Natascha er tilbage i arbejde efter trafikuheld: "Her kan jeg mærke, at folk tror på mig"

En virksomhed i Skibby går målrettet efter at ansætte mennesker, der på grund af for eksempel sygdom eller ulykker har befundet sig på kanten af arbejdsmarkedet. Natascha Holopainen er en af dem.

Bilisten ser hende ikke.

Natascha er på vej på sin femte arbejdsdag som salgsmedarbejder, da hun og hendes cykel bliver ramt i rundkørslen ved J.F. Willumsensvej i Frederikssund. 

Hun flyver over kølerhjelmen, brækker ryggen to steder og slår hovedet.

- Efter jeg kommer på benene, står det klart, at jeg ikke kan fortsætte i det job, jeg lige havde fået, siger Natascha Holopainen.

- Jeg har hovedpine, tinnitus (konstant ringen for ørene, red.) og jeg må ikke løfte tunge ting, så jeg kan ikke fylde varer op. Der begynder en længere kamp med systemet og min krop om at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

På trods af de fysiske og mentale konsekvenser, er det lykkedes. 

I dag står Natascha Holopainen i receptionen hos Anlægsgartner Gottlieb A/S i Skibby, hvor hun for nylig er blevet fastansat efter en periode i virksomhedspraktik.

- Det er en fast del af vores DNA, at vi som virksomhed søger de mennesker, der ikke har haft det lige så let som os andre. Vi vil gerne støtte op og hjælpe dem til at blomstre, siger administrerende direktør Thomas Gottlieb.

- Det giver også mig personligt en kæmpe tilfredsstillelse at se, at vi har hjulpet nogle mennesker til en hverdag, hvor der er lys for enden af tunnelen, tilføjer han.

Virksomheden har i skrivende stund fire medarbejdere ansat i en form for fleks- eller skånejob.

Stress, ulykker og livskriser

Udover Natascha Holopainen har virksomheden tidligere beskæftiget personer med andre ulykker, diagnoser som stress, alvorlig sygdom samt personlige kriser i bagagen. Det kunne for eksempel være en skilsmisse.

Thomas Gottlieb kalder det for "virksomhedens sociale ansvar".

- Vi har altid haft et stort socialt engagement, siger han.

- Jeg tror på, at de mennesker har nogle resurser, som sagtens kan give mening i en privat virksomhed som vores. Og der er Natascha jo det seneste eksempel.

Er der ikke også udfordringer forbundet med det?

- Jo, det kræver knofedt og hårdt arbejde. Men vi kan se, at det er en investering, der betaler sig. Også for virksomheder, siger Thomas Gottlieb.

En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har tidligere peget på, at tabt erhvervsevne går hånd i hånd med forringet livskvalitet. 

Det mærkede Natascha Holopainen, da hendes ulykke næsten gjorde, at hun endte på førtidspension.

- Jeg har selv været dernede, hvor det kan være svært at se lyset. Men jeg lagde mine tanker i, at jeg ville tilbage på arbejdsmarkedet, siger hun.

- Det betyder virkelig meget, at der er mennesker som Thomas, som tager det ansvar overfor os, der er røget ud af arbejdsmarkedet og har det svært.

Ifølge Thomas Gottlieb er det cirka halvdelen af medarbejderne i fleks- og skånejobs, der ender med at fortsætte karrieren hos Anlægsgartner Gottlieb A/S. Se mere i videoen i toppen af artiklen.