Kuldsejlet byudvikling: Kommune får kompensation fra rådgiver

Frederikssund har lavet en aftale om kompensation med en tidligere rådgiver i det kuldsejlede Vinge-projekt.

Foto: TV 2 Lorry

Frederikssund har fået 700.000 kroner i kompensation for rådgivning vedrørende Vinge Centrum - et byudviklingsprojekt der sidste år kørte af sporet, og som dermed har medført store økonomiske problemer for kommunen. 

Kompensationen fremgår af et referat fra et møde i kommunens økonomiudvalg i august.  

Her står der, at 200.000 af de 700.000 kroner skal gå til advokatbistand, så kommunen forventer reelt at få 500.000 kroner ud af det. 

Læs også Rådgiver med blakket cv fik millioner for kæntret byprojekt

Under en tiendedel i kompensation

Det er Bendix Consult, der betaler kompensation til Frederikssund Kommune. Konsulentvirksomheden har flere kuldsejlede projekter i blandt andet Køge i bagagen.

Fra 2013 og frem til 2017 har Bendix Consult modtaget 8,4 millioner kroner for rådgivning vedrørende Vinge Centrum. Det er under en tiendedel af det beløb, der nu står til at ryge retur til kommunekassen i Frederikssund.  

Borgmester John Schmidt Andersen fra Venstre og kommunaldirektør Ole Jacobsen har ikke ønsket at stille op til interview, men kommunen kommer i en mail til DR København med følgende forklaring:

- Vi har indgået aftalen for at få det bedste resultat for kommunens økonomi og anser den for tilfredsstillende.

Advokatfirmaet Horten, der også har rådgivet kommunen om byudviklingsprojektet, har tidligere tilbudt at betale knap en fjerdedel - det er 8,75 millioner kroner - af virksomhedens honorar tilbage.

Læs også Ny redegørelse placerer ansvaret for Vinge-skandalen

Projekt tilbage på benene

Bydelen Vinge skulle rumme 20.000 nye borgere, en s-togstation og 4.000 arbejdspladser i 2035, men det storslående projekt faldt fra hinanden i december sidste år.  

Det lykkedes blandt andet ikke at sælge byggegrunde for 163 millioner, hvilket efterlod et stort hul i kommunekassen. 

Nu arbejdes der intenst på at få projektet tilbage på benene. 

Byrådet i Frederikssund vedtog således i sidste uge at afsætte 300.000 kroner til ny rådgivning vedrørende Vinge i resten af 2018. 

Læs også Byråd godkender ny Vinge-plan

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik