Frustrationerne vokser hos sjællandske minkavlere: "Jeg ved ikke, hvad jeg gør"

I en ny mail til minkavlerne forklarer Fødevarestyrelsen, at der lige nu ikke er krav om, at de raske minkbesætninger slås ned.

Frustrationerne hos minkavler Frank Nyboe Andersen er til at forstå.

Tirsdag morgen har han nemlig modtaget den mail fra Fødevarestyrelsen, som forklarer, at der alligevel ikke er et krav om, at han skal slå sine raske mink ned, men kun en opfordring til at gøre det.

- Jeg er faktisk gået i gang med at pelse nogle skind, som måske kun modsvarer 70 procent af den værdi, de kunne have haft, men jeg valgte at gøre det alligevel. Nu får jeg så at vide af Fødevarestyrelsen, at jeg ikke behøver at gøre det lige nu. Men der vil komme et krav, så jeg kan lige så godt fortsætte, siger minkavler Frank Nyboe Andersen. 

Mange er frustrerede

Frank Nyboe Andersen har været minkavler i Lille Rørbæk i Frederikssund i 35 år. Han står ikke alene med frustrationerne.

Torsdag fortalte TV 2 Lorry om Knud Vest og hans søn, som ejer familieforetagendet Vigen Minkfarm ved Gundsømagle i Roskilde.

- Det er ubeskriveligt. Ingen forstår, hvad det gør ved os, at man slår vores erhverv ihjel, fortalte Knud Vest, da vores reporter var forbi minkfarmen i Gundsømagle.

Mandag var vi forbi Henrik Aare Vest, som ventede forgæves på, at Fødevarestyrelsen skulle komme forbi og tælle hans op mod 14.000 mink op.

- Vi er pressede nok i forvejen for at få aflivet vores dyr, og prøver at kæmpe for at blive færdige, sådan som regeringen siger, forklarede Henrik Aare Vest.

I alt er der 12 minkfarme i TV 2 Lorrys sendeområde, hvor avlerne altså lige nu forsøger at finde ud af, hvad der er det rigtige at gøre.

- Det kan vise sig, at det jeg har gang i nu, at jeg render og pelser mine skind, det faktisk bliver et kæmpe tab for mig, siger minkavler Frank Nyboe Andersen i Lille Rørbæk.

- Men jeg gør det alligevel, vel vidende at jeg bare kunne sende det hele afsted til Kambas eller Dakar og så bare løbe med erstatningen. Alligevel så har jeg valgt, at jeg gør det her færdigt på en ordentlig måde, fortsætter han, mens han kæmper hårdt med at holde sammen på sig selv.

Lokalsamfundet bakker op om minkfarmerne

I Lille Rørbæk og nærmeste omegn er der stor forståelse fra lokalsamfundet for de to minkfarmeres frustrationer:

- Jeg tænker bare, hvis det nu var mig selv, der fik sådan en medfart, det ville jeg jo heller ikke selv bryde mig om, siger Anette Hansen, som er medejer af Ølstykke Bageri.

- Det er jo ikke kun lige deres erhverv, de skal skifte og måske gå ned og stå i en pølsevogn og sælge pølser. De har da et kæmpestort produktionsapparat, som de aldrig nogensinde får erstattet, hvad fanden skal han gøre ved det?, spørger Bo Knudsen, der er pensioneret tømrer i Lille Rørbæk. 

Bonus kræver hurtig aflivning

Vi ville gerne have spurgt Fødevarestyrelsen, hvordan de sjællandske minkfarmere med raske dyr skal forholde sig i nærmeste fremtid.

Men det var heller ikke tirsdag muligt for styrelsen at stille op til interview.

I en mail til os skriver Fødevarestyrelsen blandt andet, at aflivningen af minkbesætningerne skal være overstået på mandag for at opnå en bonus for hurtig aflivning.

Minkavler Frank Nyboe Andersen regner med at være færdig senest lørdag.

Han håber, at samfundet vil hjælpe ham af med minkhallerne, for det vil koste ham de sidste sparepenge at få minkhallerne fjernet, forklarer han.

- Ellers ved jeg ikke, hvad jeg gør. Men jeg hænger i, siger Frank Nyboe Andersen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik