Valg på Frederiksberg: Falder den konservative kronjuvel?

Klima, boliger, minimumsnormeringer og møgsager kan blive de dominerende temaer op til kommunalvalget den 16. november 2021 i Frederiksberg Kommune.

Sølle 168 stemmer skilte dundrende fiasko fra lettelsens succes for De Konservative ved valget i 2017. 

Partiet klarede akkurat skærene, og dermed er liste C’s kronjuvel - Frederiksberg - på 112. år fortsat på konservative hænder.

Nu venter en barsk valgkamp for partiet, hvor den nye borgmester, Simon Aggesen, vil blive konfronteret med valgperiodens op- og nedture - og en frådende opposition. 


Hvad er der på spil?

Borgmesterposten.

Afstanden mellem rød og blå blok er så lille, at et opsigtsvækkende magtskifte kan indtræffe på valgnatten. Det vil være en kolossal kæberasler til De Konservative - ikke bare på Frederiksberg, men også på landsplan, hvis det sker.

Borgmester:

Simon Aggesen (K)

1. viceborgmester:

Jan E. Jørgensen (V)

2. viceborgmester:

Michael Vindfeldt (S)

* Laura Lindahl fra Liberal Alliance skiftede til De Konservative i februar 2021


Hvem kæmper om borgmesterposten?

Tre partier er i spil til posten som borgmester:

Konservative:

  • Borgmester Simon Aggesen har alt at tabe, og kan være manden, “der lukker og slukker”, som den afgående borgmester, Jørgen Glenthøj, formulerede det.
  • Den konservative højborg på Frederiksberg bygger på en solid hundredårig tradition - og hertil spiller den særlige frederiksbergske konservatisme en rolle. Den er mere socialkonservativ end den landspolitiske partilinje og har ofte samlet brede budget-flertal. Til kommunalvalgene henter linjen traditionelt også mange stemmer fra rød blok, som ellers er den foretrukne ved Folketingsvalg i kommunen.
  • I denne valgperiode har partiet været igennem et - nødvendigt vil nogen måske påstå - generationsskifte fra den aldrende Jørgen Glenthøj til den unge familiefar Simon Aggesen, som har forsøgt at profilere sig mere markant som borgmester over for byens stadigt flere yngre borgere.
  • Simon Aggesen vil i valgkampen selv slå på, at han har gjort en stor forskel på særligt klima og det grønne område, men vil også fremhæve børne- og skoleområderne som områder, hvor han har sat tydelige aftryk.
  • Boligsagen vil hænge som en udspilet vandballon over Simon Aggesen under hele valgkampen - måske helt uden at blive prikket til af oppositionen. Intet ulovligt er dokumenteret, men sagen har alligevel ramt borgmesteren på hans moral. Det hænger blandt andet sammen med, at bolighandlen bliver sammenlignet med kortsigtet boligspekulation, som han selv har kritiseret.
  • Boligsagen blev afdækket af Ekstra Bladet, hvori en kommunalforsker senest har udtalt, at det ligner, at Simon Aggesen “udnytter kommunal promovering af ham som borgmester,” i forbindelse med gennemførelsen af en koncert for ældre tæt på valget.


Socialdemokratiet

  • I det røde valgforbund skal Socialdemokratiet forsøge at udnytte landspolitisk medvind til fremgang og en borgmesterpost. Michael Vindfeldt er partiets borgmesterkandidat. Han er nuværende rådmand og 2. viceborgmester.
  • Hvis et rødt flertal materialiserer sig på valgnatten, har Socialdemokratiet og De Radikale Venstre lavet en aftale om, at det parti, der kan finde størst opbakning internt i det røde valgforbund også får borgmesterposten. Lige nu har Socialdemokratiet fire mandater, mens De Radikale har tre.
  • Michael Vindfeldt vil udfordre Simon Aggesen ved at kræve “mere ordentlighed” med henvisning til skandalesagerne i blandt andet familieafdelingen, men det ligger ikke i kortene, at han vil bringe borgmesterens private boligsag i spil.
  • Socialdemokratiet vil også forsøge at markere sig stærkere på klassiske velfærdsområder ved blandt andet at fremvise et alternativ til det netop vedtagne budgetforlig.
  • Socialdemokratiets kandidatliste ses eksminister Manu Sareen, der har en fortid hos De Radikale og Alternativet. Også Christina Sylvest-Noer, der har været en af de markante stemmer i debatten om minimumsnormeringer på Frederiksberg, bør få et solidt valg.


Radikale Venstre

  • Det vakte opsigt, da De Radikale kort før valget i 2017 opsagde samarbejdet med De Konservative - og det var altså tæt på at blive skæbnesvangert for blå blok.
  • Rådmand Lone Loklindt er borgmesterkandidat for De Radikale, og hun slår på, at tiden er inde til et systemskifte. Hun og Michael Vindfeldt har stået sammen om flere af de store beslutninger i valgperioden.
  • Frederiksberg skal ifølge Loklindt være grønnere og mere mangfoldigt med mange boligformer. Lone Loklindt vil også forsøge at tale om måden, man som parti vil bruge sit flertal på - hvis man kommer til magten.
  • De Radikale vil ligesom Socialdemokratiet slå på, at skandalesagen i familieafdelingen endnu ikke er afdækket fuldstændigt.
  • De Radikale gik fra to til tre mandater i 2017, men det 11 personer store kandidatfelt er denne gang udfordret af landspolitisk modgang. Det kan måske opvejes af den nye udvikling i befolkningssammensætningen på Frederiksberg.


Og hvad kan så blive afgørende for, hvilket parti der får magten?

En helt særlig faktor kan vise sig at få afsmittende og betydningsfuld effekt på valgresultatet - nemlig den mere og mere foranderlige befolkningssammensætning i Frederiksberg Kommune.

  • I en analyse fra oktober 2020 beskrev Altinget, hvordan børn og dermed børnefamilier udgør en stigende andel af befolkningen. Oveni det kommer færre ældre og en stor stigning i andelen af borgere med en lang videregående uddannelse - som der i forvejen er mange af.
  • Og hvilken betydning har det så? Altinget hæftede sig i analysen ved de lokale resultater fra folketingsvalg. Her fremgik det, at Frederiksberg Kommune på ingen måde er konservativ eller blå-borgerlig. Kommunen bliver tværtimod bare mere og mere rød.
  • For Aggesen bliver det væsentligt at finde ud af, hvor mange støtter han har blandt dem, der stemmer rødt til Folketingsvalg, men skifter til en grøn konservativ stemme til kommunalvalg.
  • Den konservative kommunal-profil Michael Ziegler anerkender fuldt ud, at befolkningssammensætning har været en udfordring for De Konservative på Frederiksberg, men:
  • ”Der tror jeg i virkeligheden, at Aggesens yngre profil er en kæmpe styrke, fordi han i højere grad taler til de mange børnefamilier, der er kommet til,” siger Michael Ziegler i den forbindelse til Altinget.
  • Samtidig vil De Konservative håbe på, at dem, der lige nu flytter til Frederiksberg fra København, nødvendigvis må have en økonomi, som kan afspejle en borgerlig politisk observans. Det er også en konservativ forhåbning, at tilflyttere vælger Frederiksberg, fordi de formoder, at kommunen fungerer bedre end København - og at Simon Aggesen formår at omsætte det til stemmer.
  • Endelig kan sagerne om kommunale boligers ringe stand også sende beboere, der måske ikke har stemt tidligere, til stemmeboksen.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

  • Klima og grøn omstilling

    Alle partier markerer sig kraftigt på klima- og miljøområdet. Det kan altså næsten ikke lade sig gøre at stille op til kommunalvalg på Frederiksberg uden at have en flerfacetteret grøn politik på hylderne, og derfor kan emnet da også nemt blive til en omgang overbudspolitik. Det kan ende med at blive en kamp om fortællingen - og om at gøre sig til det parti, som vælgerne tror, vil “gøre mest.”

    Det bliver dog spændende at se, hvilke konkrete initiativer og resultater de forskellige partier vil bringe frem i jagten på at sikre den grønne omstilling og blive CO2-neutrale. Partierne har således markeret sig med flere forslag, som allerede nu viser en forskel på tilgangen til området:

    Frederiksberg Kommune er afhængig af midler fra staten og et samarbejde med Københavns Kommune, men skal også selv bruge penge, hvis man vil rive Bispeengbuen ned. De fleste partier er enige om, at det er en god idé, men hvor mange penge er man egentlig villig til at bruge på projektet?

    Skal det være vanskeligere at være bilist på Frederiksberg? Spørgsmål om lavere hastighed på vejene, cykelstier hvor der i dag er parkeringspladser, højere priser på beboerlicenser og en mulig nedbarbering af ordningen om gratis parkering i to timer er allerede på tegnebrættet blandt flere partier især i rød blok.

  • Boliger

    Er boligudbuddet til nuværende og fremtidige Frederiksberg-borgere godt nok?

    Simon Aggesen vil komme under beskydning og love forbedringer, når det kommer til sagerne om misvedligeholdte ejendomme, renoveringskaos og byggesjusk, som TV 2 Lorry har afdækket gennem længere tid.

    Samtidig rejser sig en mere generel debat om, hvilke boliger der skal være i kommunen, hvor dyre de bør være og om der er behov for et reelt og bindende krav om flere almene boliger på Frederiksberg, eller om de nuværende forhold er gode nok. Dette vakte senest debat mellem rød og blå blok i forbindelse med regeringens udspil om flere almene boliger.

    Endelig kan Frederiksberg Boligfond og hele Blackstone-sagaen også komme til debat.

  • Hospitalsgrunden

    Kommunen har købt Frederiksberg Hospital, der rykker sin aktivitet til Bispebjerg. Kommunalbestyrelsen har vedtaget en række visioner for området, men hvad skal der helt konkret være i det nye bykvarter?

    Skal området være fuldkommen fri for benzin- og dieselbiler, og hvor tæt og hvor meget skal der bygges på grunden?

  • Minimumsnormeringer

    Alle partier på Frederiksberg ønsker minimumsnormeringer. Og i budgettet for 2021 og 2022, satte De Konservative, Venstre, SF, Liberal Alliance og Alternativet penge af til minimumsnormeringer fra 2022.

    Men andre partier - blandt andet Socialdemokratiet - mener, at der ikke er tale om ægte minimumsnormeringer, fordi der blandt andet bliver talt lederpersonale med. Der kan altså rejse sig en debat om, hvorvidt de nuværende aftaler for minimumsnormeringer er tilstrækkelige.

  • De dårlige sager

    Rød blok vil forsøge at fremhæve en række sager, som alt sammen skal pege på, at der mangler ordentlighed i embedet - et ord, som Michael Vindfeldt selv fremhæver igen og igen på plakater i busskure og på sociale medier.

    Særligt skandalesagerne i familieafdelingen på børne- og ungeområdet i Frederiksberg Kommune vil blive fremhævet. Rød blok vil slå på, at der ikke er gjort nok for at rydde op, og at afdelingen ikke er undersøgt tilstrækkeligt.

    Samtidig er der historien om ældre-koncerterne og Simon Aggensens egen boligsag, som både Ombudsmanden og Erhvervsstyrelsen dog har lukket. Det er tvivlsomt, om oppositionen vil drage sidstnævnte op i en valgkamp. Pelle Dragsted har dog allerede været ude med kritik af borgmesterens optræden i sagen.


Hold også øje med:

Alle partier er blevet enige om at øge antallet af pladser i kommunalbestyrelsen fra 25 til 29. Dermed skal rød og blå blok mønstre 15 mandater for at få flertal.

  • Der var mulighed for at øge antallet af pladser helt op til 31, men det bakkede kun Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Alternativet op omkring.
  • Når antallet af pladser øges til 29 betyder det samtidig, at den såkaldte spærregrænse bliver sænket. Nu skal et parti samle 3,45 procent af stemmerne for at få ét mandat - tidligere var det 4,0 procent. Beslutningen øger det lokale demokrati, da flere små partier får mulighed for at komme i kommunalbestyrelsen, lyder et af argumenterne.
  • Særligt flere mindre partier, der kun fik et enkelt mandat ved sidste valg, har været fortalere for beslutningen.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

De Konservative klamrede sig til magten med blot 168 overskydende stemmer. Herefter konstituerede de blå partier i kommunalbestyrelsen sig for første gang i mere end 100 år bredt med Socialdemokratiet. Radikale Venstre var også en del af aftalen.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Jørgen Glenhøj (K) 10,3% af alle afgivne stemmer 6.124
2. Lone Loklindt (RV) 1.834
3. Michael Vindfeldt (S) 1.832
4. Simon Aggesen (K) 1.613
5. Jan E. Jørgensen (V) 1.531


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

  • Alle partierne var med til at lave budgetaftaler for både 2019 og 2020. Det første år lancerede en retning for “økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed,” mens planen året efter blev konkretiseret i satsningerne: “Børnene er fremtiden”, “den grønne og klimaneutrale by”, “byen for alle” og “investeringer i fremtiden.”
  • Året efter var der dog mere drama, da Det Konservative Folkeparti, Venstre, SF, Alternativet og Liberal Alliance indgik forlig om en toårig aftale for både 2021 og 2022. Enhedslisten, Socialdemokratiet og De Radikale valgte ikke at være med - tilsyneladende, fordi de ikke ville være med til at lave et toårigt budget.
  • Det Konservative Folkeparti, Venstre og SF indgik i september i år en tillægsaftale til den toårige aftale fra året før. Kun aftaleparterne fra dengang kunne være med i denne aftale. Partierne valgte blandt andet at polstre kommunekassen, fordi de ville sikre midler til projekter som Bispeengbuen, hospitalsgrunden og metro, lød argumentet. Omvendt mente Socialdemokratiet, at det var muligt at bruge flere penge på velfærd i stedet for at lægge penge til side.


Hvem har indgået valgforbund?

  • Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og Liberal Alliance.
  • Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Alternativet, Veganerpartiet, Hvid-steen, Bitten Vivi Jensen og Volt.


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad med de andre partier?


Forudsigelsen:

Too close to call. 

Det kan gå hen at blive meget få stemmer, der afgør valget i Frederiksberg Kommune den 16. november.

Et forsigtigt bud kunne være, at det bliver sværere end som så at fravriste Frederiksberg fra De Konservative, der dermed fastholder magten.




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Her er kandidaterne i Frederiksberg Kommune:


Valgforbund:

  • Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og Liberal Alliance.
  • Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Alternativet, Veganerpartiet, Hvid-steen, Bitten Vivi Jensen og Volt.


Liste A - Socialdemokratiet

Michael Vindfeldt

Sine Heltberg

Gunvor Wibroe

Malte Mathies Løcke

Rune Rummel

Vibeke Westh

Michael Haas

Christine Jørnø Vestergaard

Kristoffer Appel

Christina Sylvest-Noer

Søren Dahlstrøm

Elvis Camacho

Pernille Fendrich Schmidt

Thomas Kruse Pedersen

Manu Sareen

Roxana Simion

Aino Vedel

Hanne Illum

Malou Astrup Clemmensen

Julie Weile

Jesper Telcs

Jasminka Kamic

Helena Johannessen-Henry

Anders Kaare


Liste B - Radikale Venstre

Lone Loklindt

Ruben Kidde

Freja Fokdal

Emilie Normann

Kirsten Lee

Jens-Christian Navarro Poulsen

David Munis Zepernick

Thomas Baark

Anne-Sofie Sadolin Henningsen

Nicholai Tandrup

Lars Brask


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Simon Aggesen

Alexandra Dessoy

Nikolaj Bøgh

Flemming Brank

Helle Sjelle

Laura Lindahl

Merete Winther Hildebrandt

Fasael Rehman

Brian Holm

Carina Høedt

Bent Isager-Nielsen

Michael Wagner Molin Brautsch

Malene Sandfeld

Claus Wagenblast-Franck

Helene Fagerhøj

Jacob Rosenberg

Anders Storgaard

Asli Usakli

Jakob Sejergaard

Klavs van Hauen

Amalie Pilgaard Grammelstorff

Niko Reich Morales

Susan Vestergaard

Torsten Vittrup Dalegaard

Trine Labuhn

Henrik Lange

Susanne Elmark

Bo Gøtz

Else Marie Thorgaard

Jacob Sten Teckemeier

Karsten Skawbo-Jensen


Liste D - Nye Borgerlige:

Helle Rosenvig

Karsten Larsen


Liste E - Hvid-sten

Per Odin Thiim Thim

Frits Degner


Liste F - SF:

Balder Mørk Andersen

Lotte Kofoed

Nurten Akgün

Carsten Bøtker

Michella Lescher

Henning C. Hansen

Sidsel Rastad

Tomas Munch Nielsen

Morten J. Larsen

René Hülz

Anette Schrøder

Gitte Greve Jørgensen


Liste G - Veganerpartiet:

Carsten Olesen


Liste H - Havenisse-partiet:

Hannibal Hildorf


Liste I - Liberal Alliance:

Lars Berg Andersen

Lara Ann Waters

Claus Willén

Katrine Fischer


Liste J - Bitten Vivi Jensen:

Bitten Vivi Jensen

Katja Din

Pierre Larsen

Christel Jensen

Mariana Burmeister

Patrick Hansen


Liste K - Kristendemokraterne

Jacob Bang


Liste O - Dansk Folkeparti

Eva Bechmann

Christian Bülow

David M. Gerschwald


Liste T - Volt:

Kathrine Richter

Mathieu Pouletty


Liste V - Venstre:

Jan E. Jørgensen

Alexandra Sasha Bessmertnaia

Martin Voergaard

Peter Fjerring

Bettina Palle

Jesper Munk

William Birgisson

Casper Pedersen

Christian Ohm-Hieronymussen

Lars Bøge


Liste Y - Kærlighedspartiet (Regnbuefolket / Befri Christiania)

Franco Calledda

Claus Bork


Liste Æ - Frihedslisten:

Liv Oppedal

Lone Nørgaard


Liste Ø - Enhedslisten:

Mette Bang Larsen

Pelle Dragsted

Daniel Panduro

Anja Lundtoft

Thyge Enevoldsen

Rasmus Holme Nielsen

Tone Høybye

Mads-Emil Gaardsvig Christensen

Christina Ytzen

Morten K. Christensen-Hornehøj

Eva Thune Jacobsen

Malte Bern Jensen

Anne Eggen

Peter Mikael Hansen

Ulla Pierri Enevoldsen

Christian Gorm Hansen

Cecilia S. Nysted

Emil Samaras

Marianne Rohde

Torben Lindquist

Ulla Binderup Jørgensen

Jacob Nicolajsen

Sabrina Louise Christiansen

Henrik Friis

Lea Krusell

Anders Jørgensen

Bianca Vitting

Jakob Ørsted

Mia Haugaard Madsen

Henning Pape

Susanne Gustenhoff

Peter Vogelius

Else Guldager


Liste Å - Alternativet:

Mette Bram

Maria Eichhorn

Annedorthe Kring

_