Vin og strømper på Frederiksberg hjælper piger i Afrika

En kvindes usædvanlige engagement for unge pigers rettigheder i en fattig del af Kenya har skabt et iøjnefaldende sammmenhold blandt borgere, butikker og erhvervsdrivende på Frederiksberg

Ti kroner for hvert par Sneaky Fox strømper, som ryger over disken hos tøjbutikken Kluns. Og ti kroner for en bestemt flaske rosévin, som kunder køber hos Juuls Vin og Spiritus.

Bare et par eksempler på beløb, som isoleret set er små, men over en længere periode er nok til at gøre en stor forskel.

I de senere år har den 55-årige tekstforfatter Lene Rohde fra Frederiksberg kæmpet en indædt kamp for at samle penge ind til unge piger i Bondo - et af de fattigste steder i Kenya.

Og det er lykkedes hende at få stor opbakning fra både borgere og det lokale erhvervsliv:

Lene Rohde er enormt passioneret, lyder det fra indehaveren af Helges Ost, Keenie Jørgensen

- Det hele begyndte med, at jeg tilbage i 2011 besøgte min to planfadderbørn i Bondo. Da jeg kom hjem begyndte jeg at spekulere over, hvordan man i det hele taget kunne hjælpe pigerne i området, siger Lene Rohde.

Og så tog det hele fart.

I første omgang besluttede Lene Rohde at bestige Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.

Butikker på Frederiksberg fik deres navn med på toppen af Afrikas højeste bjerg

Hun rendte det lokale erhvervsliv på dørene for at få dem til at yde økonomisk støtte. Til gengæld ville de få deres navn med på det flag, som hun ville sætte på toppen af bjerget.

Mange takkede ja, og i dag får Lene Rohde hjælp fra både detailbutikker, caféer og pengeinstitutter.

Og det stopper ikke der.

Lene Rohde arrangerer også tøndeslagning til fastelavn, lodtrækninger med sponsorerede gaver og ikke mindst de tilbagevendende løb omkring Skt. Jørgens Sø, som hun har døbt Hippo-Run, hvor deltagerne betaler for et startnummer.

Alle midler, som Lene Rohde samler sammen, bliver kanaliseret videre til Plans Pigefond. projekter, som på en lang række forskellige måder forbedrer forholdene for udsatte piger i Bondo.

Kæmper for basale rettigheder til pigerne

Pigerne giver seksuelle ydelser i bytte for fisk, siger programchef for Plan i Bondo, Joy Adhiambo

Det kan være alt fra nye latriner til skoleeleverne, vaskerum til pigerne, vandtanke til håndvask og en række lokale oplysningskampagner mod uønsket graviditet og basale rettigheder for piger, som oftest står bagerst i køen i forhold til drengene.

Siden det hele begyndte har Lene Rohde på den måde samlet langt over 300.000 kroner sammen.

- Jeg er meget stolt af det, jeg har udrettet. Men med mindre jeg var millionær, kunne jeg aldrig have gjort det alene. Så at starte det samarbejde med alle butikkerne, som bare er vokset - der kommer flere og flere til. Og jeg kan mærke, at butikkerne også er glade for at være en del af det. Vi har fået et fællesskab. Og der er også kommet et fællesskab mellem butikkerne. Og det samler også området i Bondo, så på den måde er der en rød tråd fra Frederiksberg til Kenya, siger Lene Rohde.

Se Søndagsmagasinet her, hvor TV2 Lorry med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling har været med Lene Rohde i Bondo, Kenya.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik