Mere brugerbetaling eller helt gratis: Politikere splittede over broafgift

De lave trafiktal over Kronprinsesse Marys Bro vækker opsigt på Christiansborg. Men der er stor forskel på, hvad politikerne vil gøre ved det.

Det har vakt opsigt på Christiansborg, at trafiktallene over Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssund er så lave, at en trafikforsker mener, at det er urealistisk at broen kan blive tilbagebetalt gennem brugerbetalinger.

- Det er godt nok heller ikke mange bilister, lyder den umiddelbare reaktion fra Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested.

- Med de her tal, så er det jo helt skørt, at blive ved at holde fast i så utrolig dårlig en beslutning som brugerbetaling er, når man kan se, at det slet ikke løber rundt, siger transportordfører for Nye Borgerlige Mette Thiesen.

Da broen blev planlagt og bygget, var det forudsat, at der i dag ville køre omkring 13.143 betalende biler og lastbiler over broen i døgnet. Men i januar har gennemsnittet været noget lavere med bare 2308 daglige passager. Trafikken i december lå på samme niveau med et gennemsnit på 2320 biler eller lastbiler.

- Jeg synes tallene er bekymrende, de lever jo ikke op til beregningerne, fra da man etablerede broen, og det synes jeg er kritisabelt, lyder det fra Henning Hyllested, der er frustreret over, at politikerne skal vedtage milliarddyre projekter på så usikre beregninger.

quote Der er masser af penge at tage af i det her budget, og alle partier er jo interesseret i at lave en bred aftale. Ministeren har i hvert fald selv sagt, at han er interesseret, så selvfølgelig kan man sætte penge af til det her

Mette Thiesen, Nye Borgerlige

- Når man har lavet broen med brugerbetaling på et så fejlagtigt grundlag, så er det klart, at de politikere der har gjort det, de selvfølgelig må anerkende, at det er en fejl, og så lave det om, så der ikke længere skal være brugerbetaling på Kronprinsesse Marys Bro, siger Nye Borgerliges Mette Thiesen.

Enhedslisten vil indføre broafgift på parallel bro

Problemet vokser i størrelse, når man tager i betragtning, at broen kun blev vedtaget ud fra en forudsætning om, at brugerne skulle finansiere størstedelen af broen.

En analyse fra Vejdirektoratet slår nemlig fast, at broen kun akkurat kan blive tilbagebetalt, hvis trafikken over broen vokser til mindst 8.400 daglige bropassager i år 2025. Sådan en trafikstigning vurderer professor i trafikmodellering ved DTU Jeppe Rich er urealistisk.

- Jeg kan ikke se, hvor den vækst skal komme fra, hvis jeg skal være helt ærlig. Hvis ikke man ændrer på forudsætningerne, altså takstgrundlaget og billetpriserne over broen, så er der jo ikke den store driver til mere trafik i forhold til urbanisering eller nye arbejdspladser, siger professor Jeppe Rich.

For at få finansieringen til Kronprinsesse Marys bro hjem, så foreslår Enhedslisten Henning Hyllested, at man også indfører brugerbetaling på den ældre Kronprins Frederiks Bro, der krydser Roskilde Fjord omkring fire kilometer nord for den nye bro.

- Det foreslår jeg ud fra en betragtning om, at den grønne omstilling, som vi snakker så meget om, jo ikke bare handler om, at vi får el- og brintbiler, men også om at vi skal transportere os mindre, siger transportordfører Henning Hyllested.

- Så kan man jo til gengæld intensivere den kollektive trafik over broen, og gøre busserne gratis for at lokke folk over i dem, fortsætter han.

Statsminister Mette Frederiksen sagde i dag i folketingssalen, at hun selv har prøvet at køre over en helt tom Kronprinsesse Marys Bro. Men hun er ikke klar til at fjerne brugerbetalingen. Det fortalte hun, da Nye Borgerliges formand Pernille Vermund spurgte hende til rimeligheden i, at borgere skal betale for at køre over en bro i deres egen kommune.

Broen skal være gratis at køre over

Partiet Nye Borgerlige går i den helt anden retning og foreslår, at man fjerner brugerafgiften over Kronprinsesse Marys Bro.

- Som vi kan se nu på trafiktallene, så er det urealistisk, at det her kommer til at kunne tjene sig ind gennem brugerbetaling. Så for at få fuld gavn af broen, så bør vi hurtigst muligt få fjernet problemet, som altså er brugerbetalingen, siger Mette Thiesen.

quote For at få fuld gavn af broen, så bør vi hurtigst muligt få fjernet problemet, som altså er brugerbetalingen

Mette Thiesen, Nye Borgerlige

Der er gæld på lidt over en milliard kroner i broen, og de penge mener Nye Borgerlige sagtens man kan finde i de kommende infrastrukturforhandlinger, som begynder senere på året.

- Der er masser af penge at tage af i det her budget, og alle partier er jo interesseret i at lave bred aftale. Ministeren har i hvert fald selv sagt, at han er interesseret, så selvfølgelig kan man sætte penge af til det her, siger Mette Thiesen.

V og S vil ikke ændre på noget

Både i Venstre og Socialdemokratiet vil man dog lige nu ikke gøre andet, end at følge udviklingen i trafiktallene tæt. Begge partier mener, at det er for tidligt at gå i panik over antallet af bilister.

quote Jeg synes, at vi skal have is i maven, og så vil jeg kæmpe politisk for at få motorvejen ført helt op til Frederikssund og til broen, for det vil også gavne trafikmængden

Hans Andersen, Venstre

- Broen er lige blevet indviet i september. Det er stadig vinter, og vi har endnu ikke taget hul på sommersæsonen, hvor turisterne kommer, så jeg synes, det er meget tidligt at konkludere, om der er få eller mange bilister på broen, siger Hans Andersen (V), der udover at være medlem af transportudvalget for Venstre også er valgt i området.

- Jeg synes, at vi skal have is i maven, og så vil jeg kæmpe politisk for at få motorvejen ført helt op til Frederikssund og til broen, for det vil også gavne trafikmængden, tilføjer Hans Andersen.

Samme melding kommer i et skriftligt svar fra transportminister Benny Engelbrecht (S)

- Jeg synes fortsat, at det er for tidligt at konkludere på trafikken over Kronprinsesse Marys Bro. Indsvingsperioden varierer fra projekt til projekt. På Fjordforbindelsen forventer Vejdirektoratet en indsvingsperiode på op til fire år, fordi der altid går et stykke tid efter åbning af nye vejstrækninger, før trafikanterne vænner sig til og tilpasser sig situationen, skriver ministeren i en mail til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Benny Engelbrecht

playBegejstret minister: Frederikssundmotorvejen er et rigtig, rigtig godt projekt.

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere