Borgmestre utilfredse med regeringens milliard-tilskud

Onsdag indgik regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) en aftale om kommunernes økonomi for 2023. En aftale som to socialdemokratiske borgmestre nu kritiserer.

En ny kommuneaftale sikrer kommunerne 1,3 milliarder kroner ekstra til at dække velfærden.

Men aftalen møder stor kritik fra det kommunale bagland, hvor to socialdemokratiske borgmestre kalder det en "en spareplan, der truer velfærden”.

- Jeg har ikke set så dårlig en aftale i de 20 år, jeg har været med i politik, lyder det til TV 2 Lorry fra Tina Tving Stauning (S), der er borgmester i Frederikssund.

Hun bakkes op af sin borgmester-kollega i Halsnæs, der mener, at tilskuddet ikke helt er, hvad det udgiver sig for at være.

- Det eneste, jeg beder om, er, at vi er ærlige omkring forventningerne, fordi det er mig, der står og kigger borgerne i øjnene og siger; nej, der kommer ikke flere penge. Der er nogen, der skal have noget mindre, siger Steffen Jensen (S) til TV 2 Lorry.

Pengene dækker ikke udgifterne

Milliardtilskuddet skal gå til at hæve servicerammen, som er et loft over, hvor mange penge kommunerne årligt må bruge på serviceopgaver, der blandt andet dækker børne-, skole-, ældre- og socialområdet.

Men ifølge de to borgmestre ender aftalen alligevel med at betyde forringelser på netop disse områder.

- Det (pengene, red.) dækker ikke de øgede sundhedsudgifter, vi har, og det dækker heller ikke de øgede udgifter, vi har til vores specialiserede voksenområde, altså vores handicap- og psykiatriområde, fortæller Tina Tving Stauning.

Hvor vil I så finde de penge henne?

-  Jamen, det er jo det. Der er kun et sted. Det er børnene, det er folkeskolen, og det er de ældre, og det er det, der bekymrer mig så utrolig meget.

Finansordfører forsvarer aftalen

Til trods for den skarpe kritik forsvarer Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, aftalen, som han kalder god - også for kommunerne, selvom de ikke har fået alt, hvad de ønskede sig.

- Når det handler om de almindelige prioriteringer, lever vi op til det, der bliver lovet. Altså, at der følger penge med til, når der kommer flere ældre borger og flere børn. Men det er også klart, at det betyder ikke, at kommunerne har fået alt det, de ønskede sig ved forhandlingsbordet.

Halsnæs' borgmester Steffen Jensen mener, at regeringen og KL med aftalen stiller noget i udsigt, som kommunerne får svært ved at leve op til. En udlægning hans kollega i Frederikssund bakker op om.

- Jeg mener, vi kommer til at afvikle velfærden i stedet for at udvikle velfærden. Og det gælder både på børne-, folkeskole- og ældreområdet. Pengene er der simpelthen ikke, siger Tina Tving Stauning (S)

Kritikken preller dog i sidste ende af på finansordføreren, selvom han altså også erkender, at kommunerne havde ønsket sig en større pose penge.

- Jeg synes, det ville være dovent, hvis ikke enhver borgmester i hvilken som helst kommune i hele landet gjorde alt, hvad vedkommende kunne, for at forsøge at få endnu flere penge ind.

Du kan se hele indslaget her.

Næste års aftale mellem kommunerne og staten vil gå ud over borgernes velfærd, lyder det fra flere socialdemokratiske borgmestre

Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?