Detroniseret borgmester nægter at give op: "Den er ikke lukket endnu"

Flere partier har fundet sammen og fjerner Venstres John Schmidt Andersen fra borgmesterposten i Frederikssund, men han nægter at give op, siger han til TV 2 Lorry.

Siden 2013 har Venstres John Schmidt Andersen bestridt borgmesterposten i Frederikssund, men efter tirsdagens valg, er det Socialdemokratiets Tina Tving Stauning, der med støtte fra Enhedslisten, De Radikale og Fjordlandslisten kan kalde sig borgmester i den nordsjællandske kommune

Det var ellers en selvsikker borgmester der i aftes troede på, at han kunne tage endnu en periode som borgmester i Frederiksund Kommune.

quote Jeg er selvfølgelig meget ærgerlig i dag.

John Schmidt Andersen, V

- Jeg er overbevist om, at jeg sidder i borgmesterstolen fire år mere. Jeg har fået virkelig mange positive tilkendegivelser fra de vælgere, jeg har mødt, og jeg har også fået masser af positive sms-beskeder, sagde John Schmidt Andersen til TV 2 Lorry på valgaftenen.

Men efter en lang nats forhandlinger er det altså nu Tina Tving Stauning, der kan iføre sig borgmesterkæden.

Men det kunne let være endt anderledes, siger John Schmidt Andersen dagen derpå.

- Det var tæt på, at vi satte blækket på papiret, og vi kunne sådan set tilbyde De Radikale det samme, som de har fået hos Socialdemokraterne. Jeg er enormt skuffet over, at de (Radikale, red.) bryder med vores valgforbund, siger Johns Schmidt Andersen til TV 2 Lorry..

Ikke slet endnu

Selvom fem partier nu har væltet John Schmidt Andersen af tronen, så mener han ikke selv, at kampen er slut endnu.

- Aftalen er ikke endeligt vedtaget, så vi arbejder på, hvad vi kan. Den er ikke lukket, før vi kommer frem til 1. december.

Tungen på vægtskålen blev i høj grad Fjordlandslisten, der overraskende fik 7,8 procent af stemmerne og sikrede sig et afgørende mandat. De har ellers i hele valgkampen peget på deres egen spidskandidat,  Kirsten Weiland, som kommende borgmester i kommunen.

- Derfor inviterede vi heller ikke hende ind, som det første. Det skulle vi måske have gjort,  for så havde vi måske siddet i en anden situation, siger John Schmidt Andersen.

Sat uden for indflydelse

Ifølge John Schmidt Andersen har han og Venstre i de foregående otte år ved magten uddelt ansvar, også til partierne i blå blok. Han har ikke opfattelsen af, at en lignende generøsitet gør sig gældende på den anden side.

- Mit indtryk er, at vi skal holdes helt udenfor. Vi er slet ikke blevet hørt, siger han.

Trods fremgang til Konservative og Nye Borgelige, som tilsammen kunne mønstre tre mandater, så var det ikke muligt at genvinde posten. 

Derfor er John Schmidt Andersen ængstelig for, hvordan en ny borgmester skal manøvrere i et splittet byråd med et helt nyt parti i Fjorlandslisten, og De Radikale, som har vist, at de er villige til at skifte side.

- Nu kan den nye uafprøvede kandidat så sidde og rode med det her de næste fire år, siger han.

Venstre gik tilbage med 7,7 procent af stemmerne og mistede to mandater - det viste sig i sidste ende at være afgørende.