tekniske personale forberede og sikre styring af vandbehandling og ventilation. Desuden skal livreddere indarbejde nye runder for livredningsvagter samt øve livredning i bassinets dybe ende på 3,80 meter.

Der vil, efter den officielle indvielse d. 15. august, være mulighed for at hoppe en tur i et af bassinerne eller tage en tur på rutsjebanen.

Fakta om den nye svømmehal

 • Svømmehallen indvies lørdag den 15. august 2020.
   
 • Svømmehallen kommer til at have udsigt Sillebro Ådal fra bassinerne.
   
 • Den kommmer til at tilbyde et stort udbud af aktivitetsmuligheder: morgensvømning, legebassiner for børn, handikapundervisning i varmtvandsbassin, pensionistsvømning, wellnessoplevelser, konkurrencesvømning og meget mere.
   
 • Svømmehallen får træningsbassin med ti baner, modstrømsbassin til elitesvømning og genoptræningsforløb, to varmtvandsbassiner, wellnessområde med tre forskellige saunaer og en stor vandrutsjebane.
   
 • Det nye 25x25 meter svømmebassin er en kapacitetsudvidelse på næsten 60 procent i forhold til den nuværende svømmehal. Det vil betyde, at der kan være åben for offentligheden samtidig med at der er foreningssvømning.
   
 • Den offentlige åbningstid udvides fra 36 til 47 timer om ugen. Der vil være fuld offentlig adgang til alle faciliteter tirsdag samt torsdag til søndag. Mandag og onsdag vil der være adgang for motionssvømning i 25 meter bassinet, imens foreningerne får adgang til varmtvandsfaciliteterne.
   
 • Skolesvømningen starter i den nye svømmehal mandag d. 17. august, mens aftenskolerne får mulighed for at tilbyde holdundervisning i nye varmtvandsbassiner. Svømmeklubberne kan, med kombinationen af et træningsbassin og Danmarks eneste modstrømsbassin, som er særligt egnet til elitesvømmere, optimere deres træning.
   
 • Åbningen af svømmehallen er samtidig startskuddet til Sundhedsugen, der med forskellige arrangementer og aktiviteter løber af stablen fra lørdag d. 15. august til lørdag d. 22. august.
   

Kilde: Frederikkssund Kommune

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?