Kommune vil bekæmpe ulækre fluer - men manglende middel giver udfordring

Flere byer får i disse dage uønsket besøg af fluer som formerer sig i slam i miljøvenlige rensningsanlæg. Det får nu én af kommunerne til at kigge på løsninger.

Enorme mængder af sommerfuglemyg – også kendt som kloakfluer – skaber i øjeblikket udfordringer og gener i blandt andet Slangerup i Frederikssund Kommune.

Men i år skaber kloakfluerne, der kommer fra det lokale rensningsanlæg, endnu større udfordringer end tidligere.

For forsyningsselskabet Novafos, som driver rensningsanlægget i Slangerup, kan ikke bruge bekæmpelsesmidlet Karate 2,5 WG, som det ellers har været tilfældet, når der tidligere har været konstateret en større koncentration af sommerfuglemyg.

I sidste uge forbød Frederikssund Kommune nemlig brugen af giftstoffet, da det kan udgør en risiko for vandmiljøet.

Og det har gjort det besværligt for forsyningsselskabet at komme fluerne til livs. Det fortæller driftsleder i Novafos, Thomas Bergmann, til TV 2 Lorry.

- Vi undersøger lige nu, hvad vi kan gøre. Vi kan enten forsøge at få bekæmpelsesmidlet godkendt til vores brug, eller vi kan forsøge at overdække sivene. Eller også må vi stoppe brugen af slambede og benytte mere konventionelle mekaniske metoder for at rense spildevandet, siger Thomas Bergmann.

Undersøgelser fortsætter

På rensningsanlægget er der såkaldte slambede. Det vil sige, at der er plantet store mængder siv, som et miljøvenligt alternativ til rensning af spildevand.

Sivene renser slam fra anlægget via naturlig filtrering. Men i de seneste par år har sommerfugle myg lagt larver i slammet. Og det har fået en hær af sommerfuglemyg – eller kloakfluer – til at blomstre op.

Novafos er i øjeblikket ved at undersøge, om giftstoffet Karate 2,5 WG faktisk kan sive fra sivanlægget over i de regulere rensede vand, indtil det til sidst potentielt kan ende i Græse Å.

- Vi har indtil videre ikke fundet indikationer på, at Karate-stoffet har fundet vej til ud i resten af vores anlæg, siger Thomas Bergmann.

I et skriftligt svar til TV 2 Lorry, siger Direktør for Teknik, Erhverv og IT i Frederikssund Kommune, Kristian Nabe-Nielsen, at kommunen er bekendt med problemet, og leder efter løsninger på flueproblemet.

- Vi er naturligvis meget opmærksomme på problemet. Vi kan forstå, at andre kommuner er i dialog med Miljøstyrelsen, og Frederikssund Kommune vil på samme vis tage kontakt til styrelsen for at afdække, hvordan fluerne alternativt kan bekæmpes.

- Problemstillingen giver naturligvis også anledning til at overveje placeringen af fremtidige slambede, når disse skal anlægges, lyder det.

Rensningsanlæg meldt for ulovlig brug af giftmiddel

Som TV 2 Lorry tidlige har fortalt, er man også udfordret af kloakfluer i Helsinge.

Her blev GribVand Spildevand, der står bag det berørte rensningsanlæg, mandag meldt til Miljøstyrelsen.

Det skete, efter at selskabet ved Helsinge havde brugt giftmidlet med navnet gnatrol til at bekæmpe de enorme mængder af kloakfluer.

- Jeg er lige blevet meldt til Miljøstyrelsen af en anonym borger. Jeg er slet, slet ikke vidende om det her. Overhovedet ikke, sagde Finn Sørensen mandag eftermiddag til TV 2 Lorry.

Miljøstyrelsen har overfor TV 2 Lorry bekræftet, at gnatrol ikke på nuværende tidspunkt er godkendt til bekæmpelse af kloakfluer i Danmark.

Finn Sørensen fortalte, at man vil stoppe brugen af gnatrol.

- Jeg er meget rystet lige nu. Vi er nødt til at undersøge det. Vi er nødt til at stoppe brugen af midlet, indtil jeg ved, hvad der er lov og ret i det her. Jeg vil jo ikke gøre noget, der er ulovligt, sagde han.

Her kan du se et indslag fra sidste uge om kloakfluerne, der generer mange borgere i Helsinge.

Den nordsjællandske by har enorme mængder små, såkaldte kloakfluer, der kommer fra et nærliggende rensningsanlæg