Et rent slaraffenland: Over 100 smagsprøver til øl-elskerne

Der kunne smages på over 100 forskellige øl i Frederikssund Hallerne lørdag.

00:41

Deltageren her er til de mere kraftigt smagende øl.

Der blev lørdag nydt en stor mængde øl i Frederikssund Hallerne, der bød på masser af øl-nyheder, oplevelser for sanserne, humle, honning og hornmusik.

Frederikssund Hallerne var således fyldt med 800 glade ølentusiaster til den årlige Ølsmagning i Frederikssund.

Læs også Mandeklub på plejehjem mødes om at brygge øl: "Det er pragtfuldt"

Deltagerne lod sig forføre af primært lokale mikrobryggerier.

Jesper Wittenburg, som er arrangør for Frederikssund Ølsmagning - også kaldet fØLs - var fornøjet over fremmødet.

Læs også Øl-ekspert: Her er de fem bedste øl fra Lorryland

- Vi har 23 bryggere som har fem til syv øl med hver, så der er alle mulige former for smage. Det her er lokalt, det vil sige at vi tiltrækker lokale bryggere, og vi synes, det er spændende at få lov at præsentere dem. Mange af dem brygger kun til garagen, og det er sjovt at få lov at smage og diskutere, siger Jesper Wittenburg til TV 2 Lorry.

Læs også Nu skal der brygges øl i Botanisk Have

Det var Ølsmagning nummer 16 i Frederikssund. 

Trend breder sig i hele sendeområdet

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at danskerne har fået smag for specialøl.

Siden nullerne er antallet af bryggerier steget fra være omkring 12 til at være over 200. Omkring en tredjedel – og nogle af de mest succesfulde – ligger i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det stigende antal bryggerier er et resultat af en dansk ølrevolution, der begyndte i sluthalvfemserne.

Læs også Ny stor festival klar til hovedstaden: Kom med til øl-uge

- Markedet var udvandet. Det var det samme og det samme og det samme. Det fik nogle gæve gutter til at søge inspiration i udlandet og starte den her bølge af bryggerier, siger journalist og ølanmelder Christian Andersen.

Se en del af TV 2 Lorrys serie om mikrobryggerier i sendeområdet her:

Artiklen fortsætter under videoen...

05:59 Luk video

Knækker nakken

Det høje antal bryggerier betyder, at der er hård konkurrence om at ende i de danske ølglas.

- Jeg tror ikke, at antallet af bryggerier kommer til at ændre sig markant, men der vil være nogle, der knækker nakken på den hårde konkurrence, mens andre bryggerier vil opstå, siger Christian Andersen.

Læs også Gæve gutter fik en god idé - nu har trend spredt sig i hele sendeområdet

Han bakkes op af Mikkel Borg Bjergsø, der står bag succesbryggeriet Mikkeller.

- Hvis man ikke gør det godt nok, kommer man til at dreje nøglen om, men der er stadig et stort potentiale på det her marked og flere markedsandele at hente.

Carlsberg og Royal Unibrew er hårde konkurrenter

En af årsagerne til, at de små bryggerier er pressede er, at større og etablerede bryggerier som Carlsberg og Royal Unibrew er begyndt at lave specialøl.

- Vi kan godt pibe over, at det er uretfærdigt, men vi skal også huske på, at vi kan opfinde øl på meget kortere tid og lave meget bedre øl, så det handler bare om, at vi skal gøre os umage, siger Mikkel Borg Bjergsø.

Opfindsomheden har været stor. Fra 2008 til 2018 er der kommet over 10.000 nye øl på markedet. I rekordåret 2018 blev det til 1825 nye øl. Det svarer cirka til fem nye øl per dag.  

I løbet af 2019 er der åbnet ti nye bryggerier i Lorryland. Dermed ser bryggerifesten ikke ud til at stoppe lige foreløbig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?