Borgerne i Frederikssund ønsker mere tryghed efter flere voldsomme overfald

Sidste weekend blev en uskyldig mand på 52 år dræbt i et brutalt overfald på Frederikssund station. Det er ikke første gang, Frederikssund Kommune danner ramme om voldelige overfald, og både borgere og politikere mener, det er tid til at gøre noget ved problemet.

Tidligt lørdag morgen blev en 52-årig mand tæsket ihjel på Frederikssund station.

Selvom det er sjældent, at det ender så galt, så har kommunen gennem længere tid været plaget af voldsomme overfald og utryghedsskabende adfærd.

Derfor kalder borgere og politikere i Frederikssund Kommune nu på flere tryghedsskabende initiativer, som skal afhjælpe problemerne.

Voldsomme voldshændelser i Frederikssund Kommune

Selvom episoden i lørdags endte ualmindeligt tragisk, så er det ikke første gang, der er problemer med voldsomme voldshændelser i Frederikssund Kommune.


  • Den 4. marts 2022 blev to personer stukket med kniv på åben gade i Slangerup.

  • Den 4. februar 2022 blev en ung mand på 21 stukket i ballen med en kniv. Politiet anholdt efterfølgende en 17-årig dreng.

  • Den 7. januar 2022 blev en 17-årig dreng overfaldet med et baseballbat af fem-seks personer.

  • Den 5. december 2021 blev en anden 21-årig mand overfaldet på Frederikssund station. Overfaldet var så voldsomt, at den 21-årige efterfølgende måtte syes i ansigtet med 18 sting.

  • Den 26. marts 2021 blev en 50-årig mand stukket med kniv på stationen, og derefter bragt på hospitalet i kritisk tilstand.

  • Den 19. april 2021 forsøgte en gruppe unge mænd at frarøve en anden ung mand hans taske. To af gerningsmændene var bevæbnede, den ene med en kniv, den anden med en pistol.


Kilde: TV 2 Lorry, sn.dk

Bekymring blandt borgerne

En af de borgere, som savner mere tryghed, er Peter von der Hude.

Den 50-årige salgsdirektør skrev den 5. marts et opslag i facebookgruppen ’Frederikssund’, hvor han efterspurgte mere tryghed i byen. Opslaget er i skrivende stund liket over 300 gange, og hans ønske deles af mange i kommentarsporet.

Han er særligt bekymret for byens unge og ældre borgere.

- Jeg har en datter på 17 år, og det er da klart, at når der sker de her ting, så skaber det en utryghed - om det er knivstikkeri eller overfald. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man ikke kan sende hverken ældre eller yngre til stationen uden at frygte for, at der sker dem noget, siger Peter von der Hude.

Faktisk er han så bekymret, at han ikke længere tør lade hans datter gå alene hjem, når hun har været til fest.

- Det er klart, at vi er mere forsigtige med, hvornår vores datter er ude, og hvordan hun kommer rundt. Vi vil vide, hvor vores datter er, og vi kommer og henter hende, når hun har været til fest. Det er jo ubærligt, hvis der sker noget. Men det er jo forfærdeligt, at man overhovedet er nødt til at have tanker og bekymringer om den slags, fortæller Peter von der Hude.

Tryghed på dagsordenen

Det er ikke kun kommunens borgere, der er bekymrede. Det er politikerne også. På et byrådsmøde i sidste uge blev det derfor diskuteret, hvordan trygheden i kommunen kan forbedres.

Her foreslog Inge Messerschmidt, som sidder i Frederikssund byråd for Dansk Folkeparti, at undersøge muligheden for mere overvågning i det offentlige rum.

- Der skal ske noget drastisk her i Frederikssund. Hvis du spørger mig, så er de grove former for vold eskaleret inden for kort tid. Jeg tror, det kan virke præventivt med overvågning. Og hvis ikke det virker præventivt, så kan man måske hurtigere få fat i gerningsmændene, siger Inge Messerschmidt.

Utrygheden skal bekæmpes fra flere vinkler

Ifølge borgmesteren i Frederikssund Kommune, Tina Tving Stauning (S), er der behov for at kigge på mere end blot overvågning, hvis der skal skabes tryghed for kommunens borgere.

- Jeg mener, det er vigtigt at kigge hele vejen rundt og få flest mulige fagfolk i spil. Når vi diskuterer utryghed, vold og alt det andet, vi ikke har lyst til at have i vores by og kommune, så er det vigtigt at vi kender fakta.

- Jeg anerkender følelsen af utryghed og afmagt og har den selv. Men jeg mener også, at det er vigtigt, at vi handler på et korrekt grundlag. Det skal vi i enhver politisk diskussion, siger Tina Tving Stauning.

Hun peger også på, at der er behov for at kigge på de institutioner og fællesskaber, som unge mennesker tager del i.

- Jeg har jo selvfølgelig vendt og drejet, hvor vi som kommune kunne have trådt mere til. Hvor kunne vi som skole, som børnehave, som social foranstaltning, have grebet ind? Jeg tror, det handler om at give folk en god opvækst, og sørge for at de føler sig inkluderet i de fællesskaber, der er, siger Tina Tving Stauning.

Mere lys og mere dialog

Borgmesteren er ikke alene om at mene, at der er behov for at kigge på problemet fra flere vinkler. Gruppeformanden for Venstre i Frederikssund Kommune, Morten Skovgaard, mener også at der skal tænkes bredt, hvis utrygheden skal til livs.

- Overvågning kan godt være et led i at skabe en større tryghed, men det kan ikke stå alene. Der har eksempelvis også været en drøftelse omkring gadelys. Det er jo slukket gennem en stor del af natten, men det er muligt, der er behov for at holde det tændt hele natten, siger Morten Skovgaard.

Han mener også, at der er behov for en dialog mellem kommunen, politiet og andre relevante aktører.

- Vi har brug for en snak om, hvad vi som kommune kan gøre, og hvad politiet kan gøre, for at skabe mere tryghed. Det kunne også være, at nogle af boligforeningerne herude skal i spil, siger Morten Skovgaard.

Politiet sætter ind med mere overvågning

Politiinspektør ved Nordsjællands Politi, Svend Foldager, forstår godt borgernes bekymring. Derfor er politiet også ekstra til stede i kølvandet på weekendens frygtelige hændelse.

- Når vi har de her voldsomme hændelser, så gør vi en del ud af at være til stede i området i de følgende dage. Vi kører eksempelvis vores mobile politistation ud, så folk kan komme og snakke med os, siger Svend Foldager til TV 2 Lorry.

Men politiinspektøren understreger samtidig, at der også er brug for patruljerne i mange andre nordsjællandske kommuner.

- Når vi flytter ressourcerne til et sted, så mangler de et andet sted. Så det kan kun være i en begrænset periode, vi kan være ekstra til stede, siger Svend Foldager.

Han siger desuden, at den slags voldsomme hændelser er meget sjældne.

- Der skal meget til, for at den enkelte bliver ramt her. Det er selvfølgelig frygteligt for den person, det går udover, men det er ikke sådan, at den almindelige borger er i fare, siger Svend Foldager.

Nordsjællands Politi vurderer dog alligevel, at der er behov for at opsætte overvågningskameraer på udvalgte steder i Frederikssund. Nærmere bestemt i området omkring stationen og Sillebroen.

- Vi sætter kameraer op ud fra en analyse af, hvor der sker ting henne, og hvor der kan være behov for dem for at højne trygheden i et område, siger Svend Foldager, politiinspektør ved Nordsjællands Politi.

Ifølge Svend Foldager, så forventes det, at overvågningen sættes op i år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik