"Lej dit sommerhus ud": Turister vilde med Nordsjælland

Gribskov og Halsnæs Kommuner har et stort uudnyttet potentiale for sommerhusudlejning og det skal der gøres noget ved, hvis det står til turistfond.

Der er masser af sommerhuse, der ligger naturskønt i Nordsjælland. Her i Vejby. Men meget få bliver udlejet, viser ny undersøgelse. Foto: Jan Jørgensen - Ritzau Scanpix

Sommerhusferie i Danmark er populært. Faktisk så populært, at det stigende antal overnatninger i feriehuse har drevet væksten i kyst- og naturturismen i de seneste år. Flere steder overstiger efterspørgslen udbuddet af feriehuse – særligt i højsæsonen. Det skriver Dansk Kyst- og Naturturisme i en pressemeddelelse. 

Samtidig står mange danske sommerhuse tomme en stor del af året. Undersøgelser har tidligere vist, at der er et kæmpepotentiale for at højne udnyttelsesgraden af de danske sommerhuse.

Det bekræfter også en ny potentialeanalyse udarbejdet af Feriehusudlejernes Brancheforening på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. 

Analysen viser, at 17 af landets kommuner har et særligt stort potentiale for at øge feriehusudlejningen. Der er tale om kommuner med mere end 2.000 sommerhuse, hvor udlejningsgraden er lav. To af dem er Gribskov og Halsnæs Kommuner.

Det er blandt andet de gode strande der lokker turisterne til Halsnæs.  Foto: Halsnæs Kommune / Presse

Her udnyttes kun henholdsvis 7,5 og 5,4 % af sommerhusene til udlejning. Der er altså rigelig kapacitet til merbrug og særligt uden for højsæsonen. Og der kan genereres en markant øget turismeomsætning ved en bedre udnyttelse af feriehuskapaciteten.

- Feriehuse står i dag for 54 procent af samtlige udenlandske overnatninger i Danmark, men vi udnytter kun en brøkdel af den kapacitet, vi har. I Gribskov Kommune er det fx kun ca. 1.000 af de ca. 12.000 sommerhuse, som står til rådighed for udlejningsmarkedet, og det er et tal, vi gerne vil øge, forklarer Sisse Wildt, som er kommunikationschef i Dansk Kyst- og Naturturisme.

Hun bakkes op af projektleder Bettina Kampmann fra VisitNordsjælland:

- Vi er meget opmærksomme på kommunens store potentiale for at øge udlejningen af feriehuse, men vi er udfordret af, at ejerne i høj grad selv bruger husene. Derfor er det - set med vores øjne - den helt rigtige strategi at italesætte fordelene ved sommerhusudlejning for ejerne. Der er ingen tvivl om, at det vil være yderst fordelagtigt at få indfriet potentialet, da feriehusudlejningen har en stor betydning for turismeomsætningen i kommunen, siger hun.

I 2019 er der indført et nyt bundfradrag, som betyder, at sommerhusejere kan tjene 40.900 kroner skattefrit ved at leje sommerhuset ud.

Fakta om Dansk Kyst‑ og Naturturisme

Dansk Kyst‑ og Naturturisme er en erhvervsdrivende fond, der vil udvikle og skabe vækst i kyst‑ og naturturismen i Danmark.

 

Fonden er ansvarlig for udviklingen af kyst‑ og naturturismen i hele Danmark og skal medvirke til at vende tilbagegang til vækst og vinde nye markedsandele.

 

Dansk Kyst‑ og Naturturisme fokuserer på tre sammenhængende kerneområder inden for kystturisme; at sikre international synlighed, produktfornyelse og bedre destinationskvalitet. Se mere på www.kystognaturturisme.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik