I Frederikssund savner borgerne lokalpolitiet

Det er kun ganske få politifolk, der i dag har særligt lokalkendskab til det sted, de arbejder. Centralisering efter centralisering har nemlig gjort, at de færreste betjente høre hjemme et enkelt sted.

- Det er fandme lang tid siden, vi har haft besøg af politiet!

Sådan lød beskeden bag disken, da områdebetjent Johnny Kastling forleden rundede værtshuset Frederik 7-tal i Jægerspris. Centralisering efter centralisering har nemlig fjernet meget af politiets lokale nærvær i det meste af Nordsjælland.

- Det er efterhånden meget sjældent, at jeg ser politiet på gaden, siger Martin Holm, som vi møder i Frederikssund.

- I gamle dage, da jeg var barn, der husker jeg, at de var her alle steder, og man så ofte patruljerende betjente i bybilledet. Men nu er det altså rigtig sjældent. Jeg har tit tænkt, at hvis der sker noget, så er de langt væk, siger Kim Kristoffersen fra Frederikssund.

quote Det er en skidt udvikling. Det er ikke særlig tilfredsstillende hverken for borgerne i byen eller for mig som borgmester, men heller ikke for samfundet som helhed

John Schmidt Andersen, Borgmester, Frederikssund

De borgere, vi møder på gaden, føler sig ikke decideret utrygge. Men de undrer sig over, at politiet er forsvundet.

- Jeg synes da, at politiet skal være noget mere her på gaden, så vi er sikre på, at der ikke sker noget, siger Martin Holm.

Ingen udrykning fra Frederikssund

Det lokale politi er gradvist forsvundet siden 54 politikredse i 2007 blev til 12. Siden er flere lokalstationer lukket, og sidste efterår blev centraliseringen yderligere forstærket, da Nordsjællands Politi omlagde strukturen og samlede beredskab og efterforskere på nogle få adresser.

Det gjorde blandt andet, at de normale patruljevogne ikke længere kører ud fra Frederikssund, men kun fra Gentofte, Hillerød og i mindre grad Helsingør.

Det betyder reelt set, at den politibetjent, der den ene dag er på en opgave i Hellerup, måske den næste dag skal køre til Hørsholm og derefter til Jægerspris. De skal altså dække så stort et område, at de ikke får et indgående lokalkendskab nogen steder.

Den udvikling har de frivillige natteravne i Frederikssund bemærket. De føler, at de møder færre betjente, og at dem de møder, ikke længere kender området så godt.

- Vi kan godt mærke, at vi ser dem lidt mindre, når vi går på gaden fredag aften. Før de flyttede fra lokalerne i Frederikssund, der mødte vi dem tit på gaden. Så havde vi lige en snak igennem politivinduet, hvor vi sammen vurderede byens stemning den aften. Det savner vi faktisk lidt, siger Lene Holst Kjærgaard, der er formand for Natteravnene i Frederikssund.

- Det har førhen været rigtig rart at have den dialog om, hvor det er, tingene sker. Hvor er det, vi skal være opmærksom på, at der måske kan være nogle unge mennesker, der kan bruge en skulder, for det er jo det, vi gør som natteravne, siger hun.

På rådhuset har politiets strukturændring været diskuteret mange gange, fordi borgmester John Schmidt Andersen på forhånd var kritisk over for, hvad det ville betyde for politidækningen. Han er derfor foruroliget over meldingerne fra både politiforeningen og borgerne.

- Det er en skidt udvikling. Det er ikke særlig tilfredsstillende hverken for borgerne i byen eller for mig som borgmester, men heller ikke for samfundet som helhed, siger Frederikssunds borgmester og tidligere politibetjent John Schmidt Andersen.

quote Alle de 65 betjente, der førhen var en del af lokalsamfundet, de er nu forsvundet, og det er da en ærgerlig ting

Johnny Kastling, områdebetjent, Frederikssund

For fortsat at have en vis lokal tilstedeværelse, så indførte Nordsjællands Politi samtidig en ordning med områdebetjente. I hver af politikredsens 13 kommuner er der nu én betjent, der har til opgave af skabe nærhed til borgerne, holde kontakt med kommunen og andre fagfolk og til at stå for det kriminalitetsforebyggende arbejde. Derudover blev der udpeget to områdebetjente til særligt udsatte boligområder.

I Frederikssund hedder områdebetjenten Johnny Kastling. Han er vellidt både blandt borgere og på rådhuset, men han ved godt selv, at fordi han er alene, så er mulighederne for at holde styr på kommunens rødder blevet mindsket.

- De der 65 sæt lokale politiøjne vi havde førhen, de er desværre væk. Altså alle de betjente, der førhen var en del af lokalsamfundet, de er nu forsvundet, og det er da en ærgerlig ting. Men det er jo sket, fordi politidirektøren

skal få pengene til at gå op, siger områdebetjent i Frederikssund kommune Johnny Kastling.

Områdebetjenten skal holde styr på kommunens rødder

I dag er det ham, der skal holde styr på både kommunens rødder, men også på de unge, der er på nippet til at ryge ud i noget skidt. Derfor bruger han en stor del af arbejdstiden på møder med SSP-medarbejdere og andre folk fra kommunen.

- De møder er utrolig vigtige, for det er jo med hensigt på at opfange de unge, før de laver noget, der er rigtig kriminelt. Så vi sidder sammen og vurderer, hvilke indsatser vi bør lave, siger Johnny Kastling.

Møderne gør, at han har nogenlunde styr på, hvem de værste rødder er. En del af dem kender han blot ved navn, men nogen af dem kan han også genkende på gaden.

At mødetimerne er givet godt ud, forklarer han ved en episode for et par uger siden, hvor han på gaden opdagede en af de unge, der ikke passede sin skole.

- Alene det at jeg der kan sige til ham, at ’du går da i skole i Skibby’, gør, at han lige sådan reagerer ’orv, hvad Søren, betjenten ved jo åbenbart noget om mig’. Det gjorde, at vi allerede var på bølgelængde, at jeg kendte ham og han kendte mig. Og det er guld værd at kunne de ting, siger Johnny Kastling.

Men møderne med kommunen og andre aktører tager en del tid. Omkring halvdelen af arbejdsugen, vurderer Johnny Kastling selv. Det betyder altså, at der kun er en halv arbejdsuge tilbage til at skabe politimæssig nærhed til resten af kommunens borgere.

Narkosalg og hærværk bliver måske ikke opdaget

På rådhuset frygter borgmester og tidligere politibetjent John Schmidt Andersen, at de mange centraliseringer har konsekvenser for politiets arbejde i kommunen.

- Politiet mister lokalkendskabet til de mennesker, de skal have en skærpet opmærksomhed omkring, fordi de har fjernet lokalpolitiet og lokalstationen, siger John Schmidt Andersen.

quote Derfor er der også mange af de ting i de små byer i vores kommune, som politiet aldrig opdager. Det kan være salg af narkotika, det kan være hærværk, småtyverier og alt muligt.

John Schmidt Andersen, borgmester, Frederikssund

- De underliggende subkulturer, som arbejder på nogle niveauer, som man ikke bare ser, hvis man bare kører i patrulje op og ned ad gaden, dem opdager du ikke, hvis du ikke er lokalforankret. Du er nødt til at være en del af det omkringliggende samfund, før du opdager hvad der sker, siger han.

Borgmesteren understreger, at han ikke har en finger at sætte på områdebetjent Johnny Kastlings arbejde, men at kritikken baserer sig på, at han nu er ene mand om opgaven.

- Derfor er der også mange af de ting i de små byer i vores kommune, som politiet aldrig opdager. Det kan være salg af narkotika, det kan være hærværk, småtyverier og alt muligt. Jeg anser det ikke som særlig sandsynligt, at politiet opklarer alle de ting, der sker. Hvis politiet havde været nærmere borgerne, så havde de haft en helt klar fornemmelse af, hvem der laver hvad og hvorhenne, siger borgmester i Frederikssund John Schmidt Andersen.

Nordsjællands Politi har ikke ønsket at lade sig interviewe om deres lokale tilstedeværelse i politikredsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik