Bekymret Vinge-borger: "Vi bliver nødt til at tro på fremtiden"

Vinge-borgere er bekymrede for at miste penge på deres investeringer. Men nu er der håb forude, siger borgmester.

For tre år siden købte John Nolsøe og hans hustru en grund i Vinge.

Lige nu er det svært at se, at der til februar skal stå et indflytningsklart hus på grunden i det nye Deltakvarter, men det er den mindste bekymring for den kommende Vinge-borger.

quote Vi føler, at det er en ubehagelig situation, vi er sat i. Dels fordi at tingene tager længere tid, og dels fordi vi løber en risiko ved at bygge herude.

John Nolsøe

Da parret købte grunden, var visionerne for den nye bydel i Frederikssund nemlig, at der i 2035 gerne skulle være både en s-togsstation, 4.000 nye arbejdspladser og 20.000 nye borgere i byen.

Det kan være svært at forestille sig nu, for i december sidste år faldt projektet fra hinanden. Det har gjort John Nolsøe bekymret.

- Vi føler, at det er en ubehagelig situation, vi er sat i. Dels fordi tingene tager længere tid, og dels fordi vi løber en risiko ved at bygge herude.

Da projektet i december brød sammen, undersøgte John Nolsøe og hans hustru da også mulighederne for helt at komme ud af deres køb, selvom de ikke havde lyst.

- Vi ønskede ikke at komme ud af købet, fordi vi selv har tegnet huset og kæmpet for det, men alligevel ville vi gerne vide, hvor vi stod. På grund af alle de ting, vi allerede havde kastet os ud i med udvikling, arkitekthjælp, jordvarme og så videre, ville det have været et betydeligt tab for os.

Billedet viser Deltakvarteret, hvor John Nolsøe og hans hustru er i gang med at bygge hus. Foto: TV 2 Lorry

Professor: Det bliver svært for Vinge-borgerne

Bent Greve, som er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, forstår udmærket godt John Nolsøes bekymringer.

Han mener, at der kan gå lang tid, før borgerne får det at se, de havde regnet med. Og det kan ifølge professoren have konsekvenser.

quote Borgerne bliver nødt til at blive boende, og de kan få svært ved at sælge deres ejendomme igen. 

Bent Greve, professor.

- Borgerne bliver nødt til at blive boende, og de kan få svært ved at sælge deres ejendomme igen. For mig at se har de ikke krav på kompensation. De har købt en grund af kommunen, og der kan man ikke komme med krav ved siden af, siger han.

Der er dog især én ting, John Nolsøe håber på at se i den nærmeste fremtid: S-togsstationen.

Han har nemlig allerede planer om at skulle sidde med en kop kaffe på sin kommende tagterrasse og nyde synet af s-togstationen, hvor venner og familie gerne skulle komme fra.

Derudover mener han, at stationen har en enorm betydning for byen.

- Hvis det viser sig, at stationen ikke kommer, så tror vi heller ikke på, at byen vil udvikle sig, som vi havde forventet, lyder det fra John Nolsøe.

Torsdag har kommunen inviteret til åbent borgermøde, hvor håbet er at give projektet en frisk start. Foto: TV 2 Lorry

Der er stadig håb

Selvom det har været en hård start for projektet i Vinge, tror John Nolsøe og hans kone stadig på tanken om en by i udvikling, og de glæder sig til at flytte ind i de grønne omgivelser.

- Idéen og visionen er for stor og god til, at det ikke skal realiseres. Det kommer nok bare til at tage lidt længere tid. Vi bliver nødt til at have tålmodigheden med os, siger den kommende Vinge-borger.

Borgmester i Frederikssund, John Schmidt Andersen, mener, at der er håb forude for Vinge-projektet.
Borgmester i Frederikssund, John Schmidt Andersen, mener, at der er håb forude for Vinge-projektet.
Foto: TV 2 Lorry

Netop den tanke er borgmester i Frederikssund, John Schmidt Andersen, enig i.

- Det bliver en anden og lidt langsommere fremtid, men jeg tror egentlig, at fremtiden for Vinge er lys og venlig. Der er en masse interesse for Vinge, så det er kun et spørgsmål om tid.

Ifølge borgmesteren er der allerede nu fem-seks investorer, som er interesserede i Vinge-projektet, og han stiller ikke spørgsmålstegn ved, om s-togsstationen kommer til Vinge.

- Jeg tror, der er en s-togsstation i 2020. Den skal nok komme, siger borgmesteren.

Han håber desuden at kunne gøre borgerne lidt klogere på, hvorfor projektet blev afbrudt, når der i morgen afholdes det første af en række borgermøder om Vinge, som ifølge Byrådet skal være med til at styrke dialogen mellem borgere og politikere.

Tilbage på grunden i Vinge må John Nolsøe fantasere lidt endnu om kaffe på tagterrassen med udsyn til s-togsstationen. Men det er med et håb om Vinge i udvikling.

- Vi må have ja-hatten på igen og gå i arbejdstøjet og kæmpe for, at det bliver en realitet.

TIDSLINJE OVER VINGE-SKANDALEN