Danmarks ældste træer risikerer at forsvinde

Landets ældste eg har rødderne begravet i nordsjællandsk muld, men nu advarer eksperter: De gamle, krogede egetræer er i fare for at forsvinde.

Egetræet Kongeegen, der står i Jægerspris Nordskov i Nordsjælland, er Danmarks ældste levende organisme.

Nøjagtigtig hvor gammelt træet er, vides ikke, men med en alder på mellem 1400 og 2000 år har det levet længere end alle andre egetræer herhjemme.

Men der er grund til at være bekymret for de gamle egetræer, lyder det nu fra biologer, skovbrugsfolk og andre naturelskere.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det er den effektive skovproduktion med fokus på fejlfrie stammer, afvanding og tilplantning med bøg og gran, der har udfordret "skovens konge", som den danske digter Steen Steensen Blicher kaldte egetræet.

Og det stopper ikke her, for når de gamle egetræer fældes eller dør og derfor fjernes, mister hundreder af arter også deres eneste naturlige levested. Både svampe og insekter risikerer derfor at forsvinde fra vores natur.

- Når de helt gamle træer dør, mister disse arter deres levested. Og problemet er, at vi mangler nogle træer til at tage over, for størstedelen af egetræerne herhjemme er yngre end 150 år. Det skaber problemer for de mange sjældne arter, der boede i de gamle ege. Derfor må vi dels gøre noget aktivt for at bevare alle de gamle træer, vi har, fremme levestederne og sikre, at de nyere egetræer får mulighed for at blive rigtig gamle. Ellers forsvinder mange arter sammen med træerne, siger forstkandidat Peter Friis Møller, der i mange år har beskæftiget sig med dansk skovhistorie, til avisen.

Egetræet har historisk set været særligt efterspurgt som både materiale til skibsbygning i 1800-tallet og især til møbelproduktion i 1900-tallet. Det er blandt andet derfor, vi i dag mangler ege.

Men også høje bøge- og grantræer kan være en trussel for egetræet, der kræver masser af lys.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

legeplads-skodsborg

Corona-slid i naturen: Nu skal der hyres til at renovere

Arkivfoto

playInsekthotel skal fremme naturen langs jernbanen

svo dykker skrald1

Øldåser og bildæk lå på havbunden - historisk antal frivillige gav en hånd med

20170801-154119-4-1920x1281we

Nu er Strandengen fredet: Alligevel vækker afgørelse bekymring

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere