Skandalerenovering: Beboere sagsøger boligselskab

Boligselskabet Søndermarken på Frederiksberg er i gang med en bredt kritiseret renovering, og nu kræver beboerne erstatning af boligselskabet KAB.

Asbest, PCB, skimmelsvamp, bly, byggerod, larm og snavs i over 200 dage.

Sådan har hverdagen set ud for beboerne i Søndermarken på Frederksberg, der ad flere omgange har udtrykt, at de føler sig som gidsler i eget hjem.

Det er årsagen til, at beboerne i Søndermarken nu har lavet en særlig gruppe, der mødes for at diskutere, hvordan de kan komme videre med et sagsanlæg imod KAB, der er det almene boligselskab, som står bag renoveringen.

De indsamler dokumenter og forbereder sagen.

- Vi ønsker selvfølgelig at opnå rettens ord for, at KAB ikke har levet op til deres planer, og at de ikke har holdt, hvad de har lovet, siger beboernes talsmand, Magnus Beck Roslund, til TV 2 Lorry.

Beboerne i Søndermarken kræver nu erstatning fra KAB.
Beboerne i Søndermarken kræver nu erstatning fra KAB.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

Erstatning

Renoveringen har været plaget af store forsinkelser, og flere beboere har haft store dele af deres lejligheder lukket ned i over et år, mens håndværkere har renoveret ad flere omgange.

Trods det har KAB - som administrerer ejendommen, og står for renoveringen på vegne af boligselskabet FFB - opkrævet fuld husleje. Det er en af de ting, beboerne vil have prøvet i retten.

quote KAB lovede jo, at de ville gøre det på en sikker måde til mindst mulig gene for beboerne. Det har de på ingen måde levet op til.

Magnus Beck Roslund, beboernes talsmand

- Vi mener, der er grund til at give kompensation i forhold til beboelsesarealet, siger Magnus Beck Roslund.

Flere beboere har haft arbejde inde i deres lejlighed i over et år.
Flere beboere har haft arbejde inde i deres lejlighed i over et år.
Foto: Niels Knuth

Beboernes advokat mener, at de har en klar sag.

- Vi kan bede retten om at tage stilling til, om det er ret og rimeligt, at de beboere, der har boet i de tre ejendomme, hvor renoveringen er færdig, har skullet betale fuld husleje, mens deres lejlighed har været under renovering. Svaret jo naturligvis, det skal de ikke, siger Morten Hertz fra Invictus Advokater, som er beboernes advokat.

Beboernes advokat mener, at de har en god sag.
Beboernes advokat mener, at de har en god sag.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

Håber på afskrækkende effekt

Ud over forsinkelserne er der fundet farlige stoffer som bly og asbest i flere beboede lejligheder.

Beboerne håber, at sagsanlægget kan afskrække KAB fra at lave store renoveringer uden fra start at genhuse alle beboere i fremtiden.

- Vi gør det både for vores egen skyld og for de næste. Vi håber, at det kan få dem til at rette ind og gøre tingene bedre næste gang, siger Magnus Beck Roslund.

KAB: Beboernes eget valg

KAB har flere gang pointeret, at beboernes repræsentanter selv har været med til at beslutte, at renoveringen skulle ske uden genhusning for på den måde at holde huslejen nede.

Men beboerne siger, at de ikke ville have stemt ja, hvis de vidste, at renoveringen ville tage tre år, og de undervejs risikerede at bo i asbest.

- KAB lovede jo, at de ville gøre det på en sikker måde til mindst mulig gene for beboerne. Det har de på ingen måde levet op til, siger Magnus Beck Roslund.

Ikke første gang

For fire år siden var KAB involveret i en lignende renovering, hvor beboere i Tingbjerg blev udsat for sundhedsskadelige forhold. Sagen førte til, at beboerne blev tilkendt erstatning. I forbindelse med sagen blev KABs byggedirektør Rolf Andersson interviewet til TV 2 Lorry om sagen.

- Vi skal være hurtigere til at tage en diskussion om, hvorvidt vi skal genhuse, også selvom det betyder, at folk med små indtægter skal stige yderligere i husleje, lød det dengang fra byggedirektøren, som også sagde;

- Vi kan jo ikke gøre det gjorte om igen, men vi kan fremadrettet prøve at gøre det endnu bedre, end vi har gjort.

I 2016 lovede KABs byggedirektør, at boligselskabet ville blive bedre til at genhuse ved store renoveringer.
I 2016 lovede KABs byggedirektør, at boligselskabet ville blive bedre til at genhuse ved store renoveringer.
Foto: Arkiv

Magnus Beck Roslund har set klippet fra 2016 og undrer sig over, at KABs byggedirektør har sagt sådan.

- Det er helt fjollet. Han står jo der og lover os guld og grønne skove, imens han udmærket godt ved, at det ikke kommer til at ske. Han står jo og lyver os direkte op i ansigtet, siger han.

KAB har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen men har sendt en mail, hvor de igen lover at lære af deres fejlslagne renovering.

"KAB vil på baggrund af bl.a. sagen i Søndermarken arbejde for, at genhusning i højere grad bliver anvendt i større renoveringssager. I sidste ende træffes beslutningen af afdelingsmødet (beboerne) i den aktuelle boligafdeling, som står overfor en renovering, samt af boligorganisationen. Efterfølgende godkendes det i kommunen, hvis der er huslejepåvirkning."

Beboernes advokat er ikke imponeret over KAB s evne til at lære at huske at genhuse ved større renoveringer.

- Det kan vi jo konstatere, at de ikke har lært. Der har jo ikke været tale om genhusning før nu, hvor også Frederiksberg Kommune er begyndt at blande sig i sagen, siger Morten Hertz.

Nu er der en genhusning på vej
Nu er der en genhusning på vej
Foto: Niels Knuth

Genhusning på vej

Efter blandt andet TV 2 Lorrys afsløringer af forholdene under renoveringen er KAB nu gået med til at genhuse beboerne.

Indtil mandag har meldingen været, at beboerne selv skal betale for genhusningen over huslejen.

Men mandag eftermiddag meldte FFB - som altså ejer Søndermarken - ud, at de i samarbejde med Landsbyggefonden har fundet en finansiering til genhusningen. Men det ændrer ikke ved, at beboerne vil gå rettens vej og kræve erstatning.

- Det er jo nødvendigt for ellers bliver KAB ved med at gøre det, siger Magnus Beck Roslund.

Beboere fra boligbyggeriet Søndermarken beskylder boligselskabet for en række tilfælde af urent trav i forbindelse med en meget omdiskuteret renovering af ejendommen

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Lynetteholm

Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

Ulla ved rampe_SpOs_H

playInstitut for Menneskerettigheder: København blandt de dårligste i Europa

vandmasser domus vista

playSe de vilde billeder: Sådan så det ud, da sprængt vandrør oversvømmede højhus

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere