Jorden er giftig i Skuldelev: Stor risiko for drikkevandet

Jorden er giftig rigtig mange steder i Hovedstadsområdet. Blandet andet i Skuldelev ved Frederikssund, hvor giftgrunden kan få alvorlige konsekvenser.

04:00

700 borgere i Skuldelev nyder godt af rent drikkevand fra undergrunden.

Men opløsningsmidler i jorden fra industrivirksomheden Stelton, der i 1983 havde en produktion på stedet, truer grundvandsboringen.

- Man skal rense op, fordi man skal sikre at vores børn og børnebørn har rent drikkevand, siger Kristian Larsen, der er driftsansvarlig for Skuldelev Vandværk.

Region Hovedstaden har brugt 50 millioner på oprensning men mangler den sidste fjerdedel før al forurening er væk.

Læs også Her er de 60 giftgrunde i hovedstadsregionen

 Men nu er pengekassen smækket i. Region Hovedstaden har meddelt at arbejdet med oprensning bliver indstillet.

I hvert fald de næste 10 år.

- Det man kan undrer sig over, er når man har sat så meget i gang og ødelagt så meget omkring gadekæret som skulle være det skønne område i Skuldelev, at man så ikke bare gør tingene færdige i stedet for at udskyde tingene i 10 år, lyder det fra Kristian Larsen.

Region Hovedstaden kalkulerer med, at noget af grundvandsreserven i Skuldelev går tabt.

Vandboring nummer fire som før leverede trefjerdedele af alt vand til 550 husstande, vil højest sandsynlig skulle lukkes. 

Læs også Miljøfolk på plastikjagt: Øresund mest forurenet

- Når man sidder oppe i helikopteren og kigger ud i hele området, hvor region hovedstaden dækker, så er det her jo nok et lille område og det er jo nok årsagen til, hvorfor man vælger det fra, fortæller den driftsansvarlige. 

Pengene til oprensning skal bruges andre steder i Regionen.

- Jeg forstår ikke den tankegang, at det er økonomi, der afgøre hvor man renser op. Jeg synes, det skulle være risikoen for en varig og vedvarende forurening, der skulle afgøre det. 

Læs også Egedal indfører forbud mod sprøjtemidler

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik