Eneste bus sparet væk: Forældre måtte melde datter ud af skolen

Mere end 350 borgere i den lille landsby Kyndby Huse i Hornsherred har mistet deres buslinie. Vi er blevet ekskluderet af kommunen, lyder det fra de frustrerede borgere.

Efter Kyndby Huse har mistet sin eneste buslinje følte Janne og Michael Jørgensen sig nødsaget til at melde deres datter ud af uddannelsen. Foto: TV 2 Lorry

Mange beboere i Kyndby Huse føler sig både isoleret og ladt i stikken:

- Jeg mener ikke, at det er en prioritering. Det er et amputere lokalsamfundet. Nogle politikere er ikke engang klar over, hvor stor en skade, de gør på de små samfund herude, siger Birgit Á Rogvi, som er en af de godt 350 indbyggere i Kyndby Huse.

TV 2 Lorry har mødt godt 20 af dem ved det nu nedlagte busstoppested på landsbyens hovedgade. Den nye køreplan er netop trådt i kraft, og buslinie 315 kører ikke længere til og fra Kyndby Huse. Nu er det nærmeste busstoppested tre kilometer væk.

- Mine venner kan ikke længere komme hjem til mig, så jeg kan ikke rigtig få så meget selskab derhjemme mere, og det påvirker jo min hverdag - både socialt og fagligt, siger Sigrid Schøtt-Dam, som i lighed med landsbyens andre teenagere også er stærkt utilfreds med den forsvundne buslinie.

Frederikssund Kommune har valgt at prioritere den offentlige transport, hvor befolkningen er tættest og i stedet skære i driften, hvor befolkningen er tyndest. Og årsagen til, at Kyndby Huse helt har mistet sin buslinie er, at omlægningerne skulle holdes inden for det eksisterende budget.

Mine venner kan ikke længere komme hjem til mig af selv, så jeg kan ikke rigtig få så meget selskab derhjemme mere, og det påvirker jo min hverdag - både socialt og fagligt.

Sigrid Schøtt-Dam, teenager

Også borgerne i to andre nærliggende lokalsamfund, Dalby Huse og Over Dråby Strand er ramt af omlægningerne.

Afskåret fra omverdenen

Som eneste kompensation for besparelserne får borgerne i Dalby Huse, Over Dråby og Kyndby Huse en kombineret skole- og kommunebus. Den skal fungere som skolebus om morgenen og tidligt eftermiddag - og som kommunebus med to afgange til og fra Jægerspris - men kun om formiddagen.

- Tre små lokalsamfund i Frederikssund Kommune er blevet helt afskåret fra omverdenen. Vores børn og unge kan ikke komme i skole, hvis ikke lige præcis de går i Dalby Skole, hvor skolebussen kører til. Hvis de skal til Frederikssund eller Roskilde skal de stå op og gå herfra og gå herfra kl. 04.30 for at være i skole klokken 08.00, siger Birgit Á Rogvi.

Hyppig brug af Flexbus er dyr

Borgerne har dog mulighed for at benytte sig af en såkaldt flexbus. Det koster 36 kr. for de første 10 km og derefter seks kroner pr kilometer. Og så skal man kunne tåle mindst 30 minutters omvejskørsel, hvis der er andre passagerer, som skal på eller af.

Men ture med Flexbus hver eneste dag kan hurtigt løbe op i rigtig mange penge.

- Vi har meldt vores datter ud af Roskilde Tekniske, fordi vi ikke har råd til at sende hende afsted. Det var ca. 4.000 kr. om måneden fremfor 1.000 kr., og så skulle hun afsted kl. 04.30 om morgenen, hvor hun skulle gå til Kyndby på en mørk landevej, og det nægtede vi at være med til, siger Janne Jørgensen til TV 2 Lorry.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik