Ældgammelt egetræ får nye støtteben

Kongeegen, der står i Nordskoven i Jægerspris, får nu ekstra støtte, så det gamle træ kan holde sig oprejst.

00:49

Langt inde i Jægerspris Nordskov står et ældgammelt egetæ. Kongeegen, som træet kaldes, er måske endda Nordeuropas ældste egetræ.

- I midten af 60'erne var der en skovfoged, der lavede en aldersbestemmelse på den. Han kom frem til, at den minimum var 1500 år gammel, men måske også op til 2000 år. Derfor tillader vi os i dag at sige, at den måske er 2017 år gammel. Det er lidt sjovt at tænke på, siger Nils Sættem, der er direktør for Kong Frederik den Syvendes Stiftelse i Jægerspris til TV 2 Lorry.

Det er en gammel sag og den er meget rådden.

Nils Sættem, Direktør for Kong Frederik den Syvendes Stiftelse

Selvom det indtil nu har overlevet al slags vejr i den danske natur, så kæmper træet for fortsat overlevelse.

Derfor besluttede Kong Frederik den Syvendes Stiftelse, der ejer Jægerpris Nordskov, at give det gamle træ støtteben. Tre nye metalkrykker er derfor sat under træet, så det ikke falder sammen.

- Det er en gammel sag, og den er meget rådden. Og det vejr, vi har haft her i sommer, har været hårdt ved den, siger Nils Sættem til TV 2 Lorry.

Læs også 10 gode råd til haven i september

Publikum er også en trussel

Det danske vejr er en stor trussel for Kongeegen, og specielt skybrud skaber problemer. Den kraftige regn tynger nemlig blade og grene ned. Men også voldsomme storme, der kan få fat i træet, er en fjende for det gamle træ.

- Heldigvis står der høje træer omkring den, som gør, at hvis der kommer storme, så raser det ind over toppen på den. Men hvis en storm rigtigt fik fat i den, så ville den vælte, siger Nils Sættem.

Langt de fleste gør det pænt herude ved at lade vær med at kravle op i den.

Nils Sættem, Direktør for Kong Frederik den Syvendes Stiftelse

Det er dog ikke kun vejret der udgør en trussel for Kongeegen. Også publikum kan gøre skade på egetræet. Mange kører nemlig hele vejen hen til træet, hvilket ikke er tilladt. Derudover har flere kravlet på Kongeegen. 

Derfor har stiftelsen nu omringet træet med et hegn, som skal afholde folk fra at røre og kravle i træet.

- Det er jo en stor turistattraktion og der kommer mange herud. Langt de fleste gør det pænt herude ved at lade vær med at kravle op i den, for det kan virkelig være skadeligt, siger Nils Sættem.

Læs også Plante kan slå en hest ihjel - men er sommerfuglenes ven

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik