Bingo! Kæmpe vikingeskat fundet i Hornsherred

En amatørarkæolog har fundet en helt unik vikingeskat med sølv, bronze og perler

En dag i august måned fandt amatørarkæologen Søren Bagge en enestående skat fra vikingetiden. Fundet blev gjort på en mark ved Ll. Karleby i Hornsherred - nu vises det frem for offentligheden.

Et svagt signal fra Søren Bagges metaldetektor blev undersøgt, og ganske overraskende dukkede et lille sølvbæger frem af muldjorden. Finderen kontaktede straks museumsorganisationen ROMU, der besigtigede fundstedet og med det samme foretog en mindre udgravning - ikke mindst fordi Søren Bagge mente at have stukket sig på en stor nål, da han forsigtig gravede i pløjelaget.

Og det stod hurtigt klart, at skatten var meget større end det lille sølvbæger. Arkæologerne gravede en større jordblok ud, og den blev fragtet til Roskilde Sygehus, som sendte den en tur gennem CT-scanneren.

L.l Karleby-skatten består af ikke mindre end 392 enkeltfund, herunder to sølvbægre, en stor 25 cm langt dragtnål fra det irsk/skotske område, en sølvamring og et stort dragtspænde af bronze af nordisk oprindelse. Endvidere lå der et sammensat smykkesæt med godt 300 perler af glas, rav, bjergkrystal og sølv. Hertil kommer ikke mindre end 53 hængesmykker eller amuletter af forgyldt bronze og sølv, samt en flettet sølvkæde. Også 18 mønter af arabisk og vesteuropæisk oprindelse indgår ligeledes i skatten.

Skatten er erklæret danefæ, og dele af den kan ses på Roskilde Museum fra tirsdag den 1. december og frem til 23. december. Derefter skal den videre til nationalmuseet til nærmere undersøgelser.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20190128-152411-7-4499x2529ma

Nu begynder milliondyr restaurering af fugtplaget børsbygning

Elcykler til juletræstænding

Træd i pedalerne og tænd julestjernen: Sådan sparer kommune på strømmen

mil

Michael, hans søn og ven har ligget i kø hele natten – festivalbilletter revet væk

20221125-174529-L-6000x3368ma

playBrødre har enestående samling - nu har de sikret sig verdensrekord


Frederikssund


Forsiden lige nu

Se flere