Fiskedød spolerer årelang genopretning på få dage: ”En kæmpe katastrofe”

En stor indsats for at genoprette bestanden af ørreder er sat flere år tilbage, efter fisk i hobetal pludseligt er døde i Græse Å. Renseanlæg afviser at være kilde til udslip.

Lokale naturentusiaster blev lørdag formiddag mødt af et ualmindeligt trist syn, da de gik tur langs Græse Å i Frederikssund Kommune.

Åen, hvis biologiske forhold frivillige over de seneste år har brugt et utal af timer på at optimere, var fyldt med døde fisk.

Men bugen i vejret lå livløse ørreder store som små og flød i overfladen.

Christian Lund var blandt de første til at observere fiskedøden ved selvsyn. På en kort gåtur langs åens forløb vest for Slangerup talte han omkring 60 døde ørreder i alderen et til tre år lørdag formiddag.

quote Vi har lagt tusindvis af timer i genopretningen, og nu er vi slået tilbage til start

Christian Lund

Og det var en særligt smertefuld opdagelse for Christian Lund.

- Nu er jeg jo en voksen mand, der sjældent græder. Men her var jeg godt nok tæt på. Jeg kneb nok en tåre eller to. Det her er jo en kæmpe katastrofe, siger han til TV 2 Lorry.

Christian Lund er en del af den frivillige forening Den Sjællandske Grusbande, der med finansiel støtte fra blandt andet kommunen har lagt tid og kræfter i at forbedre forholdene for lige netop ørreder i Græse Å.

Over tre år har foreningen optimeret betingelserne for fiskene ved blandt andet at anlægge 15 gydebanker, ændre på åens forløb, udlægge såkaldte skjulesten og generelt pleje naturen i og omkring åen.

Alt sammen for at hjælpe bestanden af ørreder i åen til at vokse.

Rensningsanlæg mistænkes – men spildevandschef aviser

I det lokale beredskab, Frederiksborg Brand & Redning, bekræfter indsatsleder Ole Hermansen, at beredskabet har undersøgt en mulig forureningssag i Græse Å.

- Vi blev kontaktet lørdag klokken 12.21 af de frivillige i foreningen og rykkede ud. Vi kunne konstatere, at der lå mange døde ørreder i åen. Så vi kontaktede miljørådgiverfirma, der skal undersøge årsagen, siger han.

Fordi de mange døde ørreder blev fundet i en del af åen, der løber tæt på Novafos’ rensningsanlæg i Slangerup, kontaktede beredskabet også selskabet og bad dem undersøge et muligt spildevandsoverløb.

Til TV 2 Lorry afviser Novafos dog kategorisk, at et overløb fra rensningsanlægget kan være årsag til fiskedøden.

- Vores fagmedarbejder har gransket vores styresystem og har set på hele den forgangne uge. Og har kan vi ikke se, at der skulle være sket et overløb. Vi har også været ude og kigge efter på selve matriklen uden at kunne konstatere noget. Så jeg kan godt afvise, at det skulle være sket på grund af et overløb fra os, siger Jane B. Madsen, der er spildevandschef i Novafos.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Langs en strækning på et par kilometer fandt Christian Lund omkring 60 døde ørreder, der enten flød livløse rundt i vandoverfladen eller var skyllet op på bredden.
Langs en strækning på et par kilometer fandt Christian Lund omkring 60 døde ørreder, der enten flød livløse rundt i vandoverfladen eller var skyllet op på bredden.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop

Stor stigning i bestanden - indtil lørdag

Miljøgenopretningsprojektet, som de frivillige i Den Sjællandske Grusbande har lavet sammen med Frederikssund Kommune, har ellers været en stor succes.

Altså lige indtil lørdagens tragedie.

Sidste år viste en optælling, at antallet af gydegravninger i Græse Å var steget til 72 – mere end en fordobling i forhold til året før og en tredobling i forhold til niveauet i 2015.

- Vi har lagt tusindvis af frivillige arbejdstimer i genopretningen, og nu er vi slået tilbage til start. Det er tre år, der er spildt. Det er jo både ørreder på et, to og tre år, der ligger døde i åen nu. Og de æg, der skulle klækkes, er nu gået tabt, siger en bedrøvet Christian Lund.

Skønne spildte kræfter

Indsatsen med at genoprette bestanden af ørreder i vandløb har et flerårigt sigte. Fiskene opholder sig nemlig i Græse Å i flere år, inden de søger mod Roskilde Fjord. Her vil de så opholde sig i nogle år, indtil de bliver kønsmodne og atter søger tilbage mod åen for at gyde.

Effekten fra den positive udvikling forventedes samtidig at blive større og større.

Derfor er fiskedøden blandt de yngre generationer af ørrederne særlig uheldig, da de på sigt skulle have sikret en fortsat stigning i bestanden.

- Det er en våd klud i ansigtet. Lige nu føles de seneste års arbejde som skønne spildte kræfter. Altså, der skal nok komme fisk igen engang. Men det er bare så megaærgerligt, for vi har jo fået skabt en lille perle i området her, siger Christian Lund.

Mandag håber foreningen at kunne mødes med Frederikssund Kommune for at få klarlagt årsagen til fiskedøden og finde ud af, hvordan parterne i fællesskab skal få rettet op på skaderne.

Det har søndag ikke været muligt for TV 2 Lorry at få en kommentar fra Frederikssund Kommune.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

De frivillige har blandt andet anlagt 15 gydebanker til ørrederne i Græse Å. Her ses et foto fra en gydebanke under opførelse i Esrum Å længere nordpå i Nordsjælland.
De frivillige har blandt andet anlagt 15 gydebanker til ørrederne i Græse Å. Her ses et foto fra en gydebanke under opførelse i Esrum Å længere nordpå i Nordsjælland.
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Kosmopol

Ørreder et vigtigt miljøpejlemærke

I en årrække har staten og kommunerne arbejdet på at få bestanden af ørreder i danske vandløb til at stige, så man kan leve op til et EU-direktiv om, at vandløb skal have ”god økologisk kvalitet”.

Her er fisk som ørreder fundamentale, fordi en god bestand er med til at forbedre levevilkår for andre dyr, fugle, insekter og planter i og omkring åerne. 

Samtidig viste en kortlægning for ti år siden, at kun 29 procent af Danmarks såkaldte ”ørredvandløb” – altså steder, hvor man bør forvente en naturlig forekomst – lever op til EU’s krav om antal ørreder per kvadratmeter.

Af netop denne årsag har kommuner og foreninger det seneste årti lavet mange tiltag for at få bestanden til at stige.

Den Sjællandske Grusbande har lavet miljøgenopretningsprojekter i en række åer og vandløb i hovedstadsområdet. Foruden Græse Å har Esrum Å og Sillebro Å i Nordsjælland også fået kærlig behandling af frivillige i foreningen.

I disse to vandløb er der ligeledes registreret vækst i bestanden af ørreder de seneste år.

Stigningen i bestanden kan du blive klogere på i videoklippet herunder, hvor TV 2 Lorry så nærmere på Den Sjællandske Grusbandes arbejde i de tre vandløb.

Kort nyt.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik