Bingo! Kæmpe vikingeskat fundet i Hornsherred

En amatørarkæolog har fundet en helt unik vikingeskat med sølv, bronze og perler

En dag i august måned fandt amatørarkæologen Søren Bagge en enestående skat fra vikingetiden. Fundet blev gjort på en mark ved Ll. Karleby i Hornsherred - nu vises det frem for offentligheden.

Et svagt signal fra Søren Bagges metaldetektor blev undersøgt, og ganske overraskende dukkede et lille sølvbæger frem af muldjorden. Finderen kontaktede straks museumsorganisationen ROMU, der besigtigede fundstedet og med det samme foretog en mindre udgravning - ikke mindst fordi Søren Bagge mente at have stukket sig på en stor nål, da han forsigtig gravede i pløjelaget.

Og det stod hurtigt klart, at skatten var meget større end det lille sølvbæger. Arkæologerne gravede en større jordblok ud, og den blev fragtet til Roskilde Sygehus, som sendte den en tur gennem CT-scanneren.

L.l Karleby-skatten består af ikke mindre end 392 enkeltfund, herunder to sølvbægre, en stor 25 cm langt dragtnål fra det irsk/skotske område, en sølvamring og et stort dragtspænde af bronze af nordisk oprindelse. Endvidere lå der et sammensat smykkesæt med godt 300 perler af glas, rav, bjergkrystal og sølv. Hertil kommer ikke mindre end 53 hængesmykker eller amuletter af forgyldt bronze og sølv, samt en flettet sølvkæde. Også 18 mønter af arabisk og vesteuropæisk oprindelse indgår ligeledes i skatten.

Skatten er erklæret danefæ, og dele af den kan ses på Roskilde Museum fra tirsdag den 1. december og frem til 23. december. Derefter skal den videre til nationalmuseet til nærmere undersøgelser.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20130516-162059-L-1920x1280we

Nu kan du få gratis adgang til oplysninger om dig selv i Rigsarkivet: Sådan gør du

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere