Kvindelig borgmester måtte udstå sexchikane og spytklatter

”En vild historie – på rådhuset” går igen i luften med en ny episode. Denne gang er vi taget til Ballerup, Allerød, Lejre, Glostrup og Fredensborg for at høre deres vilde rådhushistorier.

Kommunalstof lyder ikke just appelerende og spændende.

Men du vil blive overrasket. TV 2 Lorry har samlet en række "vilde historier" fra kommunerne i hovedstadsområdet, der vil overraske dig.

I serien ”En vild historie – på rådhuset” kan du for eksempel møde en af Danmarks første kvindelige borgmestre, der har måtte udstå lidt af hvert: 

quote Kvinder skal holde deres kæft, de kan nøjes med at tale med deres mand i soveværelset.

Karen Møller, tidligere borgmester i Fredensborg

Den populære journalist for DR, Karen Møller, blev borgmester i Fredensborg i 1970, og det var ikke lutter lagkage at være kvinde i datidens politik.

- Kvinder skal holde deres kæft, de kan nøjes med at tale med deres mand i soveværelset, fik Karen Møller fortalt af en mandlig kollega - også grinede hun.

Der viste Karen Møller, at det var vigtigt, at hun blev i politik. Hverken sexchikane, spytklatter eller de mange grimme kaldenavne fik hende til at stoppe.

Den kulturradikale kro

Ballerup var heller ikke helt kedelig i gamle dage, hvor 150 politimænd og flere hunde måtte lukke Ballerup kulturkro en gang for alle. Det skete efter en pokkers masse uroligheder, som startede i 1960’erne.

Indtil da havde Ballerup Kro været en traditionel kro med tilhørende restaurant. Men da nyt liv kom til byen, blev kroen omdannet til en kulturradikal kro for unge, hvor ordene solidarisk, lighed og trivsel blev beskrivende for stedet.

De unges friske jargon var for hård til den daværende borgmester, og med et lille flertal i kommunalbestyrelsen lykkedes det ham at få kulturkroen lukket.

Det skete dog ikke uden postyr: De unge besatte bygningen, kort tid efter kroen blev lukket. Borgmesteren var nødsaget til at ringe til politiet, som mødte talstærkt op. Den endelige lukning gik vildt for sig, og situationen bragte ikke kun Ballerup på forsiderne af landsdækkende aviser, også rockgruppen Gnags skrev en sang om den spektakulære event.

Borgmester og kok

I Allerød er de vilde historier lidt mindre dramatiske. Her endte den daværende borgmester Eva Nejstgaar i køkkenet under rådhusets julefrokost. Det skete, fordi kokken, som skulle arrangere maden, var for fuld til at gøre maden spiseklar.

quote Han var simpelthen så stiv, så man tro det er lyv.

Eva Nejstgaar, tidligere borgmester i Allerød

 - Han var simpelthen så stiv, så man tro det er lyv, fortæller Eva Nejstgaar i programmet ”En Vild Historie – på rådhuset”

Efter hun havde konstateret, at kokken hverken kunne tale rent eller partere anden, endte hun og viceborgmesteren i køkkenet.

Grundtvig til byrådsmøde

I tredje episode af ”En vild historie – på rådhuset” får man virkelig indsigt i, hvor vigtig Lejre var, allerede inden grundloven blev stiftet.

Engang var det oldermanden, der kaldte til de møder, hvor beslutninger om lokalsamfundet blev truffet. Et meget tidligt byrådsmøde kalder Lotte Rask fra Sagnlandet Lejre den type møder.

I 1851 blev det første officielle grundlovsmøde holdt i Lejre med ingen ringere end Grundtvig som hovedtaler.

Den tredje episode af ”En vild historie – på rådhuset” sendes i aften klokken 20.50 og 22.25 på Lorry+ og kan ses her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Ulykken i Havdrup

18-årige Sebastian blev dræbt i trafikken: Nu kommer familien med opråb

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere