Leif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

Fem hverdagshelte skal som de første nulevende, ikke-royale personer på et dansk frimærke. Én af dem er Leif Framke fra Allerød.

- Jeg kan se et par arme, der vifter i vandoverfladen.

Leif Framke står langs vandkanten ved Kulhuse Strand og tænker tilbage. Det er snart to år siden, at han reddede en lille pige på et vildfarent badedyr fra at drukne lige netop her. 

quote - Jeg rigtig glad for, at jeg kunne svømme, og at jeg kunne gøre en forskel

Leif Framke

En varm julidag i 2019 ankommer Leif Framke og hans otteårige datter til Kulhuse Strand.

Der er omkring 28 grader i luften og masser af turister og børn, der leger på stranden.

Det er første gang, at Leif Framke og datteren selv er på stranden, og egentligt var det også meningen, at de skulle have være hurtigt videre med den lokale færge til Hundested.

De er undervejs på en cykeltur til Struer, men har denne dag medvind. Derfor er de nu fremme i god tid. Denne lille tilfældighed skulle vise sig at få en stor betydning. 

Leifs datter spørger, om de ikke kan bade lidt og tage en senere færge. Leif indvilliger, og de hopper begge straks i badetøjet.

Det viser sig at være en livsvigtig beslutning.


Post Nord og Falck kårer almindelige danskere som hverdagshelte


For første gang nogensinde bliver fem nulevende, ikke-royale personer portrætteret på et dansk frimærke. 

Alle danskere har løbende siden den 1. marts 2021 kunnet nominere deres favoritter til de nye frimærker, og intet mindre end 900 kandidater er blevet udvalgt, mens 12.000 har afgivet deres stemme efterfølgende på den person, som, de mener, fortjener at blive foreviget på posten. 

En jury på fem personer har udvalgt vinderne, der bliver udgivet på frimærker den 16. september 2021 i et oplag på fire millioner.


Kendis-jury har udvalgt vinderne

quote Det er så fantastisk, det du har formået, at redde et liv på den måde.

Anne Glad – livstilsekspert

Det var livstilsekspert, Anne Glad, der som jurymedlem, begejstret ringede og overrakte Leif Framke den glædelige nyhed. 

- Det er så fantastisk, det du har formået, at redde et liv på den måde, lød det i telefonen fra Anne Glad. 

Hun og juryen begrundede blandt andet deres beslutning med, at de alle ville ønske, at Leif var i nærheden, hvis det havde været deres barn.


Et badedyr på afveje


Tilbage på Kulhuse Strand er Leif Framke og hans datter nu kommet i badetøjet, og er "på vej ud i bølgen blå". 

Kort efter, at de er hoppet i vandet, fornemmer Leif, at noget er galt. Han har tidligere set en familie skubbe et barn frem og tilbage i leg på et badedyr, men han studser ikke nærmere over det. 

Han og datteren fortsætter ud i vandet.  

Pludselig opdager Leif Framke, at en fralandsvind har taget fat i badedyret, og nu er det altså på vej til havs. Han kan se flere voksne løbe efter den. 


Leif Framke handler instinktivt, og som tidligere konkurrencesvømmer og livredder, tror han på, at han kan nå badedyret og barnet i tide.

Han beder sin otteårige datter om at blive tilbage, og så sætter han ellers spurten ind. 

Selvom flere svømmer ud, er Leif Framke den eneste, der når ud til pigen. 

Cirka 20 meter før han når helt frem, falder pigen i vandet og forsvinder. Kun hendes små hænder er tilbage som et pejlemærke for Leif.   

Nu sætter Leif Framke for alvor farten op. Og han når frem i sidste øjeblik.

- Hvor clichefyldt det end lyder ... det var i sidste øjeblik, før hun gik under. Hvis hun var gået under, havde jeg ikke kunnet lave et dyk. Jeg var forpustet og hev efter vejret, så jeg kunne ikke have dykket, fortæller han til TV 2 Lorry.

Leif Framke kommer ind med pigen til hendes far og farbror, der selv svømmede forgæves ud efter hende. Hun har det efter omstændighederne godt. 

Faren er dog ikke i tvivl om, at havde Leif Framke ikke været til stede den dag, så havde dagen haft en langt mere tragisk afslutning. Og derfor er han også Leif Framke evigt taknemmelig. 

Taknemmelig far nominerede Leif


Det er selvsamme far, der har nomineret Leif Framke til hæderen og titlen som 'hverdagshelt'. 

Pigens far, Søren, siger til TV 2 Lorry, at den primære grund til at han nominerede Leif var, at han ville udvise taknemmelighed. 

Han ønsker ikke fokus på sig selv, men på Leif som redningsmand. 

TV 2 Lorry er gået med til ikke at videregive hans efternavn, da han er usikker på, hvilke reaktioner han kan få fra omverdenen, og stadig kæmper med eftervirkningerne af den tragiske oplevelse. 

- Jeg lykkelig for, at min datter er blevet frelst, siger han. 

Og selvom han allerede har takket Leif utallige gange siden episoden, så vil han gerne, at flere ved, hvilken helt Leif Framke er.

Derfor reagerede han også hurtigt, da han så Post Nords konkurrence.  

- Da jeg opdagede konkurrencen, var det en spontan tanke, og jeg tænkte, det er simpelthen nu, at jeg skal på banen med det her!

Søren er også meget glad for, at Leif nu står som vinder af konkurrencen. For så får han den hyldest, han fortjener, siger han til TV 2 Lorry. 

De to fædre har har løbende holdt kontakten siden episoden, de både taler i telefon og så har familierne også besøgt hinanden. 


Danskerne skal blive bedre til at svømme


Leif Framke er meget beæret og stolt over den nye titel som hverdagshelt. 

Han glæder sig til, at det nye frimærke skal hjem i den personlige frimærkesamling, som han faktisk har! 

Han håber også, at den nye titel kan skabe et fokus på svømning. Han kunne godt tænke sig at se at danskerne blive bedre til at svømme i et land med så meget hav.

Selv underviser han som svømmelærer, og igennem det job oplever han, hvor lidt kompetencer mange mennesker har i vandet.

- Det, der har slået mig lidt efter den her episode, er, hvor få der er i stand til at gøre den her forskel, siger Leif Framke til TV 2 Lorry.

For de særligt interesserede frimærkesamlere kan vi oplyse, at det er tegneren Thomas Thorhauge, som nu skal portrættere hverdagsheltene. Han er medstifter af Dansk Tegneserieråd og fast tilknyttet Politiken.