Vil ikke følge Hæstorps brændeovnsforbud: - Det er ikke et mål at genere vores borgere

Et nyt udspil fra regeringen skal gøre det muligt for kommuner at forbyde brændeovne. Men forbud bliver der ikke tale om, hvis man spørger Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen.

Brændeovn eller ej? Den debat er endnu en gang glohed. 

Regeringen lægger nemlig i et nyt udspil op til, at kommuner selv skal have lov til at forbyde brug af ældre brændeovne - det vil sige brændeovne fra før 2008, og hvor der samtidig er adgang til kollektiv varmeforsyning.

Ifølge regeringen skal det være med til at mindske partikelforurening i byerne.

Men forbud skal der ikke være noget af, hvis man spørger den konservative borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen.

- Vi vil ikke tvinge, men opfordre vores borgere til at leve grønnere, siger han til TV 2 Lorry. Samtidig fortæller han, at Frederiksberg Kommune i stedet vil arbejde videre med at sætte filtre på de gamle brændeovne.

Danmarks grønneste kommune?

Den melding kommer, til trods for at borgmesteren tidligere har proklameret med, at Frederiksberg Kommune, skal være landets grønneste.

Så hvordan hænger det egentligt sammen? Hovedpersonen selv, svarer sådan her på det  spørgsmål:

- Vi ønsker at være Co2-neutrale i 2030, siger han og fortsætter:

- Men det er ikke et mål i sig selv, at genere vores borgere - det handler om balance, siger Simon Aggesen til TV 2 Lorry. 

Ifølge Aggesen er der kun et fåtal på Frederiksberg, der bruger sin brændeovn kontinuerligt, og derfor mener han, at et forbud er for voldsomt. 

Hvis det er så lille en del, så generer man vel næppe mange?

- Det kommer an på, hvordan man vægter det. Hvis der er få, der gør brug af det, er udledningen mindre. Det, der virkelig betyder noget, er forureningen fra biler. Her ønsker vi bedre muligheder for at stramme op.

Men der generer man vel også borgerne?

Frederiksberg-borgerne bruger ikke bilerne særlig meget. Det er de tunge transporter ind og ud, der påvirker forureningen. Det er derfor der, vi får størst effekt, siger han og fortsætter:

- Vi vil gerne kigge på miljøzoner og nulemissionszoner på Frederiksberg. Det, vi skal finde ud af, er, hvad der gælder for dem, der bor inde i zonen og dem, der kommer ude fra og ind i zonerne. Men jeg er åben for at tale om miljøzoner - også for egne borgere, siger Simon Aggesen til TV 2 Lorry.

Overborgmesterkandidat klar på forbud

I nabokommunen København ser man noget anderledes på muligheden for at forbyde brændeovne.

Den socialdemokratiske overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen siger til TV 2 Lorry, at hun hilser muligheden for at forbyde brændeovne velkommen.

Ifølge hende er det svært at finde argumenter for at have en brændeovn, når der samtidig er adgang til gas- og fjernvarme. 

- Jeg vil gerne være med til at vi får de brændeovne væk, der er med til at skabe luftforurening, og som dermed er med til at skabe problemer for borgerne i, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen, vil gerne forbyde brændeovne i København.
Overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen, vil gerne forbyde brændeovne i København.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix