Fantastisk syn på himlen i nat: Stor glorie om fuldmånen

Et sammenspil mellem klart vejr og kolde temperature gjorde, at man natten til onsdag kunne se et spektakulært syn, hvis man rettede blikket mod nattehimlen.

Det var et helt særegent syn, der ventede på himlen, hvis man var en natteravn natten til onsdag.

En stor hvid ring lyste rundt om fuldmånen.

- Jeg kiggede på det og tænkte: Det her ser man ikke hver dag, fortæller Ulrik Weng, der er 73 år og som med sine egne ord bor "langt ude på landet" i Hyllingeriis ved Skuldelev med sin mand. 

Parret holder ofte øje med aftenhimlen og de særlige fænomener, man især fra landet kan se, når der er mindre lysforurening, og den glorie, der dannede ring om månen onsdag nat, var for Ulrik Weng helt særlig:

- Vi er flyttet langt ud på landet i vores pensionisttilværelse, og derfor får vi de her skønne naturfænomener. Men jeg synes, at den her måne var meget speciel. Nu har vi set så mange måner her, men sådan en har vi ikke set før, fortæller han.

Ulrik Weng var hurtig. Han klargjorde sit kamera og nåede at knipse et billede af de flotte fænomen, før det forsvandt.

Billedet kan du se herunder.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Billedet her har Ulrik Weng fra Hyllingeriis taget natten til onsdag fra sin terasse.
Billedet her har Ulrik Weng fra Hyllingeriis taget natten til onsdag fra sin terasse.
Foto: Ulrik Weng

At det var et særligt fænomen, som Ulrik Weng og hans mand så på himlen, har han helt ret i. 

Det forklarer astrofysiker, Michael Lindén-Vørnle.

- Det, man kunne se i nat, er det, man kalder for en halo. Det er et fænomen, der optræde omkring solen og månen, fordi der oppe i atmosfæren flyver iskrystaller rundt. Iskrystallerne har en bestemt form og bryder lyset fra solen på en bestemt måde

- Man kunne se det i nat med en kæmpestor krans omkring Månen, siger han til TV 2 Lorry. 

Han forklarer videre, at fænomenet sker ofte, men at en række betingelser skal opfyldes, for at man kan opleve fænomenet.

- Det kræver, at det er klart vejr og selvfølgelig, at man ved, at  man skal kigge op. Det kan ske hele året, men det er mest hyppigt i vintermånederne, hvor der er is i atmosfæren, forklarer han.

Nåede du ikke at se nattens spektakulære syn, så kan du ånde lettet. For 2022 er spækket med astronomiske begivenheder på stjernehimlen. Hvad, vi har i vente, kan du læse mere om her.