Torben og Thøger kaldes helte efter tagbrand: "Vi handlede rent instinktivt"

En stor tagbrand på Frederiksberg kunne være endt tragisk, hvis ikke to revisorer havde reageret.

Onsdag omkring klokken 17.45 udbrød der brand i en lejlighed på Nyvej på Frederiksberg.

Branden var udbrudt på fjerde sal i ejendommen – og derfor blev røgen fra vinduerne ikke opdaget af de mange mennesker, som gik forbi på gaden.

quote Jeg kunne mærke, at der var noget galt. Så jeg siger til Thøger, at der er brand, og at vi skal gøre noget.

Torben Madsen

Sådan lyder forklaringen i hvert fald fra Torben Madsen, der sammen med sin revisor-kompagnon Thøger Rude Andersen var de første, som reagerede på det, der udviklede sig til en voldsom tagbrand i hjertet af Frederiksberg.

- Jeg kommer kørende ned af Frederiksberg Allé, og kan se på lang afstand, er der er noget sort røg i luften. Det undrer jeg mig over, og da vi så når til Nyvej kan jeg se, hvor det kommer fra, siger Torben Madsen til TV 2 Lorry torsdag formiddag. 

"Der er brand - vi skal gøre noget"

- Jeg kan se, at der går folk rundt på gaden nede foran, som om intet var hændt, men jeg kunne mærke, at der var noget galt. Så jeg siger til Thøger, at der er brand, og at vi skal gøre noget, siger han.

Herefter parkerer Torben Madsen hurtigt sin bil og løber sammen med Thøger mod opgangen. Torben ringer 112 og Thøger forsøger at komme ind i opgangen, men opgangsdøren er låst.

quote Den ene dreng, som var let forbrændt, får sagt til mig, at hans far stadigvæk er deroppe.

Torben Madsen

- Men så kan vi se, at der står tre drenge derinde, som står og græder. Den ene græder meget voldsomt – nærmest skriger.

- Vi får dem til at åbne op, og Thøger begynder at råbe og banke folk i lejlighederne op, så de kunne komme ud. Imens tager jeg mig af de tre drenge og får dem ud på gaden. De kom oppe fra fjerde sal – der hvor branden var brudt ud, og den ene dreng, som var let forbrændt, får sagt til mig, at hans far stadigvæk er deroppe, siger Torben Madsen.

Imens har Thøger arbejdet sig opad i opgangen og fået flere beboere ud. Her møder han også en meget gammel dame, som er svært gående. 

Før han kan komme videre op, må han hjælpe hende i tøjet og følge hende ned. Da den ældre dame er fulgt ned, får Torben sagt til Thøger, at der er en mand i lejligheden, som brænder.

Torben og Thøger evakuerede opgangen

- Thøger mangler to-tre trin, før han er helt oppe, og så kommer manden selv ud af den brændende lejlighed. Han er helt fortumlet og i chok. Hans hår er smeltet og hans ansigt er forbrændt, fortæller Torben Madsen.

- Han vil ind i lejligheden igen for at få fat i drengene, som han tror, stadigvæk er der. Men Thøger får forklaret ham, at de er nede på gade, og han skal skynde sig ned.

På gaden bliver den forbrændte mand mere rolig, men han er i tydeligt chok. Kort efter ankommer ambulancer og brandvæsenet.

Torben og Thøger bliver på Nyvej noget tid, hvor de får snakket med flere af beboerne, som takker dem for, at de reagerede.

Imens udvikler branden sig på ganske kort tid til ikke kun at rasere i lejligheden – men i hele taget.

- På det tidspunkt, da vi kommer kørende, ser det ikke så slemt ud. Der var sort røg ud af lejlighed, men det var det. En halv time senere stod hele taget i flammer. Det var vildt, så hurtigt det udviklede sig, siger Torben Madsen. 

Her ses den voldsomme brand fra gårdsiden

Dagen efter tagbranden mener han ikke, at de reagerede anderledes, end enhver anden ville have gjort.

- Der var ingen, der gjorde noget før os. Jeg undrede mig først over, at der ikke var nogen, som reagerede. Men man ser heller ikke op på fjerdesals vinduer. Folk går ikke og kigger op på den måde, så det er måske ikke så underligt, siger han.

Torben: "Det handlede om at få reddet nogle mennesker"

Hvordan har du det med, at nogen udnævner dig og Thøger som helte på Facebook?

- For mig handler det om, at jeg gjorde det, jeg synes var rigtigt. Jeg handlede rent instinktivt. Og det gjorde Thøger også. Man tænkte slet ikke.

quote Jeg er fuldstændig ligeglad, om nogen kalder mig en helt eller ej. Det handlede om at få reddet nogle mennesker

Torben Madsen

- Jeg er fuldstændig ligeglad, om nogen kalder mig en helt eller ej. Det handlede om at få reddet nogle mennesker, siger Torben Madsen, der i stedet håber, at andre ville have gjort det samme, hvis de opdagede det først:

- Jeg forventer intet diplom som helt eller noget som helst. Jeg håber egentlig bare, at jeg har gjort det, som alle andre mennesker vil gøre. Og så er man ikke rigtig nogen helt.

Ét billede sidder prentet på nethinden

Selvom situationen var under kontrol, og at ingen mistede livet i branden, har tankerne om branden alligevel fyldt meget hos Torben, siden han og Thøger forlod Nyvej onsdag aften.

quote Den lille skrigende dreng, jeg mødte - det glemmer jeg ikke lige foreløbig. Han har måske været fem-seks år

Torben Madsen

Nattesøvn har der ikke været så meget af, og særligt ét billede fra branden har sat sig ekstra fast.

- Jeg kan godt mærke, at synet af de her tre drenge, som stod og græd i opgangen, er svært at slippe. Den lille skrigende dreng, jeg mødte - det glemmer jeg ikke lige foreløbig. Han har måske været fem-seks år.

- Han er mærket af det her. Og når man selv er forælder og har børn, så gjorde det stort indtryk, siger Torben Madsen til TV 2 Lorry.