Familien udlover dusør: "Hvis politiet finder Maria, så er jeg ligeglad med hvordan"

Maria From Jakobsen er fortsat savnet, mens hendes mand er varetægtsfængslet og sigtet for at have dræbt hende. Efterladt er to børn. Nu samler familien ind og udlover en stor dusør.

Opdateret d. 18. juni 2021. Billedet af Maria From er fjernet

Hvad familien til forsvundne Maria From Jakobsen går igennem, mens eftersøgningen af den 43-årige kvinde fortsat pågår, kan man knapt forestille sig.

Den 43-årige psykolog fra Frederikssund har været savnet siden slutningen af oktober, hvor Marias søster efterlyste hende hos politiet.

quote Vi er kastet hovedkulds ud i det her. Vi vil så gerne gøre et eller andet, men hvad fanden kan vi gøre

Niels From, Maria From Jakobsens svoger

Siden har Nordsjællands Politi sigtet og varetægtsfængslet Maria Froms ægtemand, sognepræst Thomas Gotthard, for at have dræbt Maria på et ukendt sted på en ukendt måde.

Men politiet har fortsat ikke fundet Maria, og det får nu den savnedes familie til at tage sagen i egen hånd.

Derfor har de udlovet en dusør på 10.000 kroner til den person, der leder politiet til fundet af Maria.

I samme ombæring har familien også startet en indsamling, hvor dem, der vil, kan sende penge, som går til ægteparrets to børn på henholdsvis 8 og 10 år.

- Idéen er min, og den udspringer af, at det selvfølgelig er en meget træls situation, som vi alle står i, og som påvirker alle følelsesmæssigt. Oven i det er der praktiske ting, der skal gå op i en højere enhed. Der er de to børn, de efterlader sig, som skal reddes ud af alt det her.

Det fortæller Niels From, der er gift med savnede Marias søster, og som sammen med to andre familiemedlemmer har oprettet indsamlingen. Han forklarer, at børnene siden deres fars anholdelse i november har boet hos deres bedsteforældre.

- Vi er kastet hovedkulds ud i det her. Vi vil så gerne gøre et eller andet, men hvad fanden kan vi gøre. Så kom jeg på det. Der er mange, der har delt deres forståelse i sagen, og synes det er synd, og det er meget dejligt, men det er også en belastning for de involverede. På den her måde kan folk få mulighed for at gøre en forskel, siger Niels from til TV 2 Lorry.

Overraskede over enorm opbakning

Pengene fra indsamlingen vil gå til udgifter til advokater og psykologer og til børnenes hverdag, eksempelvis til tøj, sko og SFO.

Dusøren, som familien giver til den, der hjælper politiet med det afgørende spor i sagen, betales også fra indsamlingen.

Skulle der komme et overskud fra indsamlingen, vil den gå til børnenes opsparinger, fremgår det af den til formålet oprettede hjemmeside.

Nordsjællands Politi arbejder ud fra en formodning om, at Maria From er afgået ved døden, og Niels From forklarer også, at familiens forventning til at finde Maria From i live, ikke er stor.

quote Hvis politiet finder Maria, så er jeg ligeglad med, hvordan det kommer for dagen og vejen.

Niels From, svoger til Maria From Jakobsen

Det er derfor også intentionen, at pengene skal gå til en ordentlig begravelse for Maria.

Indsamlingen begyndte den 26. december, og Niels From fortæller, at familien har modtaget overraskende mange donationer.

Beløbet, der indtil videre er indsamlet, ønsker han ikke at komme ind på, men han oplyser, at der tirsdag morgen var 825 personer, der havde sendt et beløb.

- Vi har ikke noget at måle op mod, men vi er overraskede over den opbakning, indsamlingen har fået. Vi er meget rørte. Via MobilePay, som mange har brugt, kan man tilføje en kommentar, og det er der rigtig mange, der gør, og det betyder meget, siger Niels From.

Politiet leder stadig efter vidner

Indsamlingen er lovlig og godkendt af indsamlingsnævnet under Justitsministeriet, og Nordsjællands Politi er orienterede om, at familien udlover en dusør.

Nordsjællands Politi har dog ingen kommentarer til dusøren, og det skyldes, at eftersøgningen fortsat pågår.

Adspurgt, om udlovningen af en dusør kunne tænkes at blive forstyrrende for politiets arbejde, siger Niels From ærligt:

- Den tanke har ikke strejfet mig. Hvis politiet finder Maria, så er jeg ligeglad med, hvordan det kommer for dagen og vejen.

Thomas Gotthard er varetægtsfængslet frem til 11. januar.

Nordsjællands Politi søger informationer om sognepræstens færden i perioden fra fredag 23. oktober 2020 og frem til søndag 15. november 2020, herunder særligt mandag 26. oktober 2020, hvor Maria From Jakobsen forsvandt.

Den drabsdømte sognepræst Thomas Gotthard.
Den drabsdømte sognepræst Thomas Gotthard.
Foto: Nordsjællands Politi

Overfor TV 2 har viceinspektør Lau Lauritzen tidligere forklaret, at man leder efter de ubevidste vidner, dem, der måske slet ikke er klar over, at de har set noget, der kan relatere sig til sagen.

Desuden er Nordsjællands Politi særligt interesseret i oplysninger om Thomas Gotthards færden i nætterne mellem 1. og 2. november 2020, 5. og 6. november 2020, 6. og 7. november 2020 samt 7. og 8. november 2020.