Zoo har planen klar: Panda-parring skal ske søndag

Københavns Zoo vil søndag forsøge at lade de to pandaer parre sig.

Der er lagt op til den helt store parrings-seance i pandaburet i Københavns Zoo i løbet af søndagen.

Nu står det nemlig klart, at man søndag vil lukke de to pandaer Mao Sun og Xing Er sammen for at forsøge at lave en pandababy.

Det oplyser dyrepasser og zoologisk direktør, Mads Bertelsen, til TV 2 Lorry.

- De sidste 24 timer har vist, at det er lige oppe over. Planen er at lade dem snuse til hinanden mellem klokken 10 og 11, og hvis hunnen opfører sig rigtigt, lukker vi dem ind til hinanden, siger Mads Bertelsen til TV 2 Lorry.

quote De sidste 24 timer har vist, at det er lige oppe over

Mads Bertelsen, Københavns Zoo

De nysgerrige Zoo-gæster kan dog ikke få et helt konkret tidspunkt for en eventuel pandaparring - men det vil ske “i løbet af dagen,” lyder det fra dyrepasseren.

Det er dog ikke sikkert, at pandaerne vil parre sig, bare fordi de bliver lukket sammen. To gange tidligere er pandaparringen mislykkedes, så det er først, når porten bliver lukket op, at Zoo og gæster i dyreparken finder ud af, om der kommer gang i elskovsakten.

I første omgang var det planen, at parringen skulle finde sted lørdag, men Zoo valgte at udskyde til søndag.

- Det, vi har gjort anderledes i år, er, at vi har ventet lidt længere tid med at lukke dem sammen. Vi prøver at undgå den indledende fase, hvor de slås mere end de parrer sig - og hvor hannen er mere interesseret i at spise, siger Mads Bertelsen til TV 2 Lorry.

Løfter halen

Forskellen fra lørdag til søndag er ifølge dyrepasseren, at hunnen nu reagerer meget kraftigere, når personalet eksempelvis klapper hende på lænden. Lørdag afviste hun at blive prikket på ryggen - søndag er der sket en udvikling.

- Nu løfter hun halen og gør sig klar til at blive parret. Det er det, hun skal gøre, og det gjorde hun ikke i går, siger Mads Bertelsen.

Han oplyser også, at hannen søndag også virker mere aktiv og lader til at markere sit territorium.

- Jeg har lidt mere håb end for et par dage siden - men man ved aldrig, siger Mads Bertelsen.

De to pandaer i Københavns Zoo er af Kina udlejet til Danmark i 15 år, og derfor tilhører de stadig Kina, ligesom eventuelle kommende unger vil gøre det.

Københavns Zoo betaler godt 6,6 millioner kroner om året for leje af pandaerne, og det har tidligere påkaldt sig kritik, fordi udlejningen af flere bliver opfattet som en del af det såkaldte 'pandadiplomati', hvor Kina udlejer pandaer til lande, der afholder sig fra kritik af det kommunistiske styre. 


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget