Minkavler nægter i protest at lukke Fødevarestyrelsen ind

Flere minkavlere i TV 2 Lorrys sendeområde har arbejdet fra morgen til aften for at pelse og aflive raske mink for at efterkomme regeringens ønsker. En hastelovsforhandling er dog gået i hårdknude, og det efterlader minkavlerne i tvivl.

Hos minkavler Henrik Aare Vest i Frederikssund er der ikke meget glæde at spore. Hans bestand på 14.000 mink er i den seneste tid blevet halveret, efter at regeringen i sidste uge meldte ud, at alle danske mink skal aflives af frygt for coronasmitte.

Derfor har Henrik Aare Vest med sine medarbejdere arbejdet i døgndrift for at aflive og pelse den raske besætning af mink inden næste uge, hvor regeringens kompensation per minkpels udløber.

Hos minkavler Henrik Aare Vest i Frederikssund er der ikke meget glæde at spore
Hos minkavler Henrik Aare Vest i Frederikssund er der ikke meget glæde at spore

De kommer ikke ind

Men i dagens anledning er han også klar til en protest.

- Fødevarestyrelsen havde fortalt mig at de ville komme i dag klokken 11 sammen med beredskabsstyrelsen for at give mig retningslinjer og tælle mine mink, men det får de ikke lov til. De har ikke noget hjemmel i loven, og så vil jeg ikke have at de udsætter sig selv eller mine mink for smittefare, siger Henrik Aare Vest til TV 2 Lorry.

 
 

Han fortæller også, at han har haft kontakt med politiet - som ifølge ham - har lovet at sende en patrulje ud, hvis Fødevarestyrelsen forsøger at trænge ind til hans mink.

- Jeg har et papir fra Statens Seruminstitut på, at mine mink er fri for coronavirus, siger Henrik Aare Vest og fremviser et officielt dokument, som TV 2 Lorry har set.

Klokken passerede 11 og efter en halv time, var Fødevarestyrelsen stadig ikke ankommet.

Fødevarestyrelse er tavs

Seneste udvikling i sagen om coronavirus-smittede mink i Nordjylland, var at Fødevareminister Mogens Jensen (S) måtte erkende, at regeringen ikke havde hjemmel i lovgivningen til at få alle raske danske mink aflivet. Kun besætningerne i Nordjylland.

Og mandag eftermiddag fik regeringen så heller ikke opbakning fra de borgerlige partier til at vedtage hastelovgivningen. 

Det betyder, at alle minkavlere udenfor Nordjylland fortsat må holde deres mink i live, hvis de ellers er raske.

Det glæder Henrik Aare Vest i Frederikssund. Men han er stadig uforstående over for, at Fødevarestyrelsen aldrig dukkede op til aftalt tid.

- Jeg tror, jeg har lavet en masse ballade fra morgenstunden, og så har de nok ikke haft lyst til at dukke op, siger han.

Senere får Henrik Aare Vest så et opkald fra Fødevarestyrelsen, hvor han bliver adspurgt om, hvorvidt han har lyst til, at de kom på besøg hos ham. Det takkede han nej til.

 
 

- Det er noget forbandet svineri, at de ringer og siger, de kommer klokken 11, og så kommer de ikke alligevel. At jeg skal bruge min tid på det her, siger han.

TV 2 Lorry ville gerne have spurgt Fødevarestyrelsen, om de mandag har besøgt minkavlere i vores sendeområde, og om hvad Fødevarestyrelsens plan er i forhold til minkavlerne i den kommende uge. De har dog ikke ønsket at udtale sig.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Vedat

playSætter telefoner i stand og forærer dem væk: "Ingen skal mangle det, jeg manglede"

Nicolai 2 pix

galleryNicolai med Tourettes fik tæv på gaden: "Jeg vil ALDRIG gemme mig væk"

Den Sønderjyske By

Omdiskuteret og langvarig boligsag kommer nu for retten

luftfoto af københavn

Trods udflytning: Hovedstaden har flere statslige arbejdspladser

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere