Byrådsmedlem melder borgmester til politiet

Et byrådsmedlem har anmeldt Frederikssund-borgmester John Schmidt Andersen til politiet for Venstre-borgmesterens rolle i Vinge-sagen.

Venstre-borgmester John Schmidt Andersen (tv) er blevet politianmeldt af byrådsmedlem Pelle Andersen-Harild (th) for sin rolle i Vinge-sagen. Foto: TV 2 Lorry

Vinge-sagen i Frederikssund har taget en ny drejning.

Nu beder Enhedslistens byrådsmedlem Pelle Andersen-Harild politiet om at undersøge borgmester John Schmidt Andersen fra Venstre for sin rolle i Vinge-sagen.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis i dag.

Dermed risikerer borgmesteren at blive genstand for en politiundersøgelse.

Avisen skriver, at Andersen-Harild har bedt politiet om at sigte borgmesteren for at have underskrevet aftalen mellem kommunen, AP Ejendomme og MT Højgaard - en aftale, der ikke var blevet godkendt af byrådet i Frederikssund.

Aftalen forpligtede Frederikssund Kommune til at betale i omegnen af 100 millioner kroner til de to firmaer.

Læs også Byråd godkender ny Vinge-plan

- Jeg er byrådsmedlem, og jeg er forpligtet til at reagere, hvis jeg får nys om, at der bliver begået lovovertrædelser, siger Pelle Andersen-Harild til Frederiksborg Amts Avis.

I sidste uge vedtog byrådet en plan for at forsætte projektet i Vinge - en plan, Pelle Andersen-Harild som den eneste stemte imod.

Borgmester tager politisag med ro

Selv forholder borgmesteren sig roligt til den potentielle politisag.

Det overrasker dog Schmidt Andersen, at Enhedslistens byrådsmedlem har taget dette skridt.

Læs også Kommunaldirektør erkender lovbrud i Vinge-sag

- Det må han jo så gøre. Det er fint for mig, men jeg er overrasket, fordi jeg efter sidste byrådsmøde fik det indtryk, at han sådan set var tilfreds med min redegørelse, siger Venstre-borgmester John Schmidt Andersen til avisen.

I onsdag godkendte byrådet en plan, der skulle rette op på det kuldsejlede projekt og sikre, at opførelsen sker efter planen.

Tidligere har kommunaldirektør Ole Jacobsen erkendt, at der i forbindelse med udbudsopgaver til projektet - eller mangel på samme - blev begået lovbrud.

I sin anmeldelse, som Frederiksborg Amts Avis har fået indblik i, beder Pelle Andersen-Harild også politiet om at undersøge, hvorvidt der kan rejses sigtelse mod Ole Jacobsen og andre nuværende eller tidligere medlemmer af forvaltningen.

Læs også Byrådsmedlem afhørt i sag om Vinge-læk

Tidlinje: Vinge-sagen

25. april 2018
Byrådet i Frederikssund Kommune godkender en ny plan for bydelen Vinge, som skal få projektet tilbage på rette spor. Det indføres, at der hver måned skal afholdes temamøder om Vinge, så hele byrådet holdes opdateret og bliver inddraget i processen. Enhedslistens medlem stemmer imod.

22. marts 2018
En intern redegørelse fastslår, at forvaltningen ikke satte sig ind i udkastet til de indgående aftaler, inden de blev underskrevet, og derfor ikke har levet op til sine forpligtelser. Kommunaldirektør Ole Jacobsen påtager sig det formelle ansvar. Byrådet beslutter, at man ikke vil iværksætte en ekstern redegørelse. Enhedslistens medlem stemmer imod beslutningen.

18. marts 2018
Frederiksborg Amts Avis skriver, at direktøren for Bendix Consult selv per mail gjorde Frederikssund Kommune opmærksom på, at kontrakten ville udløbe. Samarbejdet fortsatte herefter knap to år og endte med at indbringe Bendix Consult næsten 8,5 millioner kroner for i alt fire års arbejde.

16. marts 2018
Kommunaldirektør i Frederikssund Kommune Ole Jacobsen erkender, at kommunen brød loven ved at fortsætte arbejdet med Bendix Consult i knap to år efter kontraktudløbet i slutningen af 2015. I stedet skulle opgaven have været sendt i udbud ved kontraktudløbet. Offentliggørelsen skete på baggrund af en række fortrolige oplysninger, som blev lækket til DR. I den forbindelse blev Enhedslistens byrådsmedlem Pelle Andersen-Harild er blevet afhørt i sagen. Han nægter at have lækket oplysningerne til DR.

30. januar 2018
Planerne om en s-togstation i Vinge-bydelen falder til jorden, da der langt fra er det påkrævede antal indbyggere samt arbejdspladser i området. I stedet er det nu håbet, at stationen kan realiseres i 2019.

4. januar 2018
Vinges foreløbig 23 medlemmer af grundejerforeningen og de fire hovedinvestorer afholder borgermøde, hvor borgmester John Schmidt Andersen deltager. Omdrejningspunktet for mødet er stationsbyggeriet i den nye by. Grundejerne mener, at de har købt ejendomme, som er solgt på forudsætning om en station, mens investorerne frygter, at der ikke vil komme flere borgere til Vinge, hvis stationsbyggeriet droppes.

22. december 2017
Frederikssund Kommune indstiller byudviklingsprojektet Vinge, efter at en endelig aftale mellem kommunen, AP Ejendomme og MT Højgaard bryder endegyldigt sammen. Opgaven med at opføre centrum af Vinge skal udbydes på ny.

20. december 2017
Byrådet vedtager en endelig spareplan på lige knap 100 millioner kroner. Pengene skal findes ved, at sælge ejendomme, skære ned i udgifterne til vedligeholdelse, asfaltpulje og rengøring samt droppe opsparing til tjenestemandspensioner. Desuden droppes en række puljer næste år såsom idræts- og spejderfacilitetspuljen. En længe planlagt cykelsti ved Kulhuse bliver desuden sat på standby.

14. december 2017
DR P4 København offentliggør et lækket, fortroligt dokument, der viser, at der er frygt for, at aftalen med AP Ejendomme og MT Højgaard er i strid med forvaltnings- og kommunalretslige regler og indeholder ulovlig statsstøtte.

Af dokumentet fremgår det også, at kommunen er i tvivl om sine økonomiske forpligtelser, da man mangler en række sagsakter fra det forberedende arbejde med aftalen. Borgmester John Schmidt Andersen afviser at kende til dokumentets indhold, selvom det har været bilag til to møder, han har deltaget i.

13. december 2017
Kommunen erkender over for DR, at 163 millioner kroner, som har budgetteret med i indtægter fra salg af byggeretter i Vinge Centrum, ikke kommer i 2017. Byrådet holder samme aften et ekstraordinært møde.

8. december 2017
På et ekstraordinært økonomiudvalgsmøde orienteres der om en række bekymringer om de forpligtelser, Frederikssund Kommune har påtaget sig i forbindelse med projektet.

21. november 2017
Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen  (V) genvælges ved kommunalvalget.

10. november 2017
Den nye frist for en endelig aftale med AP Pensions ejendomsselskab og MT Højgaard udløber.

11. september 2017
Første spadestik til Vinge Centrum bliver taget.

30. august 2017
Fristen for en endelig aftale udløber uden, at der er underskrevet kontrakt. Fristen forlænges til 10. november.

23. juni 2017
Frederikssund Kommune, Frederikssund Forsyning, Domea samt Banedanmark indgår aftale med A.P. Pensions Ejendomsselskab og MT Højgaard om etablering af Vinge Centrum. Det viser sig senere, at aftalen ikke er betinget og skal forhandles endelig på plads inden 30. august 2017.

26. april 2017
Byrådet afsætter under et lukket punkt på dagsordenen 16 mio. kroner over otte år til arbejdet med Vinge Centrum.

14. december 2016
Lokalplan for Vinge Centrum vedtages.

August 2016
Byggeriet af de første rækkehus-boliger i Deltakvarteret begynder.

26. maj 2015
Det første spadestik til Vinges første boligområde: Deltakvarteret

Kilde: DR P4 København, TV 2 Lorry og Frederikssund Kommune

Læs også OVERBLIK: Vinge-skandalen i Frederikssund

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik